Haziran Direnişi belgesel oldu: 'Artık Yeter'

Bağımsız Sinema Merkezi (BSM), bu kez Gezi direnişini konu alan “Artık Yeter” belgeseliyle izleyici karşısına çıkıyor

18 Temmuz 2013 - 13:55

Semra ÇELEBİ
Kadıköy’de kurulan, atölye ve kurslarıyla yeni bir sinema kuşağı yaratma derdinde olan Bağımsız Sinema Merkezi (BSM), ikinci dikkat çekici filmiyle karşımızda. Türkiye’de siber aktivizmin öncüsü Redhack grubunu konu alan ilk filmiyle oldukça ses getiren BSM, Gezi direnişini de beyaz perdeye aktarmakta gecikmedi. Elbette bu direniş, daha çok filmin, belgeselin, serginin, kitapların konusu olacak ancak ‘Artık Yeter’ belgeseli, süreç devam ederken direnişin ilk filmi olarak dikkat çekiyor.
Belgesel türünde hazırlanan film Gezi Parkı nöbeti ile başlayan tüm ülkeye yayılan Haziran Direnişi’ni merkezine alıyor. Direnişin sürükleyici gücünü oluşturan genç eylemciler başta olmak üzere siyasetçiler, akademisyenler, hukukçu ve sağlıkçıların görüşlerine yer verilen filmde direnişin yaratıcı gücü de sokaktan görüntülerle aktarılıyor.
‘Artık Yeter’in ilk gösterimi 19 Temmuz Cuma akşamı Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.
 
‘GAZ DEĞİL BİRAZ DA SÖZ GEREK’
 Belgesel Sinemacılar Birliği, bir gazete röportajlarında bu filmi yapmaya nasıl karar verdiklerini şöyle anlatıyorlar:“Biz yüreği ve aklı her an halkın eşitlik ve özgürlük mücadelesi ile atan, tüm ritmini, kurgusunu, organizasyonunu bu mücadeleye göre düzenlemeye çalışan bir sinema kolektifiyiz. Gezi Parkı’na yapılan ilk şafak baskınının ardından 30 Mayıs’ta Gezi Parkı’na gittik. Yanımızda filmlerimizi ve perdemizi de götürdük. Geceleri oradaki dostlarımızla beraber BSM’nin (Bağımsız Sinema Merkezi) ürettiği filmleri izledik. Bunun ardından da direniş sürecinde Gezi Parkı’ndan, Kuğulu Park’a kadar birçok yerde film gösterimlerimizi devam ettirdik. Biz direnişin filmini yapmak yerine, bu hareketin doğrudan bir parçası olmayı, barikat kurmayı, halkla beraber durmayı tercih ettik. Halk ne şekilde direniyorsa bu diktatörlüğe, onlarla birlik olarak direnmek istedik. Bir yandan da arkadaşlarımız Gezi direnişinin başladığı günden bu yana, elden geldiğince kayıt alıyordu. Biz de sonunda içimizdeki sinemacıyı tutamadık ve kolları sıvadık. Bize artık gaz değil biraz da ‘söz’ gerek dedik. Madem halk forumlar kuruyor ve birbirini dinliyor, biz de halkın sözünü filme dönüştürelim istedik.”
 
‘GEZİ PARKI’NDA KİM VARSA FİLMDE ONLAR VAR’
 Filmimizde özetle Gezi Parkı’nda kimler varsa, direniş boyunca kimler o barikatları kurduysa, polisin saldırdığı, yaraladığı insanları kim tedavi ettiyse, gözaltına alınan insanları karakollarda başlarına bir şey gelmemesi ve haklarının gözetilmesi için kim beklediyse onlar var. Yani işsizler, işçiler, doktorlar, beyaz yakalılar, iki yakasını bir araya getiremeyenler...” diyen BSM, filmde gerçek direnişçilerin yanı sıra canlandırma kısımlarında oyuncularında rol aldığını belirtiyor. Özellikle hiçbir yerde görüntü vermeyen RedHack’i canlandırmak üzere oyuncular bu filmde rol alıyor.
 
‘BU FİLM SALONLARIN DEĞİL SOKAKLARIN FİLMİDİR’
 Gezi ruhuna uygun olarak kolektif bir çalışmanın ürünü olan filmin yönetmeni de öne çıkmıyor:Biz bir kolektifiz ve filme herkesin emeği geçti ki bu herkes yüzlerce insan demek. Burada yönetmenin bize göre çok da özel bir yeri yok. Bu filmi kimin yönettiği o kadar önemli değil. Filmin yönetmenini çok merak eden varsa ve kesin bir isim vermek gerekiyorsa, ‘0 RH –’ diyebiliriz.”
İlk gösterimi 19 Temmuz akşamı Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılacak film daha sonra direnişin devam ettiği parklarda gösterilecek. BSM, “Biz filmlerimizi sinema salonlarından daha çok; alanlarda, halka ait salonlarda, sendikalarda ve benzeri yerlerde göstermek ve bunlar üzerinden bir gösterim ağı oluşturmak için uzun süredir uğraşıyoruz. “RED!’’ (RedHack) filmimizi bu şekilde gösterdik ve şimdi ‘Artık Yeter’ filmini de bu yöntemle halkımıza göstereceğiz. Halkın olduğu yerlere gideceğiz, parklara, forum alanlarına, gidebildiğimiz ve perdemizi asabildiğimiz her yere gideceğiz. Bu film salonların değil, sokakların filmidir.” diyor.
Gösterim bilgileri Bağımsız Sinema Merkezi’nin facebook ve twitter hesaplarından takip edilebilir.
 
 
 
 

ARŞİV