İmanlı'dan yeni albüm

Itri İmanlı’nın Do albümünden sonra ‘La’ isimli ikinci enstrümantal albümü çıktı.

18 Aralık 2013 - 09:30
 
Harika Şebnem KARABIYIK
 
Batı Müziği eserlerini Doğu müziği enstrümanlarıyla yorumlayarak müzikte farklı bir tarz yaratan usta müzisyen Itri İmanlı’nın “La” isimli yeni albümü çıktı.
Kadıköy’de 1999 yılında kurulan Itri Müzik Okulu’nda yetiştirdiği öğrenciler ve hayata geçirdiği sosyal projeler ile Türk Müziği’ne katkıda bulunan besteci, kanun sanatçısı ve şef Itri İmanlı, 4 yaşında kanun dersleri almaya başlayarak müzik hayatına atıldı. 9 yaşında kendisinin notaya aldığı ilk bestelerini yapmaya başladı. İTÜ Fizik Mühendisliği’nin ardından Marmara Üniversitesi Yüksek Lisans programını tamamladı, İTÜ’de Müzikte İleri Yöntemler Master programında Batı Müziği eğitimi gördü. 2004 senesinde kurduğu The Bosphorus Ensemble adlı toplulukla yurt içi ve yurt dışında konserler verdi, birçok ulusal ve uluslararası başarıya da imza attı.
Itri İmanlı, asılında Kadıköylü müzikseverlerin yakından tanıdığı bir isim. Belediye salonlarında sık sık konserler düzenliyor, Kadıköylülere müzik eğitimi de veriyor.
Biz de Gazete Kadıköy olarak Kadıköy’ün bu değerli müzik adamını sayfalarımıza konuk ederek, son albümüyle ve okuluyla ilgili bir sohbet yaptık:

-Bir önceki albümünüzün adı Do, yeni çıkan albümünüz adı ise La. Neden bu isimleri tercih ettiniz?
Japonca Do, yol demek ayrıca nota ismi. İkisinin örtüşmesi albüm için Do ismini seçmeme sebep oldu. La ise Arapça’da yok demektir. Hiçliği anlatıyor, varlığı, yokluğu ve zıtlığını anlatıyor. O felsefenin bi tezahürü olarak La ismini seçtim.
 
-Albümün hazırlık aşaması nasıl geçti?
İlk albümümü yaparken teknolojik olanaklar kısıtlıydı başka stüdyolarda çalıştık, ama şimdi burada kendi stüdyom var, çağdaş şartlarda albüm yapabiliyorum. Dolayısıyla La albümünü, tüm teknolojik ve müzikal alt yapılarıyla kendim yaptım.
 
-Bu albümünüzde yine, batı müziği eserlerini doğu müziği enstrümanlarıyla yorumladığınız parçalar yer alıyor. Albümde en dikkat çeken eserlerden biri, Mozart’ın ünlü Türk Marşı. Türk Marşı’nı sizin farklı yorumunuzla dinlemek son derece ilginç. La albümünüzde toplam kaç eser var? Hangi enstrümanları kullandınız?
Albümde toplam 11 eser var. Albümü genel olarak “enstrümantal dünya müziği” olarak tanımlayabiliriz. İçinde her tür enstrüman var.
 
-Başka bir albüm çıkarma düşünceniz var mı?
-3. albüme de hazırlanıyorum, yarıladım sayılır.
 
27 ARALIK’TA YILBAŞI KONSERİ VAR
 
-Itri Müzik Okulu ne zaman kuruldu, okuldan bahseder misiniz?
Kurulalı 15 sene oldu. Kadıköy’ün köklü kurumları arasında sanat ve kültüre hizmet eden, sosyal sorumluluk anlayışı olan bir okul burası. Bu zamana kadar birçok sosal faliiyetler gösterip faydalı işler yaptık. Onun dışında bizim kültürümüzü gelecek nesillere nakletme misyonumuz var. Batı ve Türk Müziği, Grup derslerimiz var. Bire bir dersler de veriyoruz. Ağırlık olarak enstrüman dersleri, şan dersleri oluyor. Konservatuvara da hazırlıyoruz. Bunun dışında koro derslerimiz var. Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi ve Caddebostan Kültür Merkezi’nde konserler veriyoruz. Bu arada 27 Aralık Cuma günü saat 20.30’da Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yeni yıl konserimiz var. Tüm müzikseverleri bekliyoruz.
 
-Öğrencileriniz ağırlıklı olarak Kadıköy’den mi?
Ağırlık Kadıköy’den, ama Avrupa yakasından gelen de oluyor. Ortalama öğrenci sayımız, 100-150 arasında.
 
-Her yaş grubundan öğrenciniz var mı?
Evet 7’den 70’e her yaş grubundan öğrencimiz var.
 
-Yüksek lisansınızı fizik üzerinden yapmışsınız müzikle nasıl bir bağlantısı var?
Sesi inceleyen bilim dalı akustik, zaten bu fizikle direk ilgili bir husus. Onun dışında müzikteki işleyiş prensipleri aynı fizik yasaları gibi.
  
LA ALBÜMÜ’NDE YER ALAN ESERLER
 
1-La
2-Denizde Akşam (Sunset At Sea)
3-Çölün Gözyaşları (The Tears Of The Desert)
4-Mistik (Mystic)
5-Nadine
6-Longa Senfoni (Longa Symphony)
7-Endülüs (Al-Andalus)
8-Göresim Geldi (Pine For…)
9-Egzotik (Exotic
10-Türk Marşı (Turkish March)
11-Bağbozumu 1970’ler (Vintage 1970s)

ARŞİV