Genç okurlar için yaz tatili kitapları

Yaz tatili başlıyor. Genç okurların yaz tatilinde okumaları için eğlendiren, ilham veren, yeni keşiflere yol açan kitaplardan küçük bir seçki hazırladık

16 Haziran 2023 - 06:45

AYDEDE PEYNİR DEĞİLDİR

Bu yıl okumayı öğrenen küçük okurların hoşuna gidecek kitaplardan biri Selda Yaşar’ın Aydede Peynir Değildir isimli kitabı. Doğa üzerine öyküleriyle sevilen Selda Yaşar,  okurları bir şakanın yol açtığı yanılgıyla başlayan heyecanlı arayışa götürüyor. Keşiflerle dolu, eğlenceli kitap  karnı fena halde acıkan küçük bir farenin aydaki peynire ulaşmak için yaşadığı maceraları anlatıyor.

Yazar: Selda Yaşar

Resimleyen: Gözde Bitir T.

Yayınevi: Can Çocuk

Sayfa:48

ACI BİBERİN ACIKLI HİKÂYESİ

Büyüklerine saygılı, küçüklerine hoşgörülü, birlikte yaşadığı topluma duyarlı bir sebze olan  acı biberin öyküsü hem  sorgulatan ve meraklandıran anlatımı sahip. Kitap okurunu farklı tatların bir arada yaşadığı bir topluluğu yönetmek üzerine bir düşünce yolculuğuna davet ediyor. İletişim, dayanışma, paylaşma ve sevginin önemini anlatan kitap Tatlı Lezzetler Mutfağı’nda yapılacak olan baş sebzelik seçimini ve adaylardan biri olan acı biberin öyküsünü konu ediyor. 

Yazar: Elvin Öven

Resimleyen: Sadiye Maden

Yayınevi: İthaki Çocuk

Sayfa:72

KULÜBEMİZ TEHLİKEDE

Genç okurları sivil toplum, ekoloji ve yerel siyaset temalarıyla tanıştıracak kitaplardan biri de Kulübemiz Tehlike’de. Bernie ve arkadaşları Félix, Pierre, Simon, Quentin ve Hugo’nun bir dertleri vardır: Yaşadıkları kasabanın yakınlarına yapılacak yeni otoyol, ormandaki kulübelerinin tam ortasından geçecektir. Oysa kulübeleri onlar için bir kulübeden öte, kutsal bir sığınaktır. Altı arkadaş, bu felaketi önlemek için düşünüp taşınır ve çare aramaya başlar. Doğa aktivistlerinin dikkatini çekmek için harekete geçerler. Bu da yetmezse buldozerlerle savaşmaya kararlıdırlar.

Yazar: Jean- Claude Lalumière

Yayınevi: Can Çocuk

Sayfa:144

FAKİRDAĞ

Saliha Nilüfer’in kaleme aldığı Fakirdağ, arkadaşlığın dayanışmanın insanı nasıl güçlendirdiğini anlatan kitaplardan biri. Arkadaşlığın, oyunların, dayanışmanın farklı bir şehre alışmadaki rolünü anlatıyor. Merak duygusunun insanı nasıl keşiflere götürdüğünü anlatan kitap depremle birlikte Derin’in ve ailesinin hayatının değişmesiyle başlıyor. Derin ve ailesi, deprem sonrası yeni bir şehre taşınmak zorunda kalır. Oturacakları “ocman”ı yadırgayan Derin, eski evini ve alışkanlıklarını özler. Ama değişik oyunlar icat etme ustası, yaşıtı komşularla tanışınca işler değişir. Derin'in yeni yaşamında artık çözülecek çok fazla gizem, ortaya çıkarılacak çok sır vardır.

Yazar: Saliha Nilüfer

Yayınevi: Günışığı Kitaplığı

Sayfa:180

HER ŞEY BİR TOHUMLA BAŞLAR...

Bazı bitkilerin büyümek için rüzgâra ihtiyacı olduğunu biliyor muydunuz? Veya bazı bitkilerin sadece karanlıkta büyüyebildiğini ya da sadece suda yetişebildiğini? Patatesin dört binden fazla çeşidi olduğunu? Genç okurları bitkilerin dünyasıyla tanıştıran Her Şey Bir Tohumla Başlar... bitkilere dair pek çok soruya cevap veriyor.

Yazar: Emily Bone

Resimleyen: Sally Ford

Yayınevi: TÜBİTAK Yayınları

Sayfa: 32

KIZLAR DA YAPAR! ERKEKLER DE YAPAR!

“Kızlar futbol oynamaz! Erkekler bebeklerle oynamaz! Kızlar üstlerini kirletmez, erkekler ağlamaz!”

Bütün çocukları özgürlüğe davet eden bir kitap olan “Kızlar da Yapar! Erkekler de Yapar!” Çocukların pek çok yerde karşılaştıkları kalıpları şiirsel bir dille anlatıyor. Biri kızlara öteki erkeklere olmak üzere iki kapaklı ve iki hikâyeden oluşan kitap çocukları gerçekten olmak istedikleri kişi olmaya davet ediyor.

Yazar: Sophie Gourion

Resimleyen: İsaballe Maroger

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Sayfa:56


ARŞİV