“İnsanlar içinde olmak ve yaratmak büyüleyici”

Üç yabancı bir yerli sanatçının katıldığı Kadıköy Mural Festivali devam ediyor. Festivale ilk kez katılan Artez çalışmasını bitirdi bile. Artez gazetemize konuştu...

28 Haziran 2018 - 12:00

Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği Kadıköy Mural Festivali, bina cephelerinin tümüyle boyandığı ilk etkinlik olma özelliğini taşıyor.  2012 yılında Yeldeğirmeni’nde başlayan festivalde şimdiye kadar 36 sanatçı toplam 32 duvarı renklendirdi. Bu yıl yedincisi düzenlenen festivalde geçmiş yıllarda yapılan bazı eserler dünya çapında en iyi murallar listelerinde yer aldı.

2016’da Arjantin’den Chu, İstanbul’dan Ares, Lakormis ve Eskişehir’den The Writer Materia gibi sanatçılara ev sahipliği yapan festivalde geçen sene de Ukraynalı Alex Maksiov tarafından bir duvar üç boyutlu olarak renklendirildi. 2015’te de Rustam Qubic festivale katılmıştı. Dünyaca ünlü İspanyol mural sanatçısı Tretze ise Kadıköy’e kazandırdığı eserinin ardından bu yıl kansere yenik düşerek hayatını kaybetti. Tretze’nin ruhu Kadıköy sokaklarında yaşıyor.

Bu yılki festivale katılan Sırbistan’dan Artez ve Brezilya’dan Arlin’in çalışmaları biterken Hırvatistan’dan Lonac ve Türkiye’den Omeria çalışmalarını 8 Temmuz gününe kadar sonlandıracak. Bu sene festivale katılan sanatçılardan Artez ile sokak sanatını, duvarları ve Kadıköy’ü nasıl bulduğunu konuştuk.

Duvarda ne yapacağına nasıl karar veriyorsun?

Çalışmalarıma başlamadan önce bir sürü kaba konsept eskizler çiziyorum, bu yüzden belirli bir duvar için taslak oluşturmaya başlamadan önce her zaman eskiz defterimi çıkarıyorum ve verilen yer için uygun olabilecek farklı kavramlarla tekrar bakıyorum. Ayrıca, daha sonra yapacağım duvar resimleri için birçok insan ve nesne fotoğrafı çekiyorum. Konumun çok önemli bir ilham kaynağı olabileceğini ve tuvalin büyüklüğünün kullanacağım renk paletinde her zaman bir etki yarattığını söyleyebilirim. İyi bir eskiz yapmak zaman alır ve duvar boyama sürecinin en önemli kısmıdır özellikle sanat eserinizde canlı kalmak istiyorsanız.

Kolektif işler mi yoksa tek yaptığın işler mi seni daha çok mutlu ediyor?

Bir duvarı başka insanlarla beraber boyamak her zaman zorlu bir iştir ve bir sürü taviz vermeye hazırlıklı olmalısınız. Duvarı diğer sanatçılarla paylaşmanın sakıncası yok ama şu anda bireysel olarak boyamayı tercih ediyorum!

“EN AZ 12 ÜLKEYİ GEZDİM”

Mural yaparak yaşamını devam ettirecek parayı kazanabiliyor musun? Mural dışında bir işle uğraşıyor musun?

Parayla ilgili düşünmemek ve sadece resme odaklanmak için yeterince para kazanıyorum. Belki de parayı düşünmeye başlarsam, yeterli olmadığını anlayacağım, bu yüzden fırçalarımı ve duvarlarımı düşünmeyi, yüzümde bir gülümseme ile mutlu olmayı tercih ediyorum!

Duvar resimlerinden ayrı olarak, tuval de boyuyorum.

Kaç farklı ülkede çalışma fırsatı buldun? Nasıl tepkiler alıyorsun?

Avrupa’da ki birçok ülkeyi - Almanya, Fransa, Norveç, Finlandiya, İspanya, İtalya, Slovenya ve Yunanistan diğer kıtalardaki birkaç ülkeyi, Arjantin, Hindistan, Brezilya ve Uruguay'ı da ziyaret ettim. Genel olarak tepkiler çok olumlu.

“ORGANİZASYON MÜKEMMEL”

Türkiye’ye ve Kadıköy’e ilk kez mi geliyorsun? Nasıl buldun?

Kadıköy ve Türkiye’ye ilk defa gelişim, şimdiye kadar her şey harika. Mural İstanbul festivalinin organizasyonu mükemmel ve neyse ki hava benim tarafımdaydı. İnsanlar duvarım hakkında olumlu tepkiler vardı. Buradaki asıl fark, camiden ezan sesi geldiğinde, saatime bakmadan saatin kaç olduğunu bilmem oldu - bunu seviyorum!

İlgi duyduğun sokak sanatçıları kimler?

Bu günlerde inanılmaz işler yapan çok sayıda sokak ressamı var. Bu yüzden, en sevdiğim sokak sanatçısı, atölyemde kendi solo şovuma hazırlanırken, haftalarca bana ilham kaynağı olan, sokak sanatçısı ve gitarist Tash Sultana olduğunu söyleyebilirim. Dünya çapında ün kazanmadan önce uzun yıllar sokaklarda sahne aldı ve bence müziğe bu yaklaşımın kamusal alanda resme çok yakın olduğunu düşünüyorum. İnsanlar arasında olma ve onlar için yaratma ihtiyacı her zaman beni büyüleyen ve boyamak için bana ilham veren bir şey!


ARŞİV