Hem müzik hem denizcilik öğretiyor

Deniz ve müzik tutkusunu birleştiren Kadıköylü müzik hocası Yener Kuşculuoğlu, müzik eğitimi verdiği öğrencilerine ücretsiz olarak denizciliği de öğretiyor

20 Mayıs 2016 - 10:28
Gökçe UYGUN
Kadıköylü müzik eğitmeni Yener Kuşculuoğlu, ilginç bir yöntemle müzik dersi veriyor. Aynı zamanda deniz tutkunu olan, dalış brövesi bulunan Kuşculuoğlu, müzik eğitimi alan öğrencilerine ücretsiz olarak denizciliği de öğretiyor. Kuşculuoğlu ile müzik ve deniz tutkusunu konuştuk.
- Yener bey önce sizi biraz tanıyalım. Eğitiminiz, müzik geçmişiniz nedir?
Kadıköy doğumluyum. Lisans eğitimim işletme üzerine. Fakat abimden dolayı evin içinde hep gitar oldu. Çocukluğum hep şarkılar dinleyerek geçti. Müzik konusunda hep çok şanslıydım üst katımda mor ve ötesinin basçısı Burak, arka bahçemde müzik camiasında çok önemli bir stüdyo olan Stüdyo 18 vardı.
İlk derslerimi babaannemin bir komşusu olan Demir'den aldım çok küçük yaşlarda. Kısa bir süre sonra senin artık daha iyi bir hocaya gitmen lazım dedi ve Rene Macaroğlu ile daha metodik bir eğitime başladım. Onunla beraber biraz ilerledikten sonra Mustafa Dönmez’ den teknik eğitimimi, daha sonra dönemin kompozisyon bölüm başkanı olan Nail Yavuzoğlu’ndan armoni solfej ve piyano eğitimi aldım. Ardından da Kamil Özler’le beraber chord melody dediğimiz bir teknik üzerine çalıştım. Bu arada Cem Nasuhoğlu benim akıl hocam olmuştur. Cem abi bana sürekli nasihat verir sağ olsun.
- Müzisyenliğiniz yanı sıra deniz tutkunuzdan da bahseder misiniz?
Ailem1920’lerden beri Kadıköylü. Dedem, şuan Kalamış Marina2nın olduğu yerde Köhne adındaki yerin sahibiydi. Esiler bilir burayı. Fenerbahçe'de büyüdüğüm için ve ailem çok eskilerden beri oralarda olduklarından çevremiz hep çok genişti. Fenerbahçe Orduevi’nin yanındaki Dalyan'da eskiden balık ağı açılırdı. Sabah çok erken saatlerde, çok büyük bir kayıkla ağa yanaşıp ağı kayığın içine alır ve balıkları kayığa dökerdik. Ben bunu yaptığımda 7-8 yaşlarındaydım. O dönem oranın sahibi bizim alt kat komşumuz olan Hasan Reis idi. Halen orada ve sandal kiralama işi yapar. Hasan amca bize o çalışmanın karşılığı olarak da sandal verirdi, gezintiye çıkardık. Denize ilgim böyle başladı. Sonra Fenerbahçe Yelken Kulubü’nden lisansımı, ardında da dalış brövemi aldım ve Denizde Arama Kurtarma’ya (Dak-Sar) katıldım. İsteyenlere ücretsiz olarak kürek çekme eğitimi veriyorum ve dalıcılık yapıyorum. Deniz hayatımın hep içinde oldu yani.
- ‘’Kürekle Gez’’ adlı bir denizcilik grubunuz var değil mi?
Asıl fikir kürek sporcusu abimiz Hüseyin Ürkmez’in. Benim onunla tanışmamla beraber onun denizciliği sevdirme isteği benim sosyal medyayı kullanma tecrübemle birleşti ve daha geniş kitlelere ulaşabildik. Denizcilik hakkında kısa videolar yayınlıyoruz.
- Peki öğrencilerinize denizcilik eğitimi verme fikri nasıl ortaya çıktı?
Bazı öğrencilerim ve velileri bana çok yakın. Benim sportif faaliyetlerimi bilen veliler, ‘Al şu çocuğu yanına yoksa tembellikten çürüyecek’ diye şakalaşır. Ben de kendi kendme deidm ki ‘Ben bu çocuklara kürek çekme eğitimi vereyim. Sandalda aynı anda 4 kişi kürek çekebiliyor.  hem sosyalleşirler hem de spor yapmış olurlar’ diye. Üstelik 4 kişi aynı anda kürek çekmek belirli bir uyumu gerektirir aynı grupta müzik yapmak gibi.
Öğrencilerinizin ilgisi nasıl? Hem müzik hem denizcilik öğrenmekten memnunlar mı?
Öğrencilerim genel olarak 13 17 yaş arası. Hafta sonu sabah saatlerinde 8 10 yaş grubu hafta içi 7 den sonra 30 üstü yaş grubu geliyor. 55 yaşına kadar öğrenci var. Evet ilgi yoğun. Çok eğlenceli geçiyor eğitimlerimiz.
- Öğrencilerinizin yanı sıra velileriniz de geliyor mu?
Evet veliler vakit ayırabildikleri kadar gelmeye çalışıyorlar. Özellikle de gelmelerini istiyorum, veli çocuk ilişkisinin gelişmesi açısından.
- Denize açılıp nerelere gidiyorsunuz, neler yapıyorsunuz?
İlk seyir Kalamış-Moda oluyor.  Birkaç kez tekrar ettikten sonra Kalamış-Caddebostan yapıyoruz. Sonra da Kalamış-Kınalıada yapıyoruz. Bir veli benimle birlikte Çanakkale’ye gelmek istediğini söyledi. Onunla da bir süre beraber çalıştıktan sonra Haziran’da, 72 saatte Çanakkale’ye gitmeyi deneyeceğiz.
- Sizce müzik ve denizcilik eğitimi almanın bir bağlantısı nedir? Yani ikisi bir şekilde birbirlerini etkiliyor/kolaylaştırıyor mu?
Aslında evet müzik tek başına yapılan bir şey olmadığı için uyumluluk ve egoları bırakmak şarttır. 4 küreği aynı anda çekmek de ancak ve ancak uyum ile olabilir. Önde oturan arkadakini takip etmek zorundandır yoksa kürekler birbirine çarpar. Aynı başçının bateristi dinlemesi gerektiği gibi.
www.facebook.com/kozyatagigitarvebateridersi
www.facebook.com/kureklegez

 

ARŞİV