Hüsnü Arkan, yeni bir albüm ve romanla geliyor

Dört solo albüm ve sekiz kitabın mimarı Hüsnü Arkan, bu yıl içerisinde yeni bir kitap ve albümle sevenleriyle buluşacak. Hüsnü Arkan, edebiyattan, müziğe, konserlerden Kadıköy’e birçok konuyu gazetemize anlattı

08 Kasım 2018 - 17:13

90’lı yıllarda Ezginin Günlüğü müzik grubunun birçok şarkısının sözlerini yazan ve yorumlayan Hüsnü Arkan üretmeye, ürettikçe hayranlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Yeni çıkacak kitabı ve albümüyle ilgili fazla tüyo vermeyen Arkan ile, müziğe ve edebiyata bakış açısına dair pek çok konuyu konuştuk.

Kitaplarınız da var, yeni bir roman hazırlığındasınız duyduğum kadarıyla. Müzikle birlikte yazma serüveniniz nasıl ilerliyor? Sabit yazma ritüelleriniz var mı?

Yeni roman henüz masa üzerinde. 2019 sonuna kadar bitirmeyi umuyorum. Şu sıralar daha çok müzik işleri var, onunla meşgulüz, albümü önümüzdeki yılın ilk aylarında yayınlayacağız. İki işi birlikte yürütmek bugüne dek pek sorun yaratmadı, umarım bundan sonra da yaratmaz. Herhangi bir yazma ritüelim yok, şimdilik ortamın sessiz olması yetiyor.

“RÜYANIZDA DA ÇALIŞIRSINIZ…”

Sizin için edebiyat, müzikten daha mı zor? Bunların birbirleriyle denk yürümesi nasıl bir duygu oluşturuyor sizde?

İşleri zor ya da kolay diye ayırmak bana biraz tuhaf geliyor. Müzik de, edebiyat da istekle, hevesle yaptığım işler. İkisinin de kendine göre eğlenceli yanları var, sorumluluk yükleyen yanları var. Yalnızca yazmayı değil, yazacağım konu hakkında okumayı, hazırlık yapmayı, yeni şeyler öğrenmeyi de başlı başına bir fayda olarak düşünüyorum.

Belki de en üretken sanatçılardan birisiniz. Bunu neye borçlusunuz diye soracak olsam ne cevap verirsiniz? Günlük yaşamınızda fikirler kafanızın içinde nasıl oluşuyor?

Üretken biri olduğumu düşünmüyorum. Çalışma temposunun elverdiği kadarıyla yazıp çiziyorum. Kabul edersiniz ki fikirler de insana vahiy yoluyla gelmezler. Okuyan biri olmaya gayret ediyorum, okuduklarından proje çıkarmayı öğrenen, bilen biri olmayı sürdürmeye çalışıyorum. Bunu alışkanlık haline getirirseniz projelerinize rüyalarınızda da çalışırsınız zaten.

“ÜLKENİN VE ZAMANIN İZİ...”

Gençlik yıllarında yaptığınız şarkılarla bugün ürettiğiniz şarkılar arasında nasıl farklılıklar hissediyorsunuz?

Herhalde fark vardır. Ama şarkıları oluşturan dinamiklerde bir süreklilik de vardır gibime geliyor. Esas olarak bunlar benim konularım değil. Ayrıca kendimi gençliğim ve bugünüm diye bölüp ayırmayı gereksiz buluyorum. Mümkün olduğunca, yaşadığım ülkenin ve zamanın bende bıraktığı izi paylaşmaya çalışıyorum.

Yeni albümde sevenleriniz nasıl bir şey beklemeliler?

Dinleyici dediğiniz şey yekpare bir grup değil, her dinleyici meşrebine göre şarkılara talip olacaktır ya da olmayacaktır. Bunu albümden sonra göreceğiz.

Albümle ilgili paylaşabileceğiniz başka ayrıntı var mı?

Henüz paylaşabileceğim çok fazla bir şey yok. Yeni şarkılardan oluşan bir albüm yapacağız. Şimdilik ben de bu kadarını biliyorum.

“BİR MARİFETİ VARDIR KADIKÖY’ÜN”

“Kadıköy” şarkısının söz ve müziği de size ait. Bir çok konser mekânında müzikseverlerle buluştuğunuz, aynı zamanda yaşamınızın önemli yerinde olduğu varsayılan Kadıköy sizin için ne ifade ediyor?

Birkaç senedir Kadıköy’de bir mekânda çalıyoruz. Kayıtlarımızı da Kadıköy’de yapıyoruz. Kısacası gidip geldiğim bir yer. Gördüğüm kadarıyla müzik dinleyicisinin, kitap okuyucusunun, tiyatro izleyicisinin son yıllarda rağbet ettiği bir yer. Herhalde bu iltifata tekabül eden bir marifeti vardır Kadıköy’ün. Gençler, kendilerini daha iyi hissettikleri bölgeleri sahipleniyorlar. Kadıköy de böyle bir yer bence.

Son olarak bu aralar kimleri okuyorsunuz ve kimleri dinliyorsunuz?

Şu aralar zaman buldukça roman projesiyle ilgili şeyler okuyorum. Onun dışında vaktim olmuyor. Müzik dinleme konusundaysa takıntılı biri değilim. Disiplinli biri hiç değilim.


ARŞİV