Çok değil yaklaşık iki ay sonra 50. yaşına girecek bir sivil toplum örgütünü konuk ediyoruz sayfalarımıza; Yücel Kültür Vakfı.
Vakfın Kızıltoprak’taki ofisini ziyaretimizde, Genel Sekreter Haluk Kula’dan aldığımız bilgilere göre vakıf 1969 yılında dönemin iş insanları tarafından kurulmuş ve bugünlere dek gelmiş. Remi olarak kuruluş amacı “Gençlerle, yetişkinlerin fikri ve bedeni gelişmelerini, eğitimlerini sağlamak, hür ve demokratik toplumlarda gelişmiş olan yüksek değer ve inançların korunma ve idamesinde kendilerine düşen sorumluluk duygusunu kuvvetlendirmek ve kültürel gelişmelerine hizmet etmek”.
Haluk Kula, vakfı 3 kelimeyle özetliyor; gençlik, sanat ve kültür… Temel çalışma alanı imkanları sınırlı çocuk ve gençleri kültür sanat alanıyla buluşturmak. Bunun için de çeşitli projeler yürütüyorlar. Mesela ‘Kültür Avcıları’. Bu proje kapsamında vakıf bazı kültür-sanat kurumlarıyla işbirliği içinde. Bu kurumlar vakfa indirimli bilet imkanı sağlıyor. Bir ‘kültür avcısı’ da bu indirimli fiyatın da sadece yarsını ödeyerek ilgili etkinliğe katılabiliyor. Kula, “Örneğin 50 liralık bir oyunu 10 liraya izleyebiliyor öğrenci. Şuan 200-300 civarında olan sayımızı 1500’e ulaştırmayı hedefliyoruz. Kültür avcısı olmanın yıllık 50 lira ücreti var. Neden diye sorabilirsiniz, açıklayayım; biraz öğrencinin de elini taşın altına koymasını istiyoruz. Biz her ay etkinliklerin listesini yayınlıyoruz. İsteyen istediğini gitmek için işaretliyor. Ama etkinlik günü bir bakıyoruz öğrenci ortada yok! Dersi varmış, sınavı çıkmış, sevgilisiyle tartışmış… Kendi gelmediği gibi, gerçekten o etkinliğe gitmek isteyen bir başkasını da engellemiş oluyor. Kendi parasını da vakfın parasını da çöpe atmış oluyor. Ücretsiz bir şey olunca öğrencinin gözünde kıymetli olmuyor pek. Bunların önüne geçebilmek için böyle bir çözüm bulduk” diye anlatıyor.
GENÇLERE YURTDIŞI İMKANI
Haluk Kula, Yücel Kültür Vakfı’nın ciddi bir burs potansiyeli olduğunu belirterek, “ Geçen sene bize burs için tam 23 bin 38 öğrenci başvurdu! Burs veren bir eğitim vakfı gibi davranıyoruz. Ama biz aslında eğitim değil kültür vakfıyız. 69’dan beri biraz da mecburiyetten veriyor burs, çünkü eğitim sisteminde buna ihtiyaç var ne yazık ki” yorumunu yapıyor.
Kula’nın anlatımına göre Yücel Kültü Vakfı, 5 çeşit burs imkanı sunuyor. Bunlardan biri sadece okullara veriliyor. Başarılı ama ailesinin ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilerin yurtdışına gönderilmesini kapsayan bu bursta, tüm süreç ilgili okul tarafından yürütülüyor. Diğer bir burs çeşidi olan ‘özel yetenek bursları’ da belli bir sanat ya da spor dalında başarısı ispat edilmiş öğrencilere veriliyor.
AB tarafından akredite bir stk olan Yücel Kültür Vakfı, yurtiçi ve dışı organizasyonlarda hem gönderici hem de kabul eden kuruluş olarak yer alıyor. Bu kapsamda Türkiye’den gençleri yurtdışındaki faaliyetlerle buluşturuyorlar. “Amaç çocuklarımız dünyayı tanısın” diyen Haluk Kula, şöyle devam ediyor; “Fakat bu noktada şu konu ortaya çıktı ki Türkiye’den yurtdışına giden öğrencilerimizin büyük kısmı kendini İngilizce olarak ifadede sorun yaşıyor. Buna çözüm olarak bir dil bursu başlattık. Türkiye’nin her yerinden 100 civarı öğrenci yararlandı. Bu bursta da devamsızlığı önlemek adına kurs bedelinin çok cüzi bir kısmını öğrenci ödüyor”
YARIM ELMA BURSLARI
Vakfın en yaygın bursu ise ‘Yarım Elma’. Haluk Kula bu bursun adını ve içeriğini şöyle anlatıyor; “önceden bursların tamamı vakıf bütçesinden karşılanıyordu. Tabi geçmişteki başvuran sayısı ile şimdiki arasında ciddi fark var. Mesela 2000’li yılların başında örneğin 80 kişi başvurmuş 40’ına burs vermişiz. Ama şimdi 20 bini aşkın kişi başvurunca iş değişiyor! Buna bir çözüm bulmak için düşündük. Hem toplumda gençler için bağışta bulunma bilinci yaratalım, hem de vakfın bütçesinden burs olarak ayırdığı para ile 2 kat daha fazla gence ulaşalım. Böylelikle yarım elma fikri doğdu. Bize başvuran çocukları önce ön elemeden geçiriyoruz, gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadıklarını kontrol ediyoruz. bursverenler.org sitemiz üzerinden süreci işletiyoruz. Burs vermek isteyen kişi istediği kriterlere sahip öğrenciye (mesela tıp okuyan Mardinli bir kız çocuğunu seçebilir) bağış yapabiliyor. Aylık 200 lira burs veriyoruz, yarısını biz yarısını bağışçı karşılıyor. “
Vakfın gelirinin Sultanahmet’teki vakfa ait Abud Efendi Konağı altındaki dükkanların kira geliri, otopark geliri ve bağışlar olduğu bilgisini veren Yücel Kültür Vakfı Genel Sekreteri Haluk Kula, “Gençleri kültür sanatla ne kadar fazla buluşturabilirsek, onların toplumda o kadar hoşgörülü ve birleştirici olacağını düşünüyoruz. Biat etme kültürü yerine araştıran, sorgulayan farklı bakış açıları olabilen ve bu farklı bakış açılarını hoşgörüyle kabul edebilen gençlik yaratmak istiyoruz. Biz vakıf olarak, gençlerde bu aydınlanmayı sağlayan araçlardan biri olarak kültür sanat ayağındayız” diye konuşuyor.
Kula, “Sultanahmet’te tarihi konakta sosyal ve kültürel faaliyetler yapılıyor, çeşitli stk’larla işbirliği içindeyiz. Yönetim ofisimiz burası. (Kızıltoprak) Çalışanlarımızın çoğu Kadıköylü. Zaten İstanbul nüfusunun yüzde 70’i burada. Kültürel faaliyetlerin büyük kısmı da Kadıköy yöresinde ki burada kültür sanata ilgi daha fazla Sultanahmet’e kıyasla. O nedenle vakfımız burada.” açıklamasını yapıyor.
Bağdat Cad. No: 15 Keylan İş Merkezi 2/8 (Fenerbahçe Stadı'nın Bağdat Caddesi yönünde karşısında, Şükrü Saraçoğlu otobüs durağının arkasındaki bina) Telefon: +90 216 363 45 97 www.yucelkulturvakfi.org