Hiç olanı baş tacı eden sergi: “Muamma”

Üniversite öğrencisi Mehmet Ali Yıldız’ın “Muamma” sergisi, Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle Gençlik Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor

10 Mayıs 2018 - 12:40

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi Mehmet Ali Yıldız ilk kişisel sergisini açtı. Bu sergiyi açmasında en önemli destek okulu ile Kadıköy Belediyesi’nden geldi. Marmara Üniversitesi GSF ile Kadıköy Belediyesi işbirliği yaparak Yıldız’ın “Muamma” adlı sergisini belediyenin Gençlik Sanat Merkezi’nde açmasına ön ayak oldu. 3 Mayıs’ta açılan sergi 14 Mayıs’a kadar görülebilecek.

Muamma’nın arındırılmış ve tedirgin bir zemin sunduğunu dile getiren Mehmet Ali Yıldız, resimlerini nasıl ürettiğini şöyle anlatıyor: “Resimlerin hepsi günlük mantığında ürettiğim eserler, yakaladığım her anlatım da ‘hiç olan’ı baş tacı etmeye odaklanıyor. Sayılar gibi kişiler de olaylar da anlamsızlık üstüne kurulu. Onları resmetmek ve sergilemek bu anlamsızlığı yüceltmek ve kutsamak gibi. Bu, günümüz dünyasının yıkıcılığına bir referans da sayılabilir.”

“MELANKOLİYİ AKTARMA BİÇİMİ”

Sergiye göz atanlar Yıldız’ın resimlerinde portrenin ve o portreler etrafında da sayıların çokça kullanıldığını kavrayacaktır. Yıldız, sayıları yeni bir şeye isim koymak gibi gördüğüne değiniyor ve “Anlamsızlıklar için izleyiciye soru sordurmayı amaçlıyorlar. Bu sayıları resmin içinde kullanarak daha muğlâk ve tedirgin bir zemin oluşturarak hiçliğe referanslarda bulunuyorum. Portreler ise melankoliyi en net aktarma biçimi. İzleyici ile direkt bir yüzleşme ve alışverişe itebilen bir yöntem. Özellikle mekânın içinde yaşayabilecek büyüklükte portrelerle izleyici ile resmi baş başa bırakmaya çalışıyorum.” diyor.

Tabloların çoğu karanlık fakat Yıldız tabloların karanlık veya karamsarlık hedeflenerek üretilmediğini vurguluyor. Son olarak eserlerinin Kadıköy Gençlik Sanat Merkezi’nde sergilenmesiyle ilgili ise “Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi Anadolu yakasında ulaşabileceğimiz en iyi sergi salonlarından biri olmasının dışında, tüm sanat dallarının yaşayabildiği sosyal bir yapı. Bu sayede sergi çok geniş bir kitle tarafından ziyaret edilebiliyor.” diyor.


ARŞİV