İlklerin filmi HAZAL Kadıköylülerle buluştu

Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği “Film Gösterimi ve Söyleşileri” etkinliği, Türkiye sineması adına birçok ilkin yaşandığı, 1979 yapımı ‘Hazal’” filminin gösterimiyle devam etti. Yönetmen Ali Özgentürk ve başrol oyuncusu Türkan Şoray başta olmak üzere tüm film ekibi, 33 yıl sonra CKM’deki özel gösterim için buluştu.

08 Şubat 2012 - 11:40

Dönemin şartlarına göre ilerici yapısıyla ilgi çekmiş, yurtdışından birçok ödül almış, yolu bile olmayan bir dağ köyündeki gerici gelenekler ile töreleri sorgulayan “Hazal” filmi, çekildiği yıldan tam 33 sene sonra Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gösterildi. Film gösterimine yönetmen Ali Özgentürk, filmde “Hazal” karakterini canlandıran başrol oyuncusu Türkan Şoray ile diğer oyuncular Talat Bulut, Meral Çetinkaya, Umut Film’in sahibi yapımcı Abdurrahman Keskiner, filmin müziklerini yapan Arif Sağ ve yönetmen yardımcısı Leyla Özalp katıldı. Büyük salonu dolduran Kadıköylüler, gösterim öncesi salona giren film ekibini ve özellikle de Türkan Şoray’ı uzun süre ayakta alkışladılar ve sevgi gösterilerinde bulundular.

ÖZGENTÜRK: ‘İZLERKEN ACI ÇEKTİM’
“Hazal”ın gösteriminin ardından film ekibiyle bir söyleşi gerçekleştirildi.Söyleşinin moderatörlüğünü yapan sinema yazarı Atilla Dorsay, filmin kötü bir kopyasını izlediğimizi söyleyerek “Çünkü maalesef devletimiz bu filmleri koruyamıyor” dedi ve ilk sözü yönetmen Ali Özgentürk’e verdi. Özgentürk de filmin 1980’lerde ilk kez izleyici karşısına çıktığı zaman teknik olarak çok beğenildiğini, benzeri olmayan renk ve ışık dünyasına sahip olduğunu belirterek “33 yıl sonra ilk defa izledim. Ben filmlerimi dönüp izlemem. İlk kez bir filmimi bu vesileyle yıllar sonra izledim ve izlerken de çok acı çektim. Teknik olarak filmin hiç korunamadığını gördüm” dedi. Ali Özgentürk, ses ve görüntü kalitesi kötü olmasına rağmen salonu terk etmeyen Kadıköylülere de teşekkür etti ve “Kadirbilirlik önemli. Siz bu filmin kadrini bildiniz ama Kültür Bakanlığı ve yapımcı şirket 33 yıldır bu filmin kadrini bilememiş, koruyamamış” diye konuştu. Özgentürk, filmin yapımcısı Abdurrahman Keskiner’den de filmin restore edileceğine dair söz vermesini istedi.
KESKİNER: ‘HAZAL İLKLERİN FİLMİ’
Yapımcı Abdurrahman Keskiner de “80 filmim 80 çocuğum var, Hazal da bunlardan biri” diyerek, Umut Film olarak filmin restore edilmesi için Kültür Bakanlığı’na başvurduklarını, sıraya konulduğunu söyledi. Keskiner, Hazal’ın ilklerin filmi olduğunu da vurgulayarak “Hazal, San Sebastian Film Festivali’nde birinci olan ilk Türk Filmi. Gösterime girdiğinde İstanbul’da 13 hafta vizyonda kaldı ve Fransa’da gösterime giren ilk Türk filmi oldu. Ayrıca Ali Özgentürk’ün ilk uzun metrajlı filmi ve Türkan Şoray’ın kendini seslendirdiği ilk filmi” dedi.
ŞORAY: ‘OYUNCULUK SESLE TAMAMLANIR’
Filmde Hazal karakterini canlandıran Türkan Şoray, konuşmasına filmi sonuna kadar sabırla seyreden Kadıköylülere ve film ekibini yıllar sonra buluşturan Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür ederek başladı. Talat Bulut’la 23 yıl sonra bu vesileyle görüştüklerini belirten Şoray hayatının en mutlu günlerinden birini yaşadığını söyledi. Bu filmde ilk defa kendi sesiyle konuştuğunu hatırlatan Türkan Şoray “Doğrusu da bu zaten. Oyunculuğun tamamlanması için ses de çok önemli. Bu filmden sonra da filmlerimde hep kendi sesimi kullandım” dedi. Şoray, 12 yaşında bir çocukla evlendirilen genç kadın karakterini oynamanın bile çok zor olduğunu belirterek, “Bunlar hâlâ yaşanan gerçekler. Filmi izlerken bir kez daha hayran kaldım çünkü hala çok güncel” diye konuştu.
BULUT: ‘SİNEMAYI BU FİLMLE ÖĞRENDİM’
Hazal’da başrolü Türkan Şoray’la paylaşan Talat Bulut da, sinemaya bu filmle adım attığını söyleyerek kendisi için de Hazal’ın birçok ilki ifade ettiğini belirtti. Türkan Şoray’la nasıl tanıştığını ve filme nasıl dâhil olduğunu anlatan Bulut “Sinemaya devam etmemin, film setinde bu kadar disiplinli olmamın en büyük nedeni Türkan Şoray’dır” dedi. Talat Bulut, kızının ismini de Hazal koyduğunu izleyicilerle ve film ekibiyle paylaştı. Filmin diğer oyuncusu Meral Çefikanaya ise alkışları, kendisini seslendiren Güler Ökten’le paylaşmak istediğini belirtti ve senaryoda katkısı bulunan Onat Kutlar ile oyunculardan Keriman Ulusoy’u saygıyla andığını belirtti.
Filmin müziklerinde imzası bulunan Arif Sağ da Hazal’ın bir başka ilk olma özelliğinden bahsetti ve Türkiye’de ilk defa Hazal için özgün müzik hazırlandığını belirtti. Bu film için 20 gün boyunca Özgentürk’le birlikte çalışıp özel müzikler hazırladığını söyledi. Yönetmen yardımcısı Leyla Özalp de, aynı filmdeki gibi tarikat baskısı altındaki bir dağ köyünde çalışmanın zorluklarından bahsetti.
Haber: Semra ÇELEBİ / Fotoğraflar: Sinem TEZER

ARŞİV