Hem opera hem bale!

Süreyya Operası'nda aynı gece hem opera hem bale sahnelenecek

30 Mayıs 2018 - 16:32

Dünya repertuvarına giren ilk ve tek Türk balesi  "JUDITH’’ 45 yıl sonra tekrardan İstanbul'da sahnelenecek. İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) sezonun son bale prömiyerini Judith ile yapacak. Eser, genç koreograf Deniz Özaydın’ın günümüz modern anlayışıyla 45 yıl sonra yeniden sanat severler ile Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda buluşacak.

Eseri ilk kez, ünlü İngiliz koreograf Alfred Rodrigues "İşte bu müzik tam benim aradığım müzik!" diyerek librettosunu yazmıştı. 1969 yılında dönemin Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Aydın Gün tarafından davet edilerek Ankara Balesi’nde sahneye konulmuştu. Eser,  1976'da Cape Town'da oynanmış ve beğenilmesi üzerine, 1978'de tekrar edildi. Japonya’ nın başkenti Tokyo’da da sergilenen eser, 1979 yılında Almanya'da, Giessen Operası'nda, Ferenc Suba'nın koreografisi ile de sahnelendi.

Öte yandan G.F.Händel'in “Apollo e Dafne” (Apollo ve Dafne) adlı kantatı, Türkiye'de ilk kez 2017-2018 Sanat Sezonu’nda İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde İstanbul Barok ile işbirliği ve Doğan Çelik’in rejisi ile sahnelenerek “sahne kantatı” olarak seyircisiyle buluşacak.

30 Mayıs akşamı Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde Türkiye Prömiyerini yapan bu iki eser, 1 Haziran Cuma 20:00 ve 2 Haziran Cumartesi 16:00’da tekrarlanacak.


ARŞİV