Kadıköylü akademisyen, müzik insanı, koro şefi Erdem Nusret Karakaş yönetimindeki KoroSu, Bratislava Youth Music Festival (Gençlik Müzik Festivali)’nden 4 ödülle döndü. Kültür ve Turizm Bakanlığı Genç-Des Programı kapsamında verilen destekle gidilen festivalde; KoroSu 21 Yaş Altı Gençlik Koroları kategorisinde 85,75 ve Pop-jazz kategorisinde 84,50 puanla gümüş madalyaları kazanırken; Acapella Folk Müzik kategorisinde 90, Müzikal Tiyatro kategorisinde ise 91 puan alarak altın madalyaların sahibi oldu. Festivale 4 kategoride katılan tek koro olan KoroSu, Müzikal Tiyatro kategorisindeki performansıyla koreografi çalışması yapan tek koro olarak da dikkati çekti. Hollanda, Hong Kong, Polonya ve Slovakya’dan gelen saygın akademisyenlerden oluşan jürinin beğeni ve övgüsünü kazanan KoroSu henüz daha 1 yılını bile doldurmadan Türkiye’yi uluslararası bir festivalde başarı ile temsil etmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyor.
MÜZİĞE TUTKUYLA BAĞLI GENÇ KADINLAR…
Koronun şefi, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalı öğretim üyesi Yard. Doç. Erdem Nusret Karakaş, 20 koristlik KoroSu’yu Eylül 2016’da kurduğunu anımsatarak, “Kurucusu olduğum diğer iki koro, Nâzım Hikmet Akademi Korosu ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çocuk Korosu’nda benimle daha önce çalışmış koristlerin talebiyle bir Genç Kızlar Korosu olarak kuruldu. Ağırlıklı olarak lise öğrencisi kızlardan oluşuyor ve amatör bir koro olarak çalışmalarını Kadıköy’de sürdürüyor. Genç, dinamik ve müziğe tutkuyla bağlı genç kızlardan oluşuyor. Hep daha iyisini isteyen ve bütün dünyada sahne alabilecek niteliklere sahip olmayı hedefleyen bir koroyuz” dedi.
DAHA ÇOK KORO, FESTİVAL
Bratislava’da kazanılan bu ödüllerin hem koro hem de Türkiye açısından önemine işaret eden, Karakaş, “Koro kültürü ülkemizde son 10 yılda yükselen bir değer. Ancak hâlâ Avrupa’nın çok gerisindeyiz. Festivalin kitapçığında her ülkenin bugüne kadar kazandığı madalya sayısını gösteren bir tablo var. Çekya’nın 191, Rusya’nın 120, Çin’in 12 madalyası var. Türkiye’nin aldığı madalya sayısı ise 3 görünüyor. Bizler bu sene kazandığımız 4 madalya ile ülkemizin bu önemli festivalde kazanmış olduğu madalya sayısını tek başımıza 2 katından fazlasına çıkarmış olduk’’ diye konuştu. Karakaş, koro festivallerinin ülkelerin kültürel alanda uluslararası görünürlük kazandığı etkinlikler olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti; Türkiye’den de daha fazla koro bu festivallerde varlık göstermeli. Nasıl ki bir ülkenin ekonomik gücü sanayi, istihdam, enflasyon gibi rakamlarla ifade ediliyorsa, kültürde de örneğin kaç koronun kaç festivale katıldığı, kaç ödül aldığı da o ülkenin kültür seviyesine işaret eden şeylerden biri. Bratislava’da verdiğimiz konserlerde ‘Türkiye’de çocuklar nasıl böyle bir eğitim alabiliyor, şaşırdık!’ şeklinde yorumlar aldık. Ülkemizin uluslararası kültürde ne kadar zayıf olduğunun bir göstergesi bu. Bu bağlamda bu festivale katılmamızın sadece koromuzu değil ülkemizi de etkileyen, ülkemizin imajına ve saygınlığına katkıda bulunduğu çok açık.’’
KoroSu çoğalacak
Projenin Genç-Des kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklenmesi sürecini de değinen Karakaş, ‘‘Genç-Des’i internette gördüm ve açıkçası biraz umutsuzca başvurdum. Projemizin onaylandığını görmek çok sevindirdi hepimizi. Bu proje koromuza inanılmaz bir motivasyon ve enerji verdi. Koristler yoğun ve yorucu bir çalışma temposunu canı gönülden sırtladılar. Sonuçlarına değdiğini söylememe sanırım gerek yok. Genç-Des katkısı olmasaydı bu festivale katılmamız mümkün olmayacaktı. Senede hiç değilse 1 kere bu tarz bir festivale katılmamız şart. Gençlerimizin imkan ve destek olduğu zaman neler başarabildiğini gösterdik’’ yorumunu yaptı.
Erdem Nusret Karakaş, Türkiye’yi küresel ölçekte başarıyla temsil etmek için azimle çalışmaya devam edeceklerini, gelecek yıl da gerekli finansal desteği bulmayı umut ettiklerini belirterek, ‘‘Konserlerimiz çeşitli aralıklarla devam edecek. Çeşitli yabancı korolardan ortak etkinlik davetleri aldık. Bratislava’da gördüğümüz en büyük eksiğimiz sayımızın azlığı. Başarılı korolar en az 35-40 kişiden oluşuyor. O nedenle bundan sonraki en önemli hedefimiz koromuzu niteliklerini koruyarak, geliştirerek büyütebilmek’’ açıklamasını yaptı.