Her şeye rağmen ‘Tiyatro Rağmen'

Ülkemizde artık bağımsız tiyatro yapmanın neredeyse imkansız hale gelmesine inat, “Tiyatro Rağmen” her türlü olumsuzluğa rağmen sponsorsuz, devlet desteksiz kuruldu ve 14 Ekim’den itibaren iki...

16 Şubat 2011 - 11:14

Ülkemizde artık bağımsız tiyatro yapmanın neredeyse imkansız hale gelmesine inat, “Tiyatro Rağmen” her türlü olumsuzluğa rağmen sponsorsuz, devlet desteksiz kuruldu ve 14 Ekim’den itibaren iki oyunla Anadolu turnelerine başladı. Haziran’a kadar Türkiye’nin dört bir yanını dolaşacak Tiyatro Rağmen, “Aşk Grevi” adlı oyunuyla bu sefer Kadıköy’de. Tiyatro Rağmen, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde 24 Şubat 2011 Perşembe günü 20.30’da sanatseverler ile buluşacak.
Oyun Aristophones’in yazdığı Lysistrata’yı günümüz şartlarına uyarlayan bir adaptasyon. İki bin beş yüz yıllık bir eseri Aristophones, Atina ve Sparta şehir devletleri savaş halindeyken Atina’da yazmış ve sahnelemişti. Gerçek hayatta birbirine düşman olan taraflar oyunda kadınların aşk grevleri sayesinde dost olup barış sağlıyorlardı.
Oyunun bugünkü halinde ise bazı değişiklikler yapılmış. Bu sefer oyun oyuncular oyunu olarak değil, oyun içinde oyun kurgusu ile sahneleniyor. Arkeolojik bir sit alanını yağmalayan çeşitli bölgelerden gelen tipler ve figürler, aralarındaki toprak savaşlarına son vermek için eski bir Anadolu köyünde seyirlik oyununu oynuyorlar. Oyun bu sefer halkoyunları ve türküleri Anadolu mitolojisi ve arkeoloji ile harmanlanlıyor.

FARKLI OYUNCULARI BULUŞTURDU
Farklı tiyatrolarda on yedi yıldır Anadolu turnelerinde bulunan oyuncular, iki yıldır Tiyatro Rağmen çatısı altında yer alıyor.
Yolculuğuna 2009-2010 sezonunda başlayan Rağmen Tiyatro, ilk yılın getirdiği zorlukların ardından daha güçlü ve daha sağlam yere basarak yoluna devam ediyor. İlk yılında Turgut Özakman’ın “Deliler”, Kandemir Konduk’un “Yasaklar” adlı oyunlarından kolaj bir çalışmayla yola çıkan Tiyatro Rağmen’in yeni sahneye koyduğu iki oyundaki amacı, bir önceki seneki başarının üzerine çıkabilmek.
Savaş Aykılıç’ın yönetmenliğinde, Ercüment Balakoğlu’nun süpervizörlüğünde, Hülya Şen, Bülent Kavas, Ebru Sarıtaş, Cüneyt Gürbüz, Emel Özaslan, Türkay Kesen, Okan Has, Türkay Kesen, Emel Gürbüz ve Nebi Ulu’dan oluşan oyuncu kadrosuyla faaliyet gösteren Tiyatro Rağmen’in müziğinden Cemal Karakuş, kareografisinden İhsan Bengier, kostümünden Sibel Tomaç, dekor tasarımdan ise Zeynep Gümüş sorumlu.

C.Can Yüksel


ARŞİV