Geçtiğimiz günlerde Bulgaristan’dan ödülle dönen Kadıköy Flüt Topluluğu’nu daha yakından tanıtmak üzere sayfalarımıza konuk ediyoruz.
Topluluğun kurucusu Gökhan Yaşar, 2007 yılı Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Öğretmenliği Bölümü mezunu bir flüt sanatçısı. Aynı yıl MEB’de göreve başladı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü yüksek lisans öğrenci de olan Yaşar, 2010 yılından beri Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde piyano ve flüt dersleri veriyor. Aynı zamanda kurulduğundan beri de Marmara Flüt Orkestrası’nda bass flüt çalıyor.
Yaşar, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi (KHEM) bünyesindeki Kadıköy Flüt Topluluğu’nu 2 sene önce kurmuş. Toplulukta bütün flütistler, KHEM kursiyerleri. 13’ü kadın, biri erkek olmak üzere 14 kişiden oluşan ekipte, yaş aralığı 23 ile50 arası değişiyor. Büyük kısmı Kadıköy’de yaşayan, doktordan avukata, öğretmenden psikoloğa farklı meslek gruplarından oluşan ekibin tamamı amatör flütist. KHEM’de sıfırdan flüt eğitimi alan bu kişiler, teoride öğrendiklerini, Kadıköy Flüt Topluluğu adı altında sahnede pratiğe dönüştürüyor. 2016 yılında İstanbul Wind Wood Festivali kapsamında Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahne alan ekip, aynı yıl Kadıköy Halk Eğitim Sahnesi’nde de konserler verdiler.
EVRENSEL MÜZİK ANLAYIŞI
Film müziklerinden klasik müziğe, Anadolu türkülerinden çağdaş müziğe uzanan evrensel müzik anlayışını misyon edindiklerini vurgulayan Gökhan Yaşar, “Kendi bestelerimiz yok fakat kurumumuz öğretmenlerinden Olcay Saral’ın bizim topluluğumuz için düzenlediği ‘Leblebi Koydum Tasa’ türkü düzenlemesini seslendiriyoruz’’ bilgisini veriyor.
Gökhan Yaşar, geçen ay Bulgaristan’da yapılan Internetional Youth Festival of Arts “The Muses” yarışmasında ikincilik ödülü kazanmaları hakkında da şunları söylüyor; “Öğrencilerim çok istedi bu yarışmaya katılmayı. Ben biraz daha zamanımız olduğunu düşünüyordum. Fakat kendimizi orada görmeyi de istiyordum.Gerekli işlemleri ve kayıtları yaptıktan sonra başvurumuz kabul edildi. Beni en çok sevindiren şey sonuç açıklandığında öğrencilerimin mutluluğu oldu. Birçoğu işini, eşini, çocuğunu bırakıp geldi. Onların mutluluğunu görmek tarif edilemez bir his. Bunun dışında hayat boyu öğrenmede bir ilki gerçekletirdik. Çünkü belli bir yaştan sonra enstrüman çalmak, onu daha da ileriye taşıyıp yarışmaya katılmak ve derece ile dönmek gerçekten çok zor. Bunu başardığımız için çok mutluyum. Önemli olan amatör kişilerin bunu başarması. 2019 yılında İtalya’da düzenlenecek festivalde de yer almayı çok istiyoruz.’’
Gökhan Yaşar, flütün orkestraların olmazsa olmaz çalgısı olduğunu belirterek, ‘’Fakat sadece ‘flüt orkestrası’ oluşumu yok denecek kadar az. Yeni yeni flüt koroları oluşmaya başladı’’ diyor. Yaşar, KHEM’in kendilerine destek olduğunu ancak yine de enstrüman çeşitlerinde eksiklikleri bulunduğunu belirterek, bunların giderilebilmesi için sponsorlara çağrı yapıyor.