Gordion müzisyenlerinden barok tınılar

İstanbul’daki ilk konserini Kadıköy’de verecek olan Gordion Oda Orkestrası, barok dönemi eserlerini seslendirecek

14 Şubat 2024 - 11:48

Temelleri Ankara’da atılan Gordion Oda Orkestrası, İstanbul’daki ilk konserini Kadıköy’de verecek. Ekip, 23 Şubat Cuma akşamı saat 20.00’da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde sahne alacak. Barok esintili konserde, 6 solist ve 15 kişilik bir oda orkestrası dinleyici karşısında olacak.

Bu orkestrayı kuran ve genel sanat yönetmenliğini yürüten isim Yiğitcan Gözoğlu. Kendi de müzisyen (piyanist, besteci ve orkestra şefi) olan Gözoğlu, aynı zamanda akademisyenlik yapıyor. Ankaralı olan Gözoğlu, ekibi de başkentte kurmuş: “İsim olarak da ‘Gordion’ u seçtik çünkü Polatlı ilçesinde bulunan Gordion Antik Kentini sanatsal olarak tekrardan yaşatmak ve tarihimize sanatla dokunarak sahip çıkma arzusundayız” diyor.

Gözoğlu, tamamen genç sanatçılar ve müzik öğrencilerinden oluşan orkestranın hedefini, “Geçmişten günümüze tüm dönemlere saygı duyarak ele almak, bu dönemlerin ilgili stil ve becerilerini ekibimize öğreterek doğru ve kendinden emin bir şekilde sanatını icra eden bir sanat gençliği yaratabilmek…” sözleriyle özetliyor. Gordion Oda Orkestrası, barok dönem müziğine odaklanıyor. Gözoğlu bunu da şöyle açıklıyor: “Tarihsel olarak M.Ö. 800'lerde Anadolu’da yaşamış bir Anadolu Uygarlığının adını taşımaktayız. Sanat tarihi incelendiğinde müzik, resim ve mimaride yapılan en büyük atılımlar yine barok dönemde yapıldığını görüyoruz.  Günümüzde orkestraların yıllık programları incelendiğinde ise en az yer verdikleri dönem maalesef barok dönem. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında biz, bu döneme sahip çıkma kararı aldık ve İstanbul’daki ilk konserimizi de tamamen buna ayırdık.”

“KADIKÖY KONSERİ BİR AYRICALIK”

“Kadıköy konserimiz dinleyicilere adeta bir zaman yolculuğu yaşatacak” diyen Yiğitcan Gözoğlu, “Gelen insanlar 2024 yılından bir anda kendilerini 17. yüzyılda bulacaklar. Tamamı genç, hevesli ve istekli sanatçıları izleyecekler. Sanat anlamında bu gerçekten çok önemli. Maalesef toplum olarak içinde yaşadığımız gerek sanat ortamına ve siyaset ortamına baktığımızda +50 yaşın hakim olduğunu ve karar verdiğini görüyoruz. Ekibimiz gençliği ile bizler de buradayız diyecek ve sanat dünyasında kendilerini kanıtlama ve ispat etme yolunda gerçek bir adım atacaklar.” diyor. Kadıköy sakinlerinin, Cumhuriyet değerlerine sahip bir topluluk olduğunu vurgulayan Gözoğlu, “Ülkemizin geçmişi ve geleceği adına bu topluma sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Onlarla beraber olmak ve onlara müzik yapıyor olmak bizim için de en büyük ayrıcalık…” yorumunu yapıyor.

Gordion Oda Orkestrası İstanbul ekibinin 2. konseri de yine Barış Manço Kültür Merkezi’nde, 7 Mayıs’ta yapılacak.

 

ARŞİV