Holmes, Christe ve Simenon'un izinde: 221B

Türkiye’nin ilk polisiye edebiyat dergisi 221B’nin kurucularından Hüseyin Çukur, Kadıköy’de hazırlanan derginin serüvenini gazetemize anlattı

30 Haziran 2016 - 15:15
Erhan DEMİRTAŞ
Polisiye edebiyat dergisi 221B,  geçtiğimiz ocak ayında ilk sayısını okurlarla buluşturdu. Kadıköy’de hazırlanan iki aylık derginin yayın kurulunda Ahmet Ümit, Sevin Okyay, Erol Üyepazarcı, Özlem Özdemir, Algan Sezgintüredi gibi usta yazarlar bulunuyor. Adını efsane dedektif Sherlock Holmes’ün Londra’daki evinden alan dergide, röportajlar, dizi/film eleştirileri, polisiye kitap önerileri yer alıyor. Kadıköy’deki ofisinde buluştuğumuz derginin yayın kurulu üyesi ve editörü Hüseyin Çukur ile 221B’nin polisiye alanında neler yapacağını konuştuk. 221B’nin sadece bir edebiyat dergisi olmadığını ifade eden Çukur, “En geniş anlamıyla bir polisiye-kültür dergisini okurlarla buluşturuyoruz” diyor.

“POLİSİYEYE İLGİ EKSİLMEZ”
• 221B’nin serüveni nasıl başladı?

Özlem Özdemir, Ufuk Kaan Altın ve benim 2015 sonunda kurmaya karar verdiğimiz Mylos Yayın Grubu’nun uzun süredir aklındaydı böyle bir dergi. 2012’den bu yana ülkemizin tek polisiye yayınevi olan Labirent’in dışında, önce aylık kültür-sanat-hayat dergimiz Pulbiber’i, sonra da genel kategoride yayıncılık yapan Mylos Kitap’ı hayata geçirdik. Şartların elverdiğini görünce de uzun süredir hayalimizi süsleyen 221B’yi yayın hayatına kazandırdık. Bu hazırlık yaklaşık yedi ay sürdü ve 2016’nın Ocak ayında ilk sayımızı yayımladık. 

• Türkiye’de polisiye dergi alanında teksiniz. Hem ülkemizde hem de dünyada polisiye dergicilik ya da yayıncılık ne durumda?
Gün geçtikçe ivme kazandığını söyleyebiliriz. Dünya döndükçe ilginin eksilmeyeceği bir tür polisiye. Evet, bu alanda yayıncılık yapan tek dergi 221B. Ama salt bir edebiyat dergisi değil, en geniş anlamıyla bir polisiye-kültür dergisi. Okurların ilgisi devam ettikçe, yeni okurları da kazanacak bir altyapıya sahip.
• Okurlarınızın tepkileri, geri bildirimleri nasıl? Sizce Türkiye’deki okurlar polisiye roman, film seviyor mu?
Tepki ve geri bildirimler gayet olumlu. Hatta bizim beklediğimizden daha iyi tepkiler alıyor, bu yorumları gördükçe kendimizi daha fazla geliştiriyoruz. Ülkemizde polisiye türünün çekirdek ve nitelikli bir okur kitlesi var. Dünyadaki gelişmeleri, elbette dizi ve fimleri de takip ediyorlar. Dizi-film yayını yapan internet sitelerinde izlenme sayılarına bakılırsa, ilginin ne kadar yoğun olduğu görülebilir.
“SHERLOCK’UN KAPISINDAN…”
• Dergi genel anlamda Holmes’e bir saygı duruşunda mı bulunuyor?
Evet, Holmes’ün Londra’daki ev adresi 221 Baker Street’ten alıyoruz adımızı. Bu bir saygı duruşu olarak algılanabilir mi emin değilim ancak polisiyenin en ünlü dedektifine bir gönderme yaptığımız açık. Sherlock Holmes ağırlıklı bir dergi olmadığımızı söyleyebilirim. Şu ana kadar çıkan üç sayımızı okuyan okurlarımız da bunu fark etmiştir.

ARŞİVLİK SAYILAR
• Dosya konularını nasıl belirliyorsunuz, bir açıklamanızda arşivlik çalışmalar yapıyoruz demişsiniz.
Oldukça titiz bir çalışma yürütüyoruz yayın kurulumuzla. Polisiyeye dair her konu dosya konumuz olabilir, bunları bir sıraya koyduk. Okur önerileri de bizi yönlendiriyor. Bu konuda oldukça birikimli bir ekiple beraber çıkarıyoruz dergiyi. Dolayısıyla, dosya konusu bulmakta sıkıntı çekmiyoruz. Arşivlik olduğu doğru, bu yüzden iki ayda bir yayımlıyoruz dergimizi.
• Usta yazarlar da var kadronuzda. Sadece yazarların yazdığı yazılar değil. Film, dizi, edebiyat alanında ortaya çıkan eserleri de tanıtma gibi bir derdiniz var. Dergi polisiyeyi sevdirecek mi okurlara?
Bu konuda mütevazı olmaya gerek yok. Bugüne kadar polisiye roman okumamış pek çok okur 221B’yi takip ediyor, dergide bahsedilen kitapların, dizi ve filmlerin peşine düşüyor. Sosyal medyadan bize ulaşan okur yorumları da bunu doğruluyor.

ARŞİV