Gülten Akın'ı kaybettik

Kadın şairlerin öncülerinden Sennur Sezer’in ardından Gülten Akın’ı da kaybettik.

05 Kasım 2015 - 15:16
Kadın şairlerin öncülerinden Sennur Sezer’in ardından Gülten Akın’ı da kaybettik.
Çoklu organ yetmezliği nedeniyle 4 Kasım Çarşamba günü yaşamını yitiren Gülten Akın, bir süredir Ankara Güven Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Yayıncısı olan Yapıkredi Kültür Yayınları Akın’ın cenazesinin Cuma günü Kocatepe Camii’nde kılınacak Öğle namazının ardından defnedileceğini açıkladı.
1951’de yayınlanan ilk şiiriyle birlikte şiirin, edebiyatın önemli kalemi olduğu kadar ülke sorunlarıyla yakından ilgilenen barış ve emek mücadelesine de öncülük eden bir aydınımızdı.
Türk şiirinin incelikli kalemi Gülten Akın, 23 Ocak 1933 yılında Yozgat’ta doğdu.1955’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1956’da Yaşar Cankoçak’la evlendi. Beş çocuk büyüttü. 1958-1972 arasında kaymakam olan eşinin görevi nedeniyle Anadolu’nun çeşitli ilçelerinde yaşadı. Gevaş, Alucra, Gerze, Saray ilçelerinde ve Kahramanmaraş’ta yardımcı avukatlık, avukatlık ve öğretmenlik yaptı.
1972’de Ankara’ya yerleşerek Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama Kolu’nda çalıştı. Kültür Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu üyeliğinde bulundu. Demokratik kitle örgütlerinin yeniden kuruluşu çalışmalarına katıldı. İnsan Hakları Derneği, Halkevleri, Dil Derneği gibi örgütlerde kurucu ve yönetici olarak görev aldı.
Son Haber gazetesinde ilk şiiri 1951’de yayımlandı. Ardından Hisar, Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Mülkiye gibi dergilerde çıktı. Başlarda şiirlerinin konusu doğa, aşk, ayrılık, özlem iken, daha sonraları ise toplumsal sorunlar ağır bastı. 1980 öncesinde halkın yaşadıkları, onun da hayatına ve şiirine yansıdı. Daha sonraki şiirlerinde toplumsal sorunlara yöneldi. Şiirleri pek çok dile çevrildi ve kırktan fazla şiiri bestelendi. Bestelenen şiirlerinden biri, Sezen Aksu’nun 1993 tarihli albümüne adını veren Deli Kızın Türküsü’ydü...

ARŞİV