Haldun Taner 97 yaşında!

Tiyatronun duayenlerinden, kabarenin babası Haldun Taner’in 97. yaş günü, Ali Erdoğan’ın sahneye koyduğu ‘Şakayla Söyler Haldun Taner’ kabaresiyle kutlanacak.

07 Mart 2012 - 14:23

Cumhuriyet dönemi edebiyatın önde gelen yazarlarından Haldun Taner eserleriyle hâlâ yaşıyor ve bu yıl 97 yaşına basıyor. 16 Mart 1915’te İstanbul’da doğan Haldun Taner’in yeni yaşı, yine 16 Mart’ta kurulduğu günden beri yalnızca kabare oyunları oynayan Ali Erdoğan /Kabare Dev Aynası Tiyatrosu’nun oyuncuları tarafından saat 20.30’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde kutlanıyor.

Kabare Dev Aynası Tiyatrosu, bu kutlamada, Haldun Taner’in kaleme aldığı Vatan Kurtaran Şaban ve Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım oyunlarının bir kolajı olan “Şakayla Söyler Haldun Taner” oyununu sergileyecek.
Oyunun aynı zamanda yönetmeni olan Ali Erdoğan “Haldun Taner usta,  eserleriyle hâlâ aramızda ve 1964’te yazdığı oyunlarla hâlâ güncel! Çünkü üstat değişmeyen zihniyetimizin oyunlarını yazmış. Zihniyetimiz değişmiyor ve yerimizde sayıyoruz! Oyunlarıyla bir arpa yol gidemeyişimizin acı mizahını yapıyor Haldun Taner… Böyle giderse bir 97 yıl daha aramızda olacak” diyor.
 
KABARE GELENEĞİNİN ÖNCÜSÜ
Epik tiyatroyla geleneksel tiyatromuzu sentezleyerek kaleme aldığı Keşanlı Ali Destanı, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı oyunlarıyla yurt dışında da büyük başarılara imza atan Haldun Taner usta, şimdilerde yeni oyunlarıyla gündeme gelen Zeki Alasya-Metin Akpınar’la kurduğu Devekuşu Kabare’yle birlikte kabare geleneğine de öncülük etti. Bu geleneği kurduğu Kabare Dev Aynası ile 11 yıldır sürdüren Ali Erdoğan da “Kabare bu topraklarda yeşermeye devam edecek” diyor ve tiyatro seven herkesi 16 Mart’ta Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’ne bekliyor.

ARŞİV