Haftanın Kültür Sanat Etkinlikleri

TİYATRO, BALE, KONSER, FİLM, PANEL, SÖYLEŞİ, SERGİ…

20 Şubat 2014 - 12:20
TİYATRO
 
-Kabare (Cabaret)
Kabare (Cabaret), bir kabare aktristi ile Amerikalı bir yazarın kısa ömürlü aşkını ve onları kuşatan büyük toplumsal kaosu anlatıyor. Kült müzikaller sınıfında yer alan Kabare, 1972’de beyaz perdeye aktarıldığında 8 Oscar kazandı ve “Tüm Zamanların En İyi Yüz Filmi” listesine girdi. Joe Masteroff’un yazdığı Yücel Erten’in yönettiği oyunun unutulmaz müziği John Kander imzasını taşıyor. Oyunda; Mert Turak, Senan Kara Tutumluer, Can Başak, Ergun Üğlü, Selma Kutluğ, Hakan Arlı, Nurdan Kalınağa, Soner Dinç, Eraslan Sağlam, Ceren Hacımuratoğlu, Pınar Aygün, Deniz Evrenol, Yeşim Mazıcıoğlu, N. Ceren Aktay, Yonca Eğilmezbaş, Mana Alkoy, Y. Arda Alpkıray, Doğan Şirin ve Berk Samur rol alıyor. Oyun,19-23 Şubat 2014 tarihlerinde Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde.
 
-Türkiye Kayası
Türkiye Kayası “Bir Göç Hikâyesi”, Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan bir ailenin öyküsünü anlatıyor. Geçmişlerini, anılarını ve hayallerini yaşadıkları yerde bırakıp yeni ümitlerle yola çıkan aileyi, Türkiye sınırında kötü bir sürpriz beklemektedir. Fehime Seven’in yazdığı Şükrü Türen’in yönettiği oyunda; Hikmet Körmükçü, Nevzat Çankara, Sevtap Çapan, Selim Can Yalçın, Hakan Yavaş, Kubilay Penbeklioğlu rol alıyor. Oyun 21-23 Şubat 2014 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.
 
-Gitmek
Tiyatro Antre, yeni oyunu ”Gitmek’’ ile mutluluğun ve hüznün birbirine karıştığı, tüm seçimlerin bir vazgeçişe dönüştüğü hayatlarımızda, bazen kendimizi içinde bulduğumuz dayatmaları ya da kaçamadığımız gerçekleri, sanatın penceresinden bize bir kez daha gösteriyor. Tolga Polat’ın kaleme aldığı ve yönetmenliğini üstlendiği “Gitmek”; Bertan Çalışkan, Hacer Torlak Akyürek, Özay Özgüler ve Sibel Salihoğlu ile Kadıköy-Livingroom Sahne’de perde açmaya devam ediyor. Oyun 26 Şubat Çarşamba saat 21.00’de izlenebilir.
 
-Kapıların Dışında
Yolcu Tiyatro seyircisi ile buluştuğu ilk oyun için, tiyatro tarihinin en güçlü savaş karşıtı oyunlarından biri olan, Wolfgang Borchert’in “Kapıların Dışında” adlı oyununu, dijital 3D mapping teknolojisini kullanarak sahneliyor. Animasyonlarla gerçek oyuncuların iç içe geçtiği oyunda, dijital teknoloji bir fon olarak değil, oyunun bir parçası olarak kullanılıyor. Savaşın birey üzerindeki yıkıcı etkisinin anlatıldığı “Kapıların Dışında” oyununda, ruhsal ve fiziksel yaralarla savaştan yurduna dönen bir askerin, döndüğünde hiçbir şeyi eskisi gibi bulamamasının hikâyesi anlatılıyor.
Yönetmenliğini Ersin Umut Güler’in üstlendiği, kadrosunda Cenk Dost Verdi, Müzeyyen Durgun, Yasemin Ertorun ve Ersin Umut Güler’in olduğu oyun, 21 Şubat Cuma akşamı Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde izlenebilir.
 
Yaşamaya Dair – Bursa Cezaevi’nden Mektuplar
Nazım Hikmet’in ölümünün 50. yıldönümü için Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği oyunda, Tülay Günal da rol alıyor. Piyano ve viyolonsel eşliğinde oynanan oyunda, başta Fazıl Say ve Zülfü Livaneli olmak üzere değişik bestecilerin Nâzım şarkıları da seslendiriliyor. Ağırlıklı olarak ozanın Bursa Cezaevi’ndeki yaşamını, eşi Piraye Hanım’a olan tutkusunu anlatan oyun, daha sonra sürgün yılları ve vatan hasretine odaklanarak, destansı yaşamından izlenimlerle noktalanıyor.
Yaşamaya Dair, 26 Şubat Çarşamba akşamı 20.30’da Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde izlenebilir.
 
-Lütfen Ölmeyin Sevgili Ozan
Şilili ozan Pablo Neruda’nın hayatının 1965-73 yılları arasındaki önemli anlarının derlendiği oyunda ozanın Şili, İspanya İç Savaşı ve hayatına ait dönüm noktaları kendi şiirleri, güncesi ve Neruda için yazılan “El Cartero de Neruda” adlı romandan alıntılarla aktarılıyor.
A. Togay Kılıçoğlu’nun derleyip yönettiği oyunda Nalân Gıdak Doğan, Damla Özen Kılıçoğlu ve A. Togay Kılıçoğlu oynuyor. Tek perdelik oyun, 26 ve 27 Şubat Çarşamba ve Perşembe günleri 20.30’da Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde izlenebilir.
 
BALE


-Afife
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, koreografisi ve librettosu Beyhan Murphy’e, müzikleri Turgay Erdener’e ait olan “Afife” adlı modern bale eserini bu sezon yeniden izleyiciyle buluşturuyor.
Afife Jale’nin hayatını anlatan bu modern bale gösterisi, 22 Şubat Cumartesi 16.00’da Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda izlenebilir. “Afife” ayrıca 4, 6 ve 8 Mart tarihlerinde de sahnelenecek.
 
KONSER
 
-İstanbul Swing
“Gypsy Jazz” Fransızların deyimiyle “Jazz Manouche” ilk olarak 1930’lu yıllarda Paris’te Django Reinhardt ve Stéphane Grappelli ikilisi tarafından icra edilmeye başlandı. Çingene (Roman) müziğinin melodileri ile Amerikan Swing müziğinin ritimleri birleştirilerek, Fransız vals musette müziğinin de etkisiyle ortaya hiçbir tarza benzemeyen eşsiz bir müzik çıktı. “Istanbul Swing” Krikor Turutyan ve Hakan Kurt tarafından 2008 yılında Türkiye’nin ilk manouche jazz grubu olarak kuruldu. Bu çekirdek kadroya eşlik eden farklı branşlardan konuk sanatçılarla verdikleri konserlere GitarCafe’yi de eklediler. İstanbul Swing grubunun konserini 22 Şubat Cumartesi 21.00’de GitarCafe’de dinleyebilirsiniz.
 
Büyük Gençlik Şöleni
Üniversiteliler Büyük Gençlik Şöleni’nde buluşuyor. Öğrenci Kolektifleri, 4. Genel Kurulu ve Türkiye Üniversiteler Meclisi’ni dev bir şölen ile açıyor. Gençlik şöleninde seslerini üniversitelilerle birleştirmek üzere; Büyük Ev Ablukada, BaBa Zula, Nejat Yavaşoğulları (Bulutsuzluk Özlemi), Hakan Vreskala ve Boğaziçi Caz Korosu 28 Şubat Cuma saat 18.00’de Kadıköy Caferağa Spor Salonu’nda olacak.
Ayrıntılı bilgi ve iletişim için: 0530 387 84 22 ve
[email protected]
 
FİLM
 
-Çoğunluk
Yeldeğirmeni Dayanışması ve Kadıköy Belediyesi Tasarım Atölyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen “Özen’le Seçilmiş Filmler” etkinliği kapsamında bu hafta Seren Yüce’nin Altın Potakal ödüllü filmi “Çoğunluk” gösterilecek. Eski Özen Sineması Yeni Tasarım Atölyesi’ndeki ücretsiz film gösterimleri her Cuma saat 20.00’de.
 
-Benim Tatlı Kanaryam 
Benim Tatlı Kanaryam, rembetiko müziğinin en ünlü sanatçılarından, Yahudi kökenli, İstanbul doğumlu, Yunanistan’da yaşamış ve Hıristiyan olarak vefat etmiş şarkıcı Roza Eskenazi’nin yaşamını anlatan, 90 dakikalık belgesel bir film. 
Sosyal Dayanışma ve İletişim Derneği, sizleri Benim Tatlı Kanaryam/My Sweet Canary belgeselini izlemeye ve yapımında emeği olan Dr.Mehtap Demir’le söyleşiye davet ediyor.
Etkinlik, 22 Şubat Cumartesi 15.30’da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde.
                             
PANEL       
                   
-Türk Çizgi Romanı Nerede?
Doğuş Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi tarafından 27 Şubat Perşembe günü, Gözaçan Kültür Merkezi’nde  “Türk Çizgi Romanı Nerede?” başlıklı bir panel düzenleniyor. “Türk Çizgi Roman Ustaları” başlıklı  Birinci Oturum saat 10.00-12.00 arasında yer alıyor.  Panelin konukları Devrim Kunter, Meryem Çimen, Dinç Onur Aydın, Ehsap Fanzin gibi Türk çizgi roman ustaları. Yazar – Çizer Birlikteliği oturumunda Avcı Nun eserinin yazarı Yiğit Değer Bengi ve çizeri Fırat Yaşa öğrencilerle birlikte olacak.
Güzel Sanatlar liseleri öğrencileri ile çizgi roman sanatçılarını bir araya getirerek, öğrencilerin gelişimlerine ve ilgi alanlarına katkıda bulunacak “Geleceğin Çizgi Roman Çizerleri ile Birlikte” başlıklı çalıştay saat 14.30-17.00 arasında, çizgi roman  sanatçısı Necmi Yalçın, Zahiri Çr dergisi çizerlerinden Emrah Çıldır ve Emre Çıldır, Dinç Onur Aydın ve Meryem Çimen’in katılımıyla gerçekleşecek.
Saat 13.30-14.30 arası düzenlenen ikinci oturuma, Ümit Kiremitçi “Çizgi Roman’ın Anlatım Unsurları ve Oluşturduğu Anlatı Yapısı” başlıklı konuşması ile başlıyor. Flaneur Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Servet İnandı, Gerekli Şeyler Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Alişan Cengiz, Sabri Gürses “Manga Ekseninde Çizgi Roman Çevirisi”, Hasan Ali Polat “Çizgi Roman Çevirisinde Çeviri Süreci “  başlıklı konuşmaları ile katılacaklar.
Saat 15.30-16-30 arası Sinan Gürdağcık ve Bülent Arabacıoğlu’nun katılımıyla “Çizgi Romanı” başlıklı bir panel gerçekleşecek.
Saat 17.00de, H Blok Fuaye’de çizgi roman sanatçıları Devrim Kunter, Sinan Gürdağcık, Meryem Çimen, Dinç Onur aydın, Ehbap Fanzin, Fırat Yaşa, Bülent Arabacıoğlu, Zahiri ÇR Dergisi, Gerekli Şeyler Yayıncılık, Flaneur Comics’in katılımıyla “Çizgi Roman” sergisi açılacak.
 
SÖYLEŞİ
 
-Buket Uzuner ile Söyleşi
Yazar Buket Uzuner, gitgide karmaşıklaşan şu koca evrende iyi bir edebi metin hayal gücünü esnetirken edebiyat sayesinde birbirimizi nasıl daha iyi anlarız sorusuna açıklamalar getirip, katılımcıların da sorularını yanıtlayacak. Ücretsiz etkinlik 26 Şubat Çarşamba saat 14.00’te Kadıköy Belediyesi CKM’de.
 
-Aydın Büke ile Söyleşi
Sanatçı Aydın Büke, dinleyenleri klasik müzik dünyasında naif bir yolculuğa çıkarıyor. Mozart’ı anlatacak olan Aydın Büke’nin söyleşi ve imza günü 23 Şubat Pazar saat 15.00’te Kadıköy Belediyesi Muhtar Özkaya Halk Kütüphanesi’nde.
 
SERGİ
 
-Serap Alkaya “Denizin Renkleri” 
Serap Alkaya’nın “Denizin Renkleri” adlı resim sergisi  Hobi Sanat Merkezi’nde sanatseverler ile buluşuyor. 22 Şubat’ta açılacak sergi 28 Şubat tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Deniz temasına dayalı sergide sanatçının 40 adet yağlıboya çalışması yer alıyor.
Hobi Sanat Merkezi, Mustafa Kaya Sokak No 2 Göztepe’de.
0216 565 3572
 
-Nurca Türkoğlu “Işık, Renkler ve Sesler”
“Evren yasasına göre her rengin bir sesi, her sesin bir rengi var iç içe evrenler ve galaksiler gibi…” diyen Nurcan Türkoğlu “Işık Renkler ve Sesler” adlı kişisel resim sergisini Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde açıyor. Sergi 15 Şubat- 13 Mart tarihleri arasında görülebilir.
0216 357 2836
 
-Ekrem Kahraman Resim Sergisi
Yurtiçi ve yurt dışında 80’nin üzerinde kişisel sergi açan, çok sayıda karma ve grup sergilerine katılıp ulusal ve uluslararası fuarlarda yer alan sanatçı Ekrem Kahraman’ın kişisel sergisi Caddebostan Düş Yolcusu Sanat Durağı’nda 16-28 Şubat tarihleri arasında görülebilir.
0216 386 99 03
 
-Armando Rabadan Resim Sergisi
Armando Rabadan’ın “Mekânlar; evrenin fiziksel tarifine dair bir kompozisyon” konulu sergisi 13 Şubat Perşembe günü Bağdat Caddesi Art350’de açıldı. Sergi 16 Mart’a kadar görülebilir. 0216 369 80 50
 
-Tüze Sanat Galerisi’nde ‘Suluboya Grup Sergisi’
 Tüze Sanat Galerisi’nde 8-28 Şubat tarihleri arasında “Suluboya Grup Sergisi” var. Sergide; Ayhan Bozdemir, Jale Apaydın, Nazan Özer ve Sibel Kurdoğlu’nun eserleri yer alıyor.
Serap Serter’in sahip olduğu Tüze Sanat Galerisi, Yazarlar Sokak Kırlangıç Apartmanı No: 6/5 Suadiye (Vakko’nun yan sokağı) adresinde bulunuyor.
 
 
 
 
 
 

ARŞİV