Gezi direnişini anlatan kitaplar, dergiler…

Gezi Parkı nöbetiyle başlayan ve 31 Mayıs itibariyle tüm Türkiye’ye yayılan Haziran direnişi, yaratıcı duvar yazıları, pankartları, afişleri; kitapların ve dergilerin de ana teması oldu.

18 Temmuz 2013 - 13:49
Semra ÇELEBİ
Gezi direnişine ilişkin büyük bir külliyat bizi bekliyor ama biz daha ilk aşamada çıkan kitap ve dergileri tanıtmak, hatırlatmak istedik sizlere. Zira hepsi arşive girmeyi hak eden tarihi belgeler…
Gezi Parkı direnişine ilişkin çıkan ilk kitap “Gezi Günlükleri” oldu. Daha direniş sürerken, Gezi Parkı’na gireli bir hafta olmuşken Yazılama Yayınevi tarafından basılan kitabın editörlüğünü gazeteci Gamze Erbil yaptı.
Kitaba ilişkin tanıtım yazısında şu ifadelere yer veriliyor:
“Her direniş bir uyanıştır. Şaşırtır, heyecanlandırır, mutlu eder ve zihin açar. Her direnişte kayıplar da olur. Üzer, öfkelendirir, biler. Kayıplara rağmen ve onların öfkesiyle, direniş gülümsetmeye devam eder. Kendi aklını, yaratıcılığını, kendi kültürünü şekillendirir. Son bir haftada çok şaşırdık, çok heyecanlandık, çok öfkelendik. En önemlisi de kendimize, insanımıza güvenimiz tazelendi, yaratıcılığımıza hayran kaldık.
Bu derlemeyi hazırlarken bu duygu ve düşünceleri paylaştık. Hikâyemizin büyük fotoğrafını, farklı yönlerini ihmal etmemeye; duygusunu doğru yansıtmaya çalıştık. Bu uykusuzlukla, bu gazla, mümkün olduğunca...”
 
ÇAPULCUNUN GEZİ REHBERİ
 “Gezi Günlükleri”nin hemen ardından çıkan bir diğer kitap da “Çapulcunun Gezi Rehberi”. Daha çok Taksim ve çevresindeki duvar yazıları ve resimlerinin fotoğraflarından oluşan kitap, Hemen Kitap’tan çıktı, yayıma hazırlayan ise Eylem Aydın. “Bu kitapta yer alanlar, kendini tek bir amaç için sokağa atan yüz binlerin hikayesi” denilen kitap şu ifadelerle tanıtılıyor:
“Biz yüz binlerin sesine kulak verip, bu anı ölümsüzleştirmek istedik. Bunu yaparken öyle şeylere şahit olduk ki; bu coğrafyanın insanına bir kere daha hayranlıkla şapka çıkarttık. Kırıp dökmeden sesini duyurmayı ve mizahı bir yöntem olarak seçen “Occupygezi”; Faşinismus’uyla, Toma’nın üst modeli Poma’sıyla, Ankara Tomalı (Tunalı) Hilmi Caddesi’yle, Everyday I’m Chapuling’iyle, Gazhane’siyle (Şişhane), Pomabahçe’siyle (Dolmabahçe), Gazılay’ıyla (Kızılay), Dövenpark’ıyla (Güvenpark) tarihin en değerli sayfalarında yer alacak. Occupygezi, “Akılla, Zekâyla, Mizahla” direnmenin öyküsü...
Özetle, insanımızın muhteşem ince zekâsının önünde saygıyla eğiliyoruz…”
 
NTV TARİH DİJİTAL ORTAMDA
Televizyon kanalı NTV’nin Gezi direnişini görmezden gelme tutumu diğer yayın organlarına da yansıdı. NTV Tarih dergisinin Temmuz sayısı, yönetimin aldığı karar doğrultusunda yayınlanmadı. Derginin yayını da durduruldu. Dergi “Yaşarken Yazılan Tarih” başlığıyla, Gezi eylemlerinden yola çıkarak hazırlanmış bir özel sayı niteliğindeydi. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Gürsel Göncü ve ekibi bu karar karşısında istifayı seçti ve büyük emeklerle hazırlanan dergi internet ortamında yayınlandı.
Ciddi bir arşiv niteliğindeki dergiyi eksiksiz www.yasarkenyazilantarih.com adresinden okuyabilirsiniz. Yaşarken Yazılan Tarih ekibinin bir de duyurusu var: “İnternet ortamında okuduğunuz sayıyı önümüzdeki günlerde basmayı planlıyoruz, bunun için çalışıyoruz. Bu yayından elde edilecek gelirin olaylarda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve tedavi gören kimselere verme kararı aldığımızı da hatırlatalım. İlginiz ve desteğiniz için çok teşekkür ederiz.”
 Dergiyle ilgili gelişmeleri twitter’da “@yasarkenyazilan” üzerinden, facebook’ta “facebook.com/yasarkenyazilantarih” sayfasından izleyebilirsiniz.
 
DERGİLER TEMMUZ SAYILARINI GEZİ’YE AYIRDI
 NTV Tarih gibi aylık yayımlanan birçok dergi Temmuz sayısını Gezi direnişine ayırdı. Tempo dergisi Gezi Antolojisi hediye ediyor. Atlas, Timeout İstanbul, OT, Bilim ve Gelecek, Milliyet Sanat, Digital Age, Express, Altüst, Mesele, sayfalarını Haziran direnişine ayıran dergilerden bazıları… Normal şartlarda satış rakamları ülkenin okuma oranını düşündürecek kadar azken, bu ay dergiler 2. ya da 3. baskılarını yaptılar bile. Bize de bu tarihi olayı sayfalarına yansıtan yayınları okumak ve arşivde saklamak kalıyor.

 
 

ARŞİV