Bahar mevsimi yeni albümlerle geliyor
Bahar mevsimi yeni albümlerle geliyor
Politik ve eğlenceli şarkıların müzisyeni Hakan Vreskala, umut dolu ve mizahi bir estetiği olan şarkılarının yer aldığı yeni albümüyle dinleyicilerini selamlıyor. Kendi İsveç’te yaşayan, kalbi Kadıköylü müzisyen Hakan Vreskala, ilk albümünün üzerinden 3 yıl geçtikten sonra yeni albümüyle dinleyenlerinin karşısına çıkıyor. Vreskala, tüm sözleri ve bestesi kendine ait olan 11 yeni parçadan oluşan ‘Duyuyor Musun?’u yayımladı. Vreskala, bu albümde, Türkiyeli müzisyenlerle çalıştı. Kayıtları ve mixinin bir kısmı ikamet ettiği Stockholm´da bir kısmını da İstanbul´da yapan Vreskala, albümü kendi plak şirketinden çıkardı. Hakan Vreskala, yeni albümü yayınlanmadan evvel Gazete Kadıköy’e verdiği röportajda, “İlk albüm çok heyecanlıydı, tipik bir ‘ilk albüm’dü. Fazla sesli, sözlü maksimalistti. Yeni albüm daha yetişkin, minimalist. Hiç cover yok, tüm şarkılar bana ait. Bu kadar sentetik bir müzik ortamında kendi parçanı yapmak önemli. Kimileri sözleri şundan, besteyi ondan alıyor falan. Endüstri kafası fena, hiç bana göre değil. Bizde imalattan halka!” demişti.
SAY’IN ‘YENİ ŞARKILAR’I
Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’ın da yeni albümü “Yeni Şarkılar” Ada Müzik etiketiyle raflardaki yerini aldı. 2013’de sanatseverler tarafından büyük ilgi gören “İlk Şarkılar” albümü ile ünlü şairlerin eserlerini Serenad Bağcan yorumu ile bir araya getiren Say, “Yeni Şarkılar” albümündeki eserlere de Bağcan’ın güçlü yorumuyla hayat veriyor. Bir devam niteliği taşıyan bu albümde Bağcan vokal solist olarak yer alıyor. Deneysel öğelerin yer aldığı ve farklı disiplinlerin buluştuğu bir albüm olan “Yeni Şarkılar”da Edip Cansever’in “Şey Şey Şey ve Şeylerden”, Turgut Uyar’ın “Göğe Bakma Durağı”, Cemal Süreya’nın “Bu Bizimki”, Nâzım Hikmet’in “Masalların Masalı” ve Ömer Hayyam’ın “Ey Kör” adlı şiirleri yer alıyor. Enka Vakfı’nın desteği ile gerçekleştirilen albüm, şiir ve müziği tekrar bir araya getiriyor. Fazıl Say’ın bestecilik anlayışı ile birlikte yeni bir boyut kazanan bu değerli şiirler, çok sesli bir koro ve zengin enstrüman yapısı ile bestecinin ikinci şarkı albümü olarak kariyerinde yer buluyor. Fazıl Say, “Bu şarkılar deneyseldir, yenidir, farklıdır elbet. Ama emin olun ki “hepimizin” şarkılarıdır ve hayatımda en çok emek ve vakit harcadığım çalışmalarımdan biridir. Sonuçta, ulaşmak istediğim nokta, “sadelik”, “güzellik” ve “samimiyet”dir, kendime ulaşmaktır, bizleri anlatmaktır. Biz insanları... Her şarkının “kendi dünyası”, “kendi uygarlığı” olsun istedim. Müzikal açıdan hiç denenmemiş şeyleri tatmak istedim. Her şarkı bir “kısa film” gibi olsun istedim” diyor.
ŞARKILAR VE USTA SESLER
İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (İTÜ TMDK) ise, kuruluşunun 40.yılına özel, Türk Halk Müziği, Klasik Türk Müziği ve Çoksesli Makam Müziği türlerinde olmak üzere3 albümlük bir arşiv serisi hazırladı. İTÜ TMDK Orkestrası ile usta sesleri buluşturan albümler için, Türkiye’nin ve müziğimizin zenginliğini yansıtacak nitelikte özel bir repertuvar çalışması yapıldı. Türkiye’nin coğrafi ve kültürel zenginliğini yansıtan, müziğimizin kronolojik bir özeti olma niteliği taşıyan CD’ler için birçok usta sanatçı bir araya geldi.
THM türündeki Pür Nida, Anadolu’nun derin köklerinden beslenen halk türküleriyle yurdun dört bir yanından renkler taşıyor. Albüm için Erzurum’dan Yozgat’a, Kırıkkale’den Kütahya’ya farklı bölgelerden 15 türkü seçildi. Klasik Türk Müziği albümü Meşk-i Safa ise sanat müziğinin zengin varlığından yapılan titiz bir seçkiyle hazırlandı. Çoksesli Makam Müziği türündeki Aşkname de kısa süre içinde serinin 3. albümü olarak dinleyiciye sunulacak.