Her dönem farklı sanat türlerine ev sahipliği yapan Kadıköy, özellikle son 7 yıldır İstanbul’un sanat merkezlerinden biri haline geldi. Gerek sanatçıların açtığı atölyelerin gerek de bağımsız sanat galerilerin artan sayısı bunu kanıtlıyor. Kadıköy’ün sanat mekânları sadece belirli bölgeyle de sınırlı kalmıyor. Yoğurtçu Parkı’nın çevresinde açılan yeni sanat alanlarında çok sayıda sanatçı kendine yer bulabiliyor. Yeni sanat noktalarının açıldığı başka bir mahalle de Hasanpaşa. Kadıköy’ün en eski semtlerinden biri olan Hasanpaşa, yakın gelecekte sanatseverlerin uğrak noktası olabilir. Engin Alkan’ın kısa zaman önce kapılarını açtığı “Ma Sanat” da bu gelişimin parçalarından biri.
“KEYİFLİ OLACAĞINI DÜŞÜNDÜK”
Engin Alkan aslında inşaat mühendisi. Ancak sanat tutkusu onu Hasanpaşa’da yeni bir sanat alanı açmaya itmiş. Alkan ile Ma Sanat’ta buluştuk ve hedeflerini konuştuk. Alkan, Ma Sanat’ın kuruluş hikâyesini şöyle anlatıyor: “Bu bina kendimize ait. Binayı yaptırdıktan sonra aklımıza gelen birkaç proje vardı. Ancak burayı bir kültür sanat merkezi haline getirelim istedik. Biz de izleyici olarak zaten kültür ve sanatın içindeyiz. Sanatın daha çok içinde olmanın daha da keyif vereceğini düşündük. Bir de bina yeni, Kadıköy’de bu boyutta çok fazla yer yok.”
BAHÇEDE AÇIK HAVA SİNEMASI
Ma Sanat çok katlı bir bina ve içinde çok sayıda odası bulunuyor. Şu an İllüstratörler Platformu’nun ürünleri de burada sergileniyor . Alkan bu yeni sanat mekânında sadece sergilerin olmayacağını, binanın sanat eğitimi adına da kullanabileceğini ifade ediyor. Sanatçıların içinde olduğu bir sanat kurulu oluşturduklarını söyleyen Alkan, gelecek dönem hedeflerini şöyle anlatıyor: “Nasıl hareket edeceğimizi yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Sergilerle başladık ve bundan sonra yapacağımız çalışmaları planlıyoruz. Burada kültür ve sanat anlamında atölye çalışmaları, küçük toplantılar, bahçede bahar ve yaz aylarında birtakım sinema gösterileri, kitap okuma etkinlikleri, söyleşiler gibi etkinlikler yapmayı düşünüyoruz.”
“KAPSAMLI BİR SANAT ALANI OLABİLİR ”
Engin Alkan neden Hasanpaşa’yı tercih ettiklerini de şu sözlerle anlatıyor: “Yeldeğirmeni ve Kadıköy’ün diğer bölgeleri çok fazla doldu. Gazhane de yakın zamanda açılacağı için sanatçılar atölyelerini buraya taşımaya başladılar. 3-4 yıl içerisinde Hasanpaşa’nın Yeldeğirmeni’nden daha kapsamlı bir sanat alanı haline gelebileceği konuşuluyor.”
Alkan, “Sanatçıların atölyelerini Yeldeğirmeni’ne taşımasından sonra kiralarda bir artış oldu. Hasanpaşa’da yaşayanlarda da benzer bir korku var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorumuza ise şöyle yanıt veriyor: “Dönüşüm başladığı zaman bu ilk olarak esnafa ve o bölgede yaşayanlara yansıyor. Aslında sanatçılarda da çok para yok ama bu işe gönül veren insanlar, çok kötü şartlarda yüksek kiralara hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Burada da o dönüşüm olacak, kaçınılmaz. Yeldeğirmeni’nde bana göre en büyük sıkıntı şu: Binalar çok eski, çok bakımsız ve insanlar çok kötü koşullarda yaşıyorlar, sanat yapmaya çalışıyorlar. Hasanpaşa da yapı stokunun çok yeni olduğu bir yer değil, fazla inşaat yapılamıyor. Kadıköy artık çok da özel bir yer. Yerel yönetimlerin bu anlamda yönlendirici olması lazım. Kimsenin mağdur olmayacağı bir politika geliştirilebilir.”
GENÇ SANATÇILARA YER VERİLECEK
Eğitim, seminer ve atölye çalışmaları yapmak isteyen sanatçıların Ma Sanat’ı kullanabileceğini ifade eden Alkan, “Bunun için de bizimle görüşen, burada iş yapmak isteyen, atölye açmak isteyen sanatçılar var. Onlarla programlar yapacağız, bu programları da yayınlayacağız, isteyenler katılabilecek. Bu sanatçının da tabii bir bedeli olacak, bir ücret karşılığında yapılacak. Ama bunun dışında düşündüğümüz sosyal projeler de var. Burada ressamlar çoğunlukta olacağı için ressamların çevredeki okullarla görüşüp yetenekli çocuklara resim okuma ve resim yapma eğitimi verebileceğini düşünüyoruz. Bu sosyal proje kapsamında yürütülecek bir çalışma olacak. Bunun dışında mesela bazı amatör tiyatro grupları var, prova yapmak istiyorlar, onlara yönelik açmayı düşündüğümüz birkaç program var. Kadıköy’ün yetenekli genç ressamlarına galerimizi belli sürelerde ücretsiz kullandırmak da aklımızdaki projelerden. Bunu niye yapmak istiyoruz? Çünkü şunu öğrendik: Galericilikte de başka bir sistem varmış. Birçok yetenekli genç, parası olmadığı için sergi açamıyor, kendini gösteremiyor. Dolayısıyla bu tür sanatçılara da sergi salonumuzu açmayı düşünüyoruz. Yani sosyal yönü de olacak ticari yönü de. Ama en önemlisi keyifli bir iş yapmış olacağız.” diyor.
Tasarım atölyeleri yapmayı düşündüklerini de söyleyen Engin Alkan, özel tasarım ürünleri yapan sanatçılarla bu ürünleri satın almak isteyenleri buluşturmak istediklerini ifade ediyor.
Ma Sanat'ın etkinliklerini facebook sayfasından takip edebilirsiniz.