İçinden Kadıköy geçen şarkılar

Müzik yazarı Murat Meriç ile “gelenin kopamadığı, sevenin tutulup kaldığı” Kadıköy’ü konu eyleyen şarkıların peşine düştük…

07 Ocak 2016 - 16:19
 
Bircan BİROL
Birçok kültüre ev sahipliği yapmış, birçok ana şahitlik etmiş Kadıköy’ün sanat tarihi açısından da bir hazine olduğu aşikâr. Bunların başında da “müzik” geliyor. “Gelenin kopamadığı, sevenin tutulup kaldığı Kadıköy, hangi şarkılara, nasıl konu oldu?” sorusunu sorduk ve cevabını müzik yazarı Murat Meriç ile birlikte aradık. Hepsini tanıtamasak da bu güne kadar hatırlarda yer etmiş şarkıları sizler için topladık.  

1- Kadıköylü / Kadıköylü Kız – Deniz Kızı Eftelya Hanım
“Seni gören bir melek sanıyor ah Kadıköylü…”    Kadıköy ile nostaljinin ayrılmaz ikili olduğu malum. Tarihin gerilerinden bugüne gelen, Deniz Kızı Eftelya Hanım mahlaslı Atanasia Yeorgiadu’nun sesinden taş plak kaydı olan “Kadıköylüm” ile açıyoruz müzik listemizi. Bestesi Refik Fersan’a ait olan nihavend makamında bir kanto olan eserde Kadıköylü bir kıza olan aşk anlatılıyor. Şarkının ayrıca “Rüzgâr Uyumuş” adlı albümünde Bahar Göksu’nun, arpı eşliğinde seslendirdiği versiyonunu dinleyebilirsiniz. Ayrıca Dilek Türkan’dan Melihat Gülses’e pek çok solistin repertuvarına girdi.

 2- Kadıköy’de Şimdi / Dr. Bülend Gündem
Dr. Bülend Gündem’in “Müzik ve Edebiyatla 60 Yıl” başlıklı albümünde “Kadıköy’de Şimdi” adlı bir nihavend şarkı var. Alaturka repertuvarına enteresan bir katkı!  

3- Kadıköy İskelesi / Ayna
“Kim derdi ki Kadıköy iskelesi bu kadar içimi yakar / Kim derdi ki vapurda insanlar hüzünlerimi anlar...”
90’ların sevilen pop grubu Ayna’nın da Kadıköy’le ilgili birçok şarkısı mevcut. Bunların başında kuşkusuz 2010 yılında çıkardıkları Kadıköy İskelesi adlı şarkı geliyor. Ayna’nın “Ahu Gözlüm” şarkısında da Kadıköy geçer: “Bir yanımda memleketin karlı dağları / Bir yanımda Kadıköy’ün deli kızları...” Grubun bir de 2002 yılında çıkardığı aynı adlı albümü olan “Bostancı Durağı” şarkısı var: “Bostancı durağında ismin dudağımda / Aklımda bir tek sen varsın Bostancı Durağı’nda…” 

 4- Buradan Uzaklara / Cenk Taner
“Üstelik tanışmışız da/ Bir Kadıköy akşamında” Kesmeşeker, eski ve köklü Kadıköylü gruplardan ve şarkılarında izlerini bulmak mümkün. “Kadıköy Karabatakları”, hem bir Cenk Taner şarkısının adı hem de sahneye çıktığı gruplardan birinin... Taner’in bir albümüne adını veren “Buradan Uzaklara” şarkısında da Kadıköy bahsi geçer. “Yağmur” şöyle başlar: “Kadıköy çarşısında, sinema çıkışında / Yağmur ıslattı beni...”   

 5- Kalamış / Münir Nureddin Selçuk

“Bir tatlı huzur almaya geldik ah Kalamış’tan…” Kendisi de bir dönem Kalamış’ta yaşamış olan Münir Nureddin Selçuk, Behçet Kemal Çağlar’ın dizelerini besteleyerek bugün hala dillerden düşmeyen nihavend parçayı yapmış.

 6- Moda Yolu / Marc Aryan
“Rastlaştık biz Moda yolunda/ Ne tatlı bakıştı onlar…” Sözleri Fecri Ebcioğlu’nun olan eserin aynı zamanda ‘96 yapımı Ajda Pekkan versiyonu vardır ki tadından yenmez! Moda’nın o günden bu güne gelen neşesini tekrar tekrar hissettirir.  

 7- Sergüzeşt-i Kadıköy / Halimden Konan Anlar
“Zaruri, firari, deli havai/ biraz şey…” Kadıköy’ün yeni gururları “garip isimli alternatif gruplarından” biri olan Halimden Konan Anlar’ın en sevilen parçalarından biri ‘Sergüzeşt-i Kadıköy’… Sözlerinde çok da Kadıköy geçmeyen şarkı, durumu özetliyor: “Kadıköy kafası, kocaman!”
 
8- Eylül Akşamı / Bülent Ortaçgil
Bostancı dolmuş kuyruğunda / sen başta ben en sonda/ öylece beklemişizdir…” Tesadüfleri anlattığı şarkısı ile gönlümüzdeki tahtını sağlamlaştıran Bülent Ortaçgil, birbirine bir türlü rastlamayan iki aşığı, Kadıköy’de anlatıyor.  
 
9- Ben Yine Âşık Oldum / Aydilge
“Kadıköy sahilinde esti ruhum rüzgâr oldum…”
Sevilen genç sanatçılardan Aydilge’nin neşeli şarkısında Kadıköy sahili bu sefer hüznü değil aşkı estiriyor.

10- Kadıköy/ Ezginin Günlüğü
“Ey akşam vapuru, sana mı kalır dünya? /Ben o yağmurlu iskeleye inmem, inmem…”
Ne yazık ki Kadıköy’den bir daha geçmemek üzerine kurulmuş Ezginin Günlüğü eseri, Kadıköylünün vazgeçilmezi aşk acısını içinde barındırıyor. Olsun! Biz yine de bu şarkıyı çok sevdik.

BONUS: HAYDARPAŞA ŞARKILARI!
Kadıköy sadece aşkla değil, “İstanbul’u yenme” umudu ile gelenlerin yuvası Haydarpaşa Garı ile anılıyor. Gar yıkımla savaşıyor, şarkılar da… Grup Koridor’un “Haydarpaşa” şarkısı ve Moğollar’ın bir işçinin düşüncelerini anlattığı “Haydarpaşa Merdivenleri” ile listemizi eksik de olsa sonlandırıyoruz.
 



ARŞİV