Gezi esprileri derlendi

Destek Yayınları’ndan çıkan Erol Hızarcı’nın “Bir Çapulcunun Hatıra Defteri” adlı kitabı Gezi ruhunu yansıtan, bir solukta okunacak bir kitap.

04 Eylül 2013 - 13:55
Gökçe UYGUN

Gezi direnişi bir kitap daha üretti. Kadıköylü yazar Erol Hızarcı, “Bir Çapulcunun Hatıra Defteri” adlı bir kitap yayınladı. “Orantısız zekâdan marjinal geyikler”' altbaşlığını taşıyan kitapta Hızarcı, direniş boyunca üretilen mizahi unsurları derlemiş. Destek Yayınları'ndan çıkan kitapta, fotoğraf düzeni Tuğçe Budak, kapak tasarımı İlknur Muştu, sayfa tasarımı da Cansu Poroy imzalı.
 
NERDE O ESKİ ÇAPULCULAR!
Gezi'yi yıllar sonra anımsayıp, gülümsemek için bir arşiv niteliği taşıyan kitabın arka kapağında şunlar yazıyor; “Eski çapulcular Osmanlı ordusunun önemli parçasıydı ve onlara “Deliler” denirdi. 20-25 yaşlarındaki gençlerden oluşan bu savaşçılar, ordunun en ön safında çarpışırlar, adeta deli cesareti ile düşmanın üstüne atılırlardı. Görüntüleri korku salsın diye ön dişleri çekilir, kafaları kazıtılırdı. Vücutları hayvan postuyla kaplıydı ve zırh taşımazlardı. Sırtlarına kanat takan çapulcuların bayraklarında “Kaderde ne varsa o gelir başa!” yazılıydı. Yeni çapulcular halkın yüzde 50’sidir. AVM’lerden gıcık kapan bu çapulcular üç beş ağaç için meydanlara çıkar, en ön saflarda polislerle çatışır, adeta deli cesareti ile biber gazlarının üstüne koşar ve hükümeti yıpratırlar. Görüntüleri polisleri dumura uğratsın diye ameliyat maskesi ve deniz gözlüğü takarlar. Eski çapulcuların zırh taşımamasının nedeni hızlı hareket edebilmek ve yaralarıyla düşmana korku salmaktır. Yeni çapulcular da zırh taşımaz, copu yoktur, silahsızdır. Üstün cesaretleriyle polisleri küçük düşürürler. Kanatları halk tarafından takılır ve başkasına görünmez. Bayraklarında “Kaderimiz Çarşı Ulan!” yazılıdır.”
 
Kitaptan birkaç örnek;
“Kah giderim internete, sörf eylerim alemi
Kah çıkarım meydanlara, seyreder alem beni.” (Aşık Redhack Çapuli)
 
Toma’lı Hilmi
TOMA suyu akmam diyor
Barikatı yıkmam diyor
Şanı büyük çapulcular
Kuğulu'dan çıkmam diyor
 
O SON KARANFİL: Direnişte hayatını kaybedenlerin anısına Gezi Parkı'na karanfil bırakmak için Taksim'e çıkan çapulcular, polislere karanfil atınca karşılığında biber gazı yediler. Orantısız karanfil attıklarını kabul eden çapulcular, “O son karanfili atmayacaktık...” dediler.

ARŞİV