"Herkesin müzikten keyif aldığı bir dünya için çalışıyoruz"

Kreşendo'nun kurucu direktörü Beril Sarıaltun, “Geliştirdiğimiz projelerle ve eğitim programlarıyla müzik sektörünün mevcut durumunu anlamayı ve kapsayıcı çözümler geliştirmeyi hedefliyoruz” diyor

19 Aralık 2024 - 16:36

Kreşendo, müzik sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliğinin norm olduğu çok sesli bir dünyayı hayal eden bir sosyal girişim. Haziran 2021’de Beats By Girlz Türkiye adıyla çalışmalarına başlayan Kreşendo, New York merkezli bir müzik girişimi olan We Make Noise global organizasyonuyla işbirliği içerisinde çalışmalarına başladı. Türkiye’de kadınların ve dezavantajlı grupların müzik sahnesinde daha fazla yer bulmasına olanak sağlayan projeler geliştiren organizasyon, herkesin müziğe eşit olarak katılmasını hedefliyor. Kreşendo'nun kurucu direktörü Beril Sarıaltun, Kreşendo oluşumu ve geliştirdikleri projeler hakkında gazetemize konuştu.

Sarıaltun, “Müzik sektöründe yer alan bir müzisyen ve prodüktör olarak sektörde eksikliğini gördüğüm alanlara girişimci kimliğimle yönelmek istedim. Bu sebeple, Haziran 2021’de eski adıyla Beats By Girlz Türkiye’yi kurdum. Zaman geçtikçe eğitim merkezli faaliyetlerimiz çeşitlendi. 2024 yılının başında Kreşendo ismini alarak müzisyenler için yetenek ve kariyer programlarından sektörel gelişim projelerine, müzikseverler için özel deneyimlerden festivallere uzanan çeşitli faaliyetlerle herkesin müzikten keyif aldığı bir dünya için çalışmaya başladık.” dedi.

MÜZİKTE EŞİTLİK PROJESİ

Müzikte Eşitlik projesi hakkında bilgi veren Sarıaltun, “Müzikte Eşitlik Projesi, UNESCO Kültürel Çeşitlilik Uluslararası Fonu (IFCD) desteği ile hayata geçirdiğimiz bir sektörel gelişim projesi. Proje üç ayaktan oluşuyor: Problemleri tespit eden bir araştırma, çözüm önerilerinin konuşulduğu sektör buluşmaları ve müzik profesyonellerine yönelik kapasite geliştirme eğitimleri. Türkiye’de müzik sektörünün büyük bir potansiyeli olmasına rağmen pek çok sorunla başa çıkmaya çalıştığını görüyoruz.  Bu proje kapsamında gerçekleştirdiğimiz Müzik Endüstrisi Araştırması, Yuvarlak Masa Toplantıları, eğitim programları ve araştırmayla müzik sektörünün mevcut durumunu anlamayı ve kapsayıcı çözümler geliştirmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“SAĞLAM ADIMLAR ATABİLİRİZ”

Sarıaltun, müzik sektöründe yaşanan problemler ve çözüm önerileri hakkında ise şunları dile getirdi: “Müzik sektöründeki sorunlar oldukça kapsamlı ve çok yönlü. Müzisyenlerin çalışma koşulları, sosyal güvenliği, sanatsal üretimde kültürel çeşitlilik, toplumsal cinsiyet ve ifade özgürlüğü ele alınması gereken öncelikli konular olarak öne çıkıyor diyebilirim. Bu sebeple sektör paydaşlarının deneyimlerini ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamamız gerekiyor. Müzikte Eşitlik projesi kapsamında yürüttüğümüz Müzik Endüstrisi Anketi de tam olarak bunu hedefliyor.”

Müzik Endüstrisi Anketi’ni müzik endüstrisini oluşturan herkesin doldurmasını beklediklerini söyleyen Sarıaltun, “İnternet sitemizdeki (kresendobiz.com) anketin yaygınlaşması bizler için oldukça önemli. Kreşendo olarak, herkesin müzikten ilham alabileceği, kendini müzikle ifade edebildiği bir dünya inşa etmek için çalışıyoruz. Bizleri Instagram üzerinden (@kresendobiz) takip edebilirsiniz. Yakında hayata geçireceğimiz heyecan verici projelerle karşınızda olacağız.” dedi.

YUVARLAK MASA TOPLANTILARI BAŞLADI

Müzikte Eşitlik Projesi kapsamında başlatılan Yuvarlak Masa Toplantıları, müzisyen ve müzik sektörü profesyonellerini bir araya getirmeyi amaçlıyor. Sarıaltun, “Yuvarlak Masa Toplantıları, müzik sektöründeki ortak sorunlarını tartışmayı ve çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlayan interaktif bir buluşma serisidir. Yuvarlak Masa Toplantıları’nı sektör dinamiklerini doğru anlamak ve daha adil bir gelecek için stratejiler geliştirmek üzere tasarladık. Toplantılar, 17 Aralık’ta Diyarbakır Mordem Sanat’ta başladı. Ardından 7 Ocak’ta İzmir’de, 14 Ocak’ta Ankara’da, 21 Ocak’ta ise İstanbul’da gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.


ARŞİV