‘İsimsiz' bienalin ‘yaya' sergileri Kadıköy'de!

12. İstanbul Bienali’nin paralel etkinliklerinden Kadıköy Sanat Projesi, tek mekâna sıkışmış Bienal sergilerinin aksine farklı mekânlarda ve yollarda ‘yaya’ olarak görebileceğiniz...

14 Eylül 2011 - 09:46


12. İstanbul Bienali, 17 Eylül tarihinden itibaren İstanbul’u bir kez daha dünya sanat çevrelerinin ilgiyle izlediği bir sanat platformuna dönüştürmeye hazırlanıyor. Avrupa’da Venedik Bienali ile beraber yılın en önemli sanat etkinliği olarak anılan İstanbul Bienali'nin bu yılki başlığı “İsimsiz” olarak belirlendi. Küba asıllı Amerikalı sanatçı Felix Gonzales-Torres’in (1957-1996) yapıtlarını çıkış noktası olarak alan Bienal, bu yıl sanatla politika arasındaki zengin ilişkiyi araştırıyor ve hem biçimsel bakımdan yenilikçi, hem de siyasi anlamda sözünü esirgemeyen yapıtlara odaklanıyor.
17 Eylül- 13 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenen ve Koç Holding’in bu yıl yine ana sponsor olduğu 12. İstanbul Bienali’nde beş karma sergi ve 50’den fazla kişisel sunum gerçekleşecek ve tüm bu sergiler bir mekânın farklı iki binasında Antrepo 3 ve 5’te yer alacak.


SANATÇILARIN İSİMLERİ AÇIKLANMIYOR
Gonzalez-Torres’in “İsimsiz” kavramına uygun bir şekilde sanatçıların isimleri Bienal’in açılışına kadar açıklanmayacak. Küratörler Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann, sergiyle ilgili önyargılı düşüncelere yönelik eleştirel bir tavır geliştirerek, katılan sanatçıların isim listesini ve etkinliğin ana başlığını ilan etmeyerek serginin açılmadan önce bu yollarla tüketilmesini engellemek istiyorlar.
Sanat çevrelerince merakla beklenen İstanbul Bienali’ne katılacak sanatçıların isimlerinin açıklanmaması ayrı bir heyecan yaratırken Bienal kapsamında yapılacak paralel etkinlikler belli olmaya başladı. Bunlardan biri de “mahallemize” Bienal’i getiren ve 8 uluslararası sanatçının yapıtlarından oluşan “Kadıköy Sanat Projesi / Kadıköy Art Trail”.
 

LONDRA’DAN KADIKÖY’E
2007'de Londra Goldsmiths Koleji Çağdaş Sanat Bölümünden mezun olan Merve Kaptan Unwin ve Emmanuelle de la Lubie tarafından organize edilen proje, yine aynı okuldan mezun olmuş 8 uluslararası sanatçının oluşturduğu kolektif bir girişim Dial Zero’nun ikinci çalışması. Her yıl farklı bir ülkede, farklı sanat disiplinleri içerisinde, kullandıkları mekânların ve sosyal kültürlerin ön planda olduğu projeler üretiyorlar.
Her biri farklı ülkelerden Londra’da eğitim gören bu genç sanatçılar, her yıl bir arkadaşlarının ülkesinde sanat çalışmaları gerçekleştiriyorlar. Bu gençlerden biri Türkiye’den Merve Kaptan olunca, bu yılki mekân da Bienal’e paralel İstanbul olmuş.

Kadıköy Sanat Projesi, 21-25 Eylül 2011 tarihleri arasında Kadıköy'de sanat galerisi olmayan, farklı mekânlar kullanılarak izleyicilerin 'yaya' olarak görebilecekleri bir 'sergi' olarak tasarlandı.

VAPURLAR, İSTASYONLAR, SOKAKLAR…
Ortaokul yıllarında Londra’ya sanat eğitimi almaya giden ve farklı projelerle İstanbul’a dönen Merve Kaptan, kendini hâlâ bir Kadıköylü olarak görüyor. Bu nedenle de 12. İstanbul Bienali’nin Karaköy’deki Antrepolar’da gerçekleşecek sergilerinin aksine Kadıköy’ün sokaklarını mesken tutmuş: “Yurt dışında bienaller genelde insanların rahatlıkla görebilecekleri, bütün şehre yayılan etkinliklerden oluşur. Ancak İstanbul Bienali, tek ve kapalı bir mekânda yapılıyor. Biz buna karşılık çalışmalarımızı sokaklarda ve Kadıköy’ün özel alanlarında sergilemek istedik”
Kaptan, nasıl bir sergiyle karşılaşacağımızı ise şöyle anlatıyor: “Kullanacağımız mekânların içerisinde bir antikacı dükkânı, bir ikinci el kitapçısı, birkaç tane boş esnaf dükkânı, Eminönü/Karaköy Kadıköy vapurları, Haydarpaşa Tren Garı içinde 3 ayrı mekân, Moda sahili, eski bir esnaf hanının içerisi, torna atölyesi ve Kadıköy’ün çeşitli sokaklarındaki ağaç kovukları yer alıyor.”

HER ZİYARETÇİYE KÜÇÜK BİR PAKET

Bu kadar çeşitli mekândaki çalışmaları nasıl takip edeceğiz diye düşünmeyin. Bunu da sanatsal bir yaratıcılığa dönüştürmüşler genç sanatçılar: “Sergimizi gezmek isteyen her bir 'ziyaretçi' ye, küçük bir paket verilecek. Bunun içinde işlerin olduğu mekânları gösteren bir harita, işler ve sanatçılarla ilgili daha detaylı bilgi, kullandığımız rotanın çevresindeki görülmesini tavsiye ettiğimiz birkaç mekân isimleri, adresleri ile projemize destek olan kişi ve kuruluşların isim ve logoları yer alıyor. Bununla birlikte paketin içinde, bazı sanatçıların ziyaretçilerin sahip olmasını istedikleri ve sergilenen işlerin bir parçası olan ek bilgiler ve basılı malzeme olacak. Ziyaretçiler bu paketleri, İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasındaki sanat galerileri ve kafelerinden, ayrıca Kadıköy'ün çeşitli esnaf dükkânlarından bulabilecekler.”

Ayrıntılı bilgi ve etkinlik haritasına www.dialzero.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Semra ÇELEBİ


ARŞİV