Gezgin kadınlar Kadıköy'de buluştu

Üç gezgin kadın Deniz, Derya ve Esra, engelliler için Portekiz’den Galiçya’ya yürüyecek

08 Aralık 2016 - 14:48
Alper Kaan YURDAKUL

Deniz Dağaşan, Derya Erkut ve Esra Güzeloğlu… Bu üç kadının ortak noktaları bütün sınırlara ve imkânsızlıklara meydan okuyarak hayatlarını yollarda gezerek, görerek geçirmeleri… İşte bu gezginler, engelliler için yapacakları etkinliği anlatmak için Kadıköy’de bir araya geldi. 3 Aralık’ta, Derviş Baba Deliler Kahvehanesi’nde gerçekleşen etkinlikte, gezginler hazırladıkları sunumlarla kendilerini tanıttıktan sonra TOFD (Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği) işbirliğiyle ihtiyaç sahiplerine akülü sandalye dağıtmak amacıyla yapacakları etkinliği anlattı.

“ANLAM KATMALIYIZ”
Gezginlerin “Deniz ablası” yani Deniz Dağaşan 61 yaşında. Dağaşan, 10 yıl önce sırt çantasıyla gezmeyi keşfettiğinden beri senenin sekiz ayını yollarda geçiriyor. Şimdiye kadar 58 ülke 300 şehir gezen Dağaşan, GezginDenizKızı bloğunda yollarda yaşadıklarını takipçileriyle paylaşıyor.
Derya Erkut ise 49 yaşında bir anne ve TOFD gönüllüsü. Gençlik ve yetişkinlik yıllarında içindeki küçük kız çocuğunun onu hep dürttüğünü ama ona hep engel olduğunu söyleyen Erkut, içindeki küçük kız çocuğuna daha fazla karşı koyamamış ve emekli olup yollara koyulmuş. Geçen sene, ‘Duvarları Yık, Mutluluğa Çevir’ projesi kapsamında Berlin Duvarı hattında pedal çevirerek, engelli vatandaşların hayatın içinde aşmak zorunda oldukları duvarları gözler önüne seren Erkut, TOFD adına düzenlenen bir SMS kampanyası ile sağlanan katkılarla omurilik felçlilerine tekerlekli sandalye temin edilmesine vesile olmuş.
AnneBenKaçtım bloğunun sahibi Esra Güzeloğlu ise 32 yaşında. Çocukluğundan itibaren iyi bir eğitim alan Güzeloğlu, 2011 yılında yüksek bir maaş ile büyük bir şirkette müfettiş olarak işe başlamış. Kuzeninin trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından kendi hayatında bir şeylerin ters gittiğini düşünerek, hayatını sorgulamaya başlamış ve yaşadığı hayatın istediği hayat olmadığına karar vermiş. Bu sorgulama sonunda işten ayrılan Güzeloğlu, o günden bu yana dünyayı geziyor.
Bu üç kadın bir araya gelmelerini şöyle açıklıyor: “Hayat bizi, bu üç kadını bir araya getirdi. Daha çok paylaşalım, daha çok birbirimizle olalım diye. Sonra anlattık birbirimize… Birimiz (Deniz), yaş ilerleyince hayatın neye dönüştüğünü, gezmenin nasıl bir hal aldığını anlattı. Birimiz (Esra) de gençken nasıl da hayata karşı gelebileceğimizi... Biri (Derya) de çıkıp, madem bir aradayız, o zaman güzel bir şeyler yapalım, yaptığımıza anlam katalım dedi. Biz de bu anlama sizi de katmak istedik. Ve bu heyecanımızı, daha çok tomurcukken sizlerle paylaşıp, sizin de fikirlerinizle büyütmek isteriz.”

YÜRÜYEMEYENLER İÇİN
Gezginler kendilerini tanıttıktan sonra, Derya Erkut engelliler için yapacakları projeden söz etti: Dağaşan, Erkut ve Güzeloğlu, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği işbirliği ile gerçekleştirilecek proje için El Camino de Santiago yolunun Porto - Santiago Compostela arasını yürüyecekler. Toplam 232 km yürüyecek olan gezginler 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda yola çıkacaklar. “Bu yolu, yürüyemeyenler için yürüyüp bağış toplayacağız.” diyen Erkut, tüm operatörlerden 3430’a SMS göndererek ya da TOFD'nin akülü sandalye hesabına havale ya da EFT yoluyla bağış yaparak herkesin bu projeye destek olabileceğini söylüyor. Toplanan bağış karşılığında sırada bekleyen ihtiyaç sahiplerine sandalye dağıtılacak.

ARŞİV