"Güneşe Gebe Kadınlar"

​Ülkesindeki kadınların direnişini heykellerle anlatan İranlı heykeltraş sanatçı Babek Sobhi, Kadıköy’de sergi açıyor

17 Ekim 2022 - 12:54

İranlı sanatçı Babek Sohbi, 12 parçadan oluşan “Güneşe Gebe Kadınlar” adlı heykel serisi ile Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde izleyiciyle buluşuyor. 

İran halkının 43 yıl boyunca teokratik rejimin baskıları ve zulmüne karşı biriktirdikleri öfke ve nefretin kuşkusuz büyük bir patlamaya neden olacağını söyleyen Sobhi, “Bu durum kül altında büyük bir ateşi oluşturdu ve Mahsa Emini’nin canice katledilişi bu ateşin alevlenmesine güçlü bir kıvılcım oldu. İslami diktatörlük bugünlerde de İran halkını rehin almaya çalışıyor. İran tarihi ve kültürüne karşı kendi çağ dışı anti kültürünü dayatmaya zorluyor ve bu yönde özellikle kadınları hedef alıyor. Sistem özgür ve aydın kadınların gücünü biliyor ve ondan korkuyor. Nitekim 43 yıl boyunca çeşitli baskılarına rağmen dayattığı tesettür şeklini bile İran kadınlarına kabul ettiremedi.” dedi. Sobhi, bu günlerde tüm dünyanın bu kadınların cesaretine ve halk devrimine önderlik edecek gücüne tanık olduğunu vurgulayarak, “İran demokratik ve laik devrimi kuşkusuz kadınların elleri ve kalpleriyle zafere ulaşacak ve ülkemi çağdaş ve insancıl bir halk yönetimine kavuşturacak. Kuşkusuz dünya ve bölge halkları da bu ırmaktan tasını dolduracak. Bu aydınlığın hayalini kurdum yıllarca. Bu nedenle ‘Güneşe Gebe Kadınlar’ın heykellerini ürettim ve insanlarla paylaşıyorum. Ülkemde güneşi doğuracak kadınlar, bunu biliyorum, ben görmesem de” diye konuştu.

30 YILDIR TÜRKİYE’DE

Tahran doğumlu Sohbi Türkiye’deki ilk sergisini 1992 yılında açtı. Çalışmalarında farklı malzemeler kullanan sanatçı günümüze kadar 20’nin üzerinde kişisel ve karma sergi gerçekleştirdi. Sanatçının, Türkiye’nin farklı bölgeleri için ürettiği meydan heykelleri de bulunuyor.

26 Ekim'e dek açık olan sergi, her gün 11.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. (Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Osmanağa Mahallesi Ali Suavi Sokak No:7 Kadıköy)


ARŞİV