“Holivud”a bir de böyle bakın!

21th Century Fox ve HBO’ya yaptığı illüstrasyonlarıyla uluslararası alanda adından çokça söz ettiren çizer Berkay Dağlar’ın ilk solo sergisi olan “Holivud” Bant Mag. Havuz’da açıldı

11 Eylül 2018 - 14:50

Westworld’den Deadpool’a birçok fantastik filmin afişinde imzası bulunan çizer Berkay Dağlar, “Türkiye’nin Holivud’da ne işi var?” sorusunun cevabını 8 Eylül Cumartesi günü Bant Mag. Havuz’da açtığı ilk tek kişilik sergisinde arıyor. Sinema ve dizi dünyasının en çok bilinen örnekleri için çizdiği posterlerle tanınan sanatçı Berkay Dağlar’ın “Holivud” adlı sergisinde, filmlerde kullanılan orijinal afişlerin yanı sıra hobi olarak çizdiği toplam 35 poster yer alıyor. Öyle ki Dağlar’ın seçkisi Türkiye sinemasına bir saygı niteliği de taşıyor. Yılmaz Güney’in Yol filminden, Kemal Sunal’lı Tosun Paşa’ya, Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın başrollerini paylaştığı Selvi Boylum Al Yazmalım’ın afişleri de sergide yer alıyor.

FANTASTİK DÜNYANIN ÇİZGİLERİ

Çocukluğundan beri sinemaya büyük ilgi duyan Berkay Dağlar, Saint-Joseph Fransız Lisesi’nde sanat eğitimi aldı. Eğitimine Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü’nde devam etti. Dağlar, Yeşilçam serileriyle çok öne çıkan bir sanatçı. Yeşilçam efsanelerini kendi çizgileriyle yeniden yorumlayan Dağlar’ın uluslararası başarısı ise Deadpool 2 için çizdiği afişle gün yüzüne çıktı.  21th Century Fox’un teklifi üzerine çizdiği afiş Deadpool Movie tarafından paylaşıldı. HBO ile çalışan sanatçı son dönemin en popüler dizilerinden Westworld için de posterler çizdi.

Westworld’ün 2. sezonunun illüstrasyon serisini de Berkay Dağlar çiziyor. Dizinin illüstrasyon serisini Berkay Dağlar’ın çizeceğini Westworld Twitter hesabı bu tweetle duyurmuştu: “Bazı insanlar bu dünyadaki çirkinliği görmeyi tercih ederler. Kargaşa. Ben güzelliği görmeyi seçiyorum.”

Berkay Dağlar’ın ayrıca Stranger Things, Twin Peaks, 3 Bilborards, Wonder Woman ve Mad Max: Fury Road gibi birçok ünlü dizi-film için de poster çalışmaları bulunuyor.

SİNEMA, RESİM VE HOLLYWOOD

Dağlar’la sinema ve dizi dünyasında yakaladığı başarısını ve Holivud adlı ilk tek kişilik sergisini konuştuk.  

Ne zaman başladınız afiş çizmeye?

Çocukluğumdan beri sinemaya ilgiliyim. Sinemaya ilgim olduğu gibi küçüklüğümden beri resim çizmeyi de çok seviyordum. Tabii işin özünde grafik tasarım var. Bu ikisini birleştirmeye lise yıllarımda yani 16-17 yaşlarında başladım diyebilirim.

Deadpool’dan Westword’e birçok filmin afişinde imzanız var, ayrıca yerli yapımların da afişlerini hazırlıyorsunuz. Afiş tasarlarken nasıl bir çalışma süreci izliyorsunuz?

İmkanım varsa önce yapımı her şeyiyle iyice tanımaya çalışıyorum. Sonra günlerce eve kapanıp düşünüyorum. Bazen yapım aşamasında en can alıcı fikirler geliyor. Genelde stresli ve yoğun bir süreç geçiyor.

Film afişleri eskiden de önemliydi ama şimdi pazarlama açısından en önemli araçlarından biri. Sizin için film afişleri nasıl bir öneme sahip?

Film afişleri haliyle hep pazarlama aracı olmuştur. Ama eskiden film afişi üreten kişilerin  daha nitelikli ve en önemlisi sanatçılar olduklarını düşünüyorum. Film afişleri benim hem duygusal hem ticari açıdan için hayati bir öneme sahip. Afişler, filmlerin  en önemli reklam yüzüdür diyebilirim. 

Kadıköylü bir sanatçısınız aslına bakarsak ve semtinizde bir sergi açtınız. Neler hissediyorsunuz?

Şu an Kadıköy’de yaşamasam da Kadıköy’de doğdum ve büyüdüm. İlk sergimi başka yerde açamazdım zaten, çok mutluyum.

Berkay Dağlar’ın “Holivud” adlı sergisi 27 Eylül’e kadar Bant Mag. Havuz’da (Bina) görülebilecek.


ARŞİV