Haldun Taner'e doğumgünü töreni

Türkiye'de epik tiyatro türü ve kabare tiyatrosunun öncü, yazar, gazeteci Haldun Taner'in 16 Mart'taki doğumgünü için bir tören düzenlendi.

29 Mart 2012 - 13:01
Galatasaray Lisesi'nin 1935 yılı mezunlarından Taner’in doğum gününü kutlamak için gerçekleştirdiği törene, sevenleri, dostları ile sanat ve edebiyat dünyasının pek çok isim katıldı.
Törende ilk konuşmayı yapan Galatasaray Vakfı kurucusu ve başkanı İnan Kıraç,
Galatasaray Vakfı’nın kuruluş aşamasında Haldun Taner’le pek çok zaman geçirdiklerini hatırlattı ve Taner’in vakfın kuruluşu için çok farklı ve önemli fikirler ürettiğini söyledi. Taner’in yokluğunu son zamanlarda daha çok hissettiğini söyleyen Gülriz Sururi, “Keşanli Ali Destanı”nı oynadığımız yıllarda Haldun Taner salona gelir en arka sıraya geçer ve seyircinin nabzına göre notlar alırdı. Daha sonra oyuncuları aldığı notlar doğrultusunda yönlendirirdi” diye konuştu.
Bu konuşmaların bitiminde Gülsin Onay mini bir konser verdi. Konser sonrasında kürsüye Haldun Taner Öykü Ödülü Seçici Kurulu Başkanı Doğan Hızlan çıktı. Haldun Taner’in yalnızca edebiyat alanında yaptıklarıyla hatırlanmaması gerektiğinin altını çizen Hızlan, “O aynı zamanda bir uygarlık havarisiydi. Bunu edebiyatıyla, köşe yazılarıyla, öyküleriyle ve yazdığı senaryolarla gösterdi” dedi.
Taner’i anma törenin son konuşmasını ise yazarın eşi Demet Taner yaptı. Taner, “O, Batılı değerlerle sahip olduğu doğulu değerleri birleştiren bir isimdi. Haldun Taner’in sahip olduklarının ışığının geleceği aydınlatması için elimden geleni yapacağım” diyerek konuşmasına son verdi.

ARŞİV