“Hayatımın fonunda müzik var”

Akustik soundlu pop yapan müzisyen Güliz Ayla, “Müzik hayatımdaki her şeyin başını çekiyor. Müzikten başka hiçbir şey yapamam” diyor

14 Ağustos 2018 - 10:55

Bundan 3 sene önce  “En İyi Çıkış Yapan Kadın Sanatçı”, “En İyi Çıkış Yapan Şarkı” ve “En İyi Çıkış Yapan Albüm” ödüllerine layık görülen şarkıcı Güliz Ayla, “Olmazsan Olmaz” şarkısı birçok dizide ve reklamda yer aldı. YouTube Vevo kanalında 100 milyon izlenmeye ulaşan ilk Türk sanatçı ünvanını alan Ayla, kendi adını verdiği ilk albümünden sonra, şimdi de “Parla” isimli yepyeni albümünü müzikseverlerin beğenisine sunuyor...

Bir yeni Kadıköylü olarak 3 yıldır Moda’da yaşayan Ayla ile konuştuk.

  • Sizi Samsun’da tiyatro okuyan bir genç kızdan, İstanbul’daki şarkıcılık kariyerinize taşıyan süreç neydi?

Tiyatro hobi olsun diye, müziğime destek olsun diye yöneldiğim bir alandı. Müzikten önce başlamadım zaten, müzik hayatımda hep vardı.

  • Cevabı kelimelere dökmesi zor bir soru olabilir ama neden müzik yapıyorsunuz?

Zor bir soru değil ama özellikle belirli bir cevap veremeyeceğim bir soru. Müzik neden yapıyorum bilemem ama, müzikten başka hiçbir şey yapamayacağımı çok iyi biliyorum. Bunun kararını 16 yaşında verdim zaten.  Müzik hayatımdaki herşeyin başını çekiyor. Sadece iş gibi değil, hayatımın arka planında hep müzik var.

  • Kendi müziğinizi nasıl tarif edersiniz?

Akustik soundlu pop diyelim. Benim seçtiğim birşey değil, şarkılar belirliyor bence insanın tarzını. Ben de kendim yazıp bestelediğim için, buna evrildi zamanla.

  • İlk albümü 2 sene önce yayınladınız. Şimdiki Güliz Ayla, güncel deneyimiyle o zaman dönüp bakınca memnun mu o ilk albümden? 

Fazlasıyla. Çok güzel bir ilk albüm oldu bence. Şu an ilk albümümü yapsam yine öyle bir ilk albüm yaparım. Ne kadar çok ilk albüm dedim. (gülüyor)

  • Peki “Parla” nasıl bir albüm oldu sizce? İlkinden farklı öğeler var mı içinde? 

Daha kişisel bir albüm bence. Daha çok bana ait hissediyorum onu. Olgunlaşmaya başladığımın bir kanıtı gibi aynı zamanda, daha az şeyleri sıkıntı ediyor, daha umutlu daha yapıcı olmaya çalışıyorum Parla’da. Sound olarak çok farklı olduğunu düşünmüyorum.

  • Müzikal olarak her yeni albümde/klipte  yeni şeyler yapmaya çalışıyor musunuz? Yoksa bir çizgi oluşturmak ve o müzikal hatta mı ilerlemeyi tercih ediyorsunuz?

Her seferinde başka birşey denemeye çalışıyorum. Müziği yaratıcı kılan temel şeylerden biri bu bence. Öbür türlü kendi içinizde monotonlaşırsınız ve motivasyonunuz azalır. Yenilikleri severim.

  • En iyi çıkış dallarında ödülleriniz var. Yola çıkarken bu ilgiyi/başarıyı öngörmüş müydünüz?

Güzel şeyler olacağına hep inandım ama bu kadar kısa sürede sevileceğimi beklemezdim!

  • Yalın ve Sıla, size destek olan iki önemli isim. Bir zamanlar ‘Sezen’in destek olduğu müzisyenler’ vardı. Bu usta-çırak ilişkisi günümüzde azalmış durumda. Siz yeniden yakalamış gibisiniz. Ne dersiniz?

Tek başına birşeyler yapmak çok zor. Birlikten kuvvet doğar, bize öyle öğrettiler. Keşke herkes birbirine destek atsa gücünün yettiğince, çoğalarak artsak!

  • Özellikle kalitesiz pop müziğin ayyuka çıktığı günümüzde, Sıla gibi farklı işlere imza atan bir kadın müzisyenin desteği sizin için ne ifade ediyor?

Sıla ülkenin en değerli isimlerinden. Bana prodüktörlük desteği sağlayacak kadar inanması gurur verici. 

  • Buradan hareketle; bir röportajınızda “Kalıcı olacağımı düşünüyorum. Çünkü yanlış işler yapmam için kışkırtmaya çalışsalar da yapmıyorum. Yıllardır sahnelerdeyim, bazı şeylere tokum. Meşakkatli ve uzun bir yol seçtim ama bu kalıcı olmamı sağlayacak.’’ Müzik ortamı nasıl bir yer sizce? Tutunmak zor mu?

Zor. Uzaktan çok sevildiğinizi düşündürtürler hep. Biraz geçince asıl yüzünü görürsünüz herkesin. Herkes bir numara olma peşinde. Bu da insanların hırslarıyla sektörü yerle bir etmeye itiyor. Böyle bir ortamda kalıcı olabilmek zor.

  • Albümlerinizdeki şarkıların bir kısmı size ait.  İnsanların dinleyeceği, belki dillerine tatlı bir şekilde takılacak bir şarkının yaratıcısı olmak nasıl bir his?

İkinci albümde hepsi bana ait. Gurur verici diyip geçeyim. Çünkü tarif edilebilir bir şey değil.

  • Şarkıları üretirken tamamen kendi isteklerinize göre mi yapıyorsunuz yoksa dinleyicinin zevk ve beklentilerini de göz önüne alıyor musunuz?

Kendi isteklerime göre yapıp, ekibimle revize ediyorum. Fikir almayı her zaman severim, burnumun dikine gitmem.

  • Müzisyen olmanın 2 tarafı ver bence. Bir taraftan siz müziğinizi yapıyorsunuz, dinleyiciler de dinliyor. Dinleyicilerinizle iletişiminiz nasıl?

Sahne üstünde soruyorsanız sıcak ve samimi ilişki kurmayı severim. Bol bol konuşurum. Mailleştiğim birkaç fanım var onun dışında. Herkesin mesajlarına dönemiyorum tabi ki…

  • Genç bir kadın müzisyen olarak bu ülkede müzik yapmaya dair hissiyatınızı merak ediyorum.

Zeminin her an değiştiği bir platformda düşünün kendinizi! Her an ne tarafın eğilip büküleceği, ne taraftan kar yağacağı, ne tarafta güneş açacağı belli değil.

  • Önünüzdeki yıllara doğru şöyle bir bakış atsanız, müzikal yolculuğunuzdaki durakları ve nihai hedeflerinize dair neler söylerdiniz?

Sahnede olmak istiyorum. Bir de film müziği yapmak çok istiyorum. Umarım ikisi de olur…

  • Kadıköy'e dair hisleriniz/düşünceleriniz neler?

Kadıköy evim. Ama bataklık diyorum ben Kadıköy’e. (gülümsüyor) O kadar içine alıyor ki sizi yaşarken, başka herhangi bir semte gitme fobisi oldu bende. Avrupa yakasındaki arkadaşlarımın hepsini küstürdüm sonunda.

  • Sizin gibi pek çok sanatçının yaşadığı Moda’da ikamet ediyorsunuz. Neden yaşamak için bu semti seçtiniz?

Eskiden okuldan kaçar kaçar gelirdik. Lisede başka şehirde okudum ama İstanbul’a müzik yapmaya geldiğimizde hep burada takılırdık. Çok güzel anılarım var hem de besliyor beni.

  • Güliz Ayla sıradan bir günde Moda’da neler yapar, nerelere gider?

Bisikletimi alır kafamın estiği yere giderim… Arkadaşlarımın mekanlarını turlarım. Alışverişimi yapar eve çekilirim. 

  • Kadıköy’ün müzikal ortamını nasıl buluyorsunuz?

Kadıköy müzikle eş anlamlı. Sokağında hep müzik var. Çok besleyici.

  • Günün birinde bir Kadıköy/Moda şarkısı yapmayı düşündünüz mü/düşünür müsünüz?

İçinde Moda’dan bahsettiğim bir şarkı yapmıştım. Bence çıkar yakın zamanda bir şeyler.

  • Son olarak; bu röportajda size hangi sorunun sorulmasını isterdiniz?

Gereken her şeyi sordunuz, ellerinize sağlık!

Güliz Ayla hakkında…

Müjdat Gezen Sanat Merkezi Batı Müziği bölümünü kazandıktan sonra müzik kariyerine Metin Özülkü, Extra Orkestra ve Işın Karaca gibi isimlere vokal yaparak başladı. “Doğa İçin Çal” projesinin 2. serisinde ufak bir bölümde şarkı söylemiştir. Herşey “Artık bir albümle müzik kariyerime devam etmeliyim.” kararını vermekle başladı, sonra yollar Efe Bahadır ve Sıla Gençoğlu ile kesişti. İlk albümünde, prodüktör olarak birçok başarılı şarkıya imza atan ve son dönemlerde yaptıkları başarılı projelerle de dikkat çeken Efe Bahadır ve Sıla Gençoğlu ile yola çıktı. 2015 yılında Sony Music etiketiyle albümün ilk single çalışması olan “Olmazsan Olmaz” yayınlandı. Güliz Ayla’nın kendi adını taşıyan ilk albümü Eylül 2015’te Sony Music etiketiyle yayınlandı. Olmazsan Olmaz” ile büyük beğeni toplayan ve video klibi 9 milyondan fazla izlenen genç sanatçının Sıla Gençoğlu ve Efe Bahadır prodüktörlüğünde hazırlanan albümünde 9 parça bulunuyor. Albümde yer alan şarkılardan 3 tanesinin sözü ve bestesi Güliz Ayla imzası taşırken, diğer şarkılarda Sıla Gençoğlu imzası ve Sıla Gençoğlu ile Güliz Ayla ortak imzası bulunmakta. Besteler ise ağırlıklı olarak Güliz Ayla ve Efe Bahadır imzası taşırken, albümde yer alan sözleri Sıla Gençoğlu’na ait olan “Yalvarırım” şarkısının bestesi  ise Yalın’a ait. Albümden  ”Bahsetmem Lazım, Sevgilim” şarkıları kliplendirildi. 


ARŞİV