İnce Memed Sergisi açılıyor

Yaşar Kemal’in başyapıtı ‘İnce Memed’i resimleyen İsmail Gülgeç’in eserlerinden oluşan sergi Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde açılıyor

03 Mayıs 2024 - 09:51

1979 yılında Yaşar Kemal’in başyapıtı ‘İnce Memed’i resimleyen karikatürist İsmail Gülgeç’in çizimlerinden oluşan sergi Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde açılıyor. 4 Mayıs-14 Haziran tarihleri arasında görülebilecek  “Yaşar Kemal’in Kaleminden İsmail Gülgeç’in Fırçasına Bir Destan: İnce Memed” başlıklı sergide Gülgeç’in orjinal çizimleri yer alıyor. 

Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi sergiye dair şu bilgileri paylaştı: “Bu serginin gerçekleşmesi için, Çizgi Roman Okurları Derneği Başkanı Önder Çakı’nın arşivini Karikatür Evimizle paylaşmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Koleksiyonunda bulunan orijinal çizimlerin yer aldığı, gelecek yıllarda daha kapsamlı yapılabilecek bir serginin kültürel mirasımıza büyük katkı yapacağına inandığımız öncü sergimiz; “Yaşar Kemal’in Kaleminden İsmail Gülgeç’in Fırçasına Bir Destan: İnce Memed”e tüm çizgiseverleri bekliyoruz.”

İSMAİL GÜLGEÇ KİMDİR?

1947 Gaziantep doğdu. Çocukluğu İzmir’de geçti.  Karikatür çizmeye çocuk denecek yaşta başladı. Karikatürleri ilk gençlik yıllarında Yeni Asır gazetesinde karikatürleri yayımlandı.

Demokrat İzmir, Ege Ekspres ve Devir’de çizer olarak çalıştı. Daha sonra İstanbul’a giderek Milliyet gazetesine girdi; burada Suavi Süalp’le çizgi romanlar çizdi. 1979’da resimlediği Yaşar Kemal’in “İnce Memed”i yurtdışında da yayımlandı.1980 yılında Cumhuriyet gazetesine geçti. Gazetenin yanı sıra Cumhuriyet Kitap’ta da çizdikleriyle büyük üne erişti. “Memo” adlı dizisinde tarihsel olaylardan esinlendi, “İnsanlar” adlı dizisinde ise gündelik yaşamdan görüntüler verdi. “Entelektüel Ayı”, “Lağım Faresi” ve “İşçi Koyun” gibi tipleriyle aslında toplumun çeşitli katlarından insanları simgelediği “Hayvanlar” adlı günlük bant karikatürleri çizdi.  Daha sonraları Cumhuriyet, Milliyet, Evrensel, Birgün ve Bianet’te (internet haber sitesi) için çizdi.  Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da üstlenen İsmail Gülgeç; İnce Memed’in yanı sıra, 2005’te Ahmet Ümit’in romanı Başkomiser Nevzat - Çiçekçinin Ölümü adlı eserini de resimledi.


ARŞİV