İl birincisi kitap kurdu: Güney Akça

58. Kütüphane haftasında “en çok okuyan çocuk/genç” kategorisinde İstanbul il birincisi, Kadıköy Aziz Berker Kütüphanesi okuyucularından Güney Akça oldu. Akça ve velisi, başarılarından dolayı okuma belgesi aldı

19 Nisan 2022 - 15:00

58. Kütüphane haftasında “en çok okuyan çocuk/genç” kategorisinde İstanbul il birincisi, Kadıköy Aziz Berker Kütüphanesi okuyucularından Kandilli Koleji 7.sınıf öğrencisi Güney Akça oldu. Annesi ile birlikte kitap okuma belgesi almaya hak kazanan Akça’nın en büyük hayali ise genel cerrah olmak. Kitap kurdu Güney Akça ve bu yolda kendisine destek veren annesi Hatice Akça ile konuştuk.

“OKUMAYA KALIN KİTAPLA BAŞLADIM”

Kitap okumayı, resim yapmayı ve hayal kurmayı çok sevdiğini dile getiren Akça, kitap ile olan bağını şöyle anlattı: “Herkes kitap okumaya ince kitaplarla başlarken ben kalın bir kitap almıştım. Önce okumaya çekinmiştim. Daha sonra sıkıla sıkıla okumaya başladım ortalarına gelince eğlenmeye başladığımı gördüm. Böylece kitaplar da sinemaya gidip izlemiş gibi bir his yarattı bende.”

“YILDA 420 KİTAP OKUYORUM”

Günde ortalama bir buçuk saat kitap okuduğunu dile getiren Akça, “Ayda ortalama 35 kitap okuyorum. Bir günde ise yaklaşık bir buçuk saat kitap okumaya ayırıyorum. Yılda ise 420 kitap okumuş oluyorum.” dedi ve şöyle devam etti: “Beni etkileyen ilk kitap Maris Wicks’in ‘İnsan Vücudu Tiyatrosu’ kitabı oldu. Okuma isteğimi artıran kitap ise Adam Blade’nin ‘Canavar Peşinde’ kitabı oldu. Nedeni ise seri bir kitap olması ve içinde aksiyon yer almasıydı. En çok okumayı sevdiğim türler aksiyon, macera ve korku.”

Kadıköy Aziz Berker Kütüphanesi’nde zamanının çok verimli geçtiğini dile getiren Akça, “Kütüphane küçük ve şirin bir yer. Minik olmasına rağmen zengin bir kütüphanesi var. Kütüphane, içinde birçok kitap türünü barındırıyor. Kütüphanede bir günüm çok verimli geçiyor. Arkadaşımla birlikte kitap okuyoruz. Saat 12.00’de girip 14.00’te dönüyoruz, zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz.” dedi. 

En çok okuyan çocuk/genç kategorisinde İstanbul il birincisi olmayı hiç beklemediğini dile getiren Akça, “Çok şaşırdım, böyle bir ödül alacağımı hiç beklemiyordum. Bu ödülü aldığım için çok mutlu oldum.” ifadelerini kullandı. 

“KİTAPLAR GERÇEK DOSTLARDIR”

Akça, “Genelde annemle aynı kitabı okuruz. Kitabı okuduktan sonra kitap üzerine yarım saat konuşuruz. Yoğun bir programım olmasına rağmen ayda 35 kitap okuduğum için öğretmenlerim beni takdir ediyor. Benim gibi gençlere tavsiyem kitap bolca okusunlar, kitaplar gerçek dostlardır, her zaman yanımızdadır.” dedi. Akça gelecek hedefini ise “Hedefim İstanbul Erkek Lisesi ya da İskenderun Fen Lisesini kazanıp kuzenlerimle aynı okulda okumak. Hayalim ise genel cerrah olmak.” şeklinde ifade etti.

“BİRLİKTE KİTAP OKUMA SAATLERİMİZ VAR”

Güney Akça’nın velisi özel eğitim öğretmeni Hatice Akça ise konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Çok duygulandım ve oğlumla gurur duydum. Güney'e doğduğu günden itibaren masallar okudum. Kitapları seçerken renkli ve görsellerinin karışık olmamasına dikkat ettim. Daha sonra Güney'in sevdiği, ilgi duyduğu kitapları aldım. Birlikte kitap okuma saatlerimiz var. Velilere de mutlaka uyumadan önce çocuklarına kitap okumalarını ve okuma yazma öğrendiğinde çocuğun sevdiği, ilgi duyduğu kitapları seçmelerini tavsiye ederim. Birlikte her gün kitap okuma saatleri ayarlayabilirler. Kitap üzerine sohbet etmelerini de tavsiye ederim.”

“BU YOLDA YALNIZ DEĞİLDİM”

Anne Akça, “İlkokul öğretmenlerimiz, Kandilli Koleji Türkçe öğretmenlerimiz, eğitim koçumuzun da desteklerini en derinden hissettik. Tüm öğretmenlerime desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim. Aziz Berker Kütüphanesi çalışanları her türlü ilgiyi, samimiyeti, desteği, sıcaklığı hissettirdiği için Güney kütüphaneye severek gitti. Aziz Berker Kütüphanesi müdürü ve tüm çalışanlarına ilgilerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Anne olarak elimden geleni yapmaya çalıştım. Bu yolda yalnız değildim. Kütüphane çalışanlarının, öğretmenlerimizin ilgisi, kitap okumaya teşvik etmeleri çok çok önemliydi.” şeklinde konuştu.

 

 


ARŞİV