Göçmen kadınların belleğinden...

Ülkelerindeki otoriter rejimlerin baskılarından kaçarak Türkiye'ye sığınan 5 göçmen kadın sanatçının sanatsal hafızasına tanık olan “Kadınların Göç Hafızası Sergisi”, kadınların sanatsal perspektifinden göçü sorguluyor

13 Mart 2024 - 12:32

Avrupa Birliği projesi olan Culture CIVIC'in destekleri ile Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı (KEKBMV) tarafından yürütülen “Ötekinin Hafızası” projesi kapsamında gerçekleştirilen ‘‘Kadınların Göç Hafızası'' başlıklı sergi açıldı. 6 Mart’ta Beyoğlu’ndaki Depo İstanbul'da izleyiciye sunulan sergi,  6 Nisan’a dek ziyaretçilere açık olacak. 

Göçün kadın yüzünü sanat yoluyla hafızalarımızda saklamak ve korumak düşüncesiyle gerçekleştirilen Kadınların Göç Hafızası Sergisi, kadına ve sanata düşmanca bakan rejimlerin hüküm sürdüğü coğrafyalarda, kültürel çoraklaşmaya inatla direnen, bir arada yaşamaya inanan, kültürel iklimimizi renklendiren, cesur kadınların dayanışması ile ortaya çıktı. Ötekinin Hafızası projesi;  Göçmen kadın sanatçılar Farah Trablsie, Maryam Mazrooei, Sara Shahzadeh, Sinur ve Walaa Tarkaji ile Prof. Dr. Ayşe Durakbaşa tarafından yürütülen sözlü tarih çalışmalarına, kişisel tarihlerinin arşivlenmesine, göç ve özgürlük temalı sanatsal üretimlerini desteklemeye dayanıyor. Kadınların Göç Hafızası sergisi ile göçün hafızasının korunması, göç-kadınlar ve sanat arasındaki ilişkinin kadınların sanatsal perspektifinden yeniden anlaşılması ve anlatılması amaçlanıyor.

Serginin küratörü Nilgün Kıvırcık, “Yollarımızın kesiştiği bu beş kadın ile birlikte göç, kültürel etkileşim, ortak yaşam gibi pek çok alanda birlikte düşünmenin yollarını aradık. Bir arada yaşamı güçlendirmek ve diyaloğa açık kapsayıcı bir toplum inşası için sanatın en güçlü ortak dilimiz olduğunu gördük. Hafızalarımızda onların göç yolculuklarını ve hikâyelerini saklayacak ve gelecek nesiller için koruyacağız.” dedi.

 

 

ARŞİV