“Hiç” Kadıköy seyircisiyle buluşuyor

Uğur Yücel’in Neyzen Tevfik'i canlandırdığı tek kişilik oyunu “Hiç”, şairin yaşamını, ney ve mey tutkusunu, şiirlerini, aşklarını ustalıkla anlatıyor

20 Ocak 2023 - 08:08

Kimine göre bir veli, kimine göre bir deliydi Neyzen Tevfik. Ne meyden vazgeçti ne de neyden. Toplumsal kuralları umursamayan hayatı, şiirleriyle edebiyat tarihinin önemli simalarından biriydi. İçkisi, küfürlü şiirleri bir sürü hikâyenin, rivayetlerin konusu olan şairin hayatı bu kez oyun oldu. Usta oyuncu Uğur Yücel’in rol aldığı oyunu Uğraş Güneş yazdı, Can Yücel yönetiyor. 11 Ocak Çarşamba günü Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezin’de sergilenen oyuna ilgi oldukça yoğundu.

Neyzen’in yaşamının birinci ağızdan aktarıldığı oyunda şairin hicivleri ve şiirleri arkadan gelen ney sesiyle seyirci ile buluşuyor. Neyzen Tevfik’in doğum yeri olan Bodrum’da başlayan oyun, İstanbul’a gelmesi, Mısır’a kaçışı, akıl hastanesinin gediklisi olması, Atatürk ile görüşmesi gibi hayranlarının merak ettiği konuları anlatıyor. Neyzen Tevfik’i canlandıran Uğur Yücel’in kah kendiyle, kah iktidar sahipleriyle dalga geçtiği oyunda paşalarla, ustalarla, aydınlarla aynı sofralara oturmuş, bazen hapsedilmiş, bazen altınla, mevkii ile ödüllendirilmeye çalışılmış şairin “Uzun derbederlik hayatımda, o kaldırımdan bu kaldırıma; o kapıdan bu kapıya; o diyardan bu diyara; ney’im ve mey’imle bir kuru yaprak gibi savruldum” sözleriyle hiçlik kavramını anlatıyor.

Yücel’in bir yarım kürenin üzerindeki bir sandalye üzerinde bazen de kürenin etrafında yürüyerek performansını sergilediği oyun Neyzen Tevfik’in yaşamını, ney ve mey tutkusunu, şiirlerini, aşklarını, arkadaşlıklarını, toplumsal statüyü redden yaşamını merak edenler için kaçırılmaması gereken bir oyun.

Sahnelenmeye başladığından beri büyük ilgi gören BKM’nin yapımcılığını üstlendiği Neyzen Tevfik oyunu “Hiç”, Kadıköy’de 22 Ocak’ta Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde, 10 Şubat’ta Baba Sahne’de, 27 Şubat’ta ise Caddebostan Kültür Merkezi’nde izleyici karşısına çıkacak.

 


ARŞİV