İstanbul Müzik Festivali 50 yaşında!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın ilk festivali olan İstanbul Müzik Festivali, 2022’de 50. yaşını kutluyor. 6-24 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival, “İstanbul” teması altında müzikseverlere zengin bir program sunmaya hazırlanıyor

04 Mart 2022 - 10:40

50. İstanbul Müzik Festivali, “İstanbul” temasıyla üç hafta boyunca 12 farklı mekânda Türkiye ve yurtdışından 65’in üzerinde solist, topluluk ve orkestrayı ağırlayacak. Festival, şef ve besteci Tan Dun ile şef ve piyanist Thomas Adès’e verdiği eser siparişlerinin Türkiye prömiyerlerine ev sahipliği yapacak. Deutches Symphonie Orchester Berlin, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası gibi önemli topluluklar ve Anna Prohaska, Gautier Capuçon, Alice Sara Ott gibi yıldız solistler de festivalin konukları arasında yer alacak.

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) uzun yıllar sonra ilk defa 50. yılında yeniden festival mekânları arasında yer alacak. İstanbul Müzik Festivali kapsamında hafta sonları İstanbul’un farklı park ve mekânlarında ücretsiz hafta sonu konserlerinin yanı sıra İKSV Alt Kat işbirliğiyle gerçekleştirilen Müzikli Bir Hafta Sonu etkinlikleri ile çocuklara ve gençlere yönelik atölyeler de düzenlenecek. Farklı disiplinlerden isimlerin katıldığı, festivalin klasikleşen Konsere Doğru Konuşmaları bu yıl da devam edecek.

50. İstanbul Müzik Festivali biletleri, 20 yıldır İKSV’nin tüm çalışmalarını destekleyen Lale Kart üyeleri için 4 Mart’ta başlayacak indirimli ön satış döneminin ardından, 11 Mart Cuma günü 10.30’dan itibaren, passo.com.tr internet sitesi üzerinden ve İKSV ana gişeden genel satışa sunulacak. Eczacıbaşı Genç Bilet projesi kapsamında, her konser için belirli sayıda öğrenci bileti ise 10 TL’den satışa çıkacak. Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul Müzik Festivali konserlerini ücretsiz olarak izleyebilecek.

AÇILIŞ TEKFEN FİLARMONİ İLE 

50. İstanbul Müzik Festivali, 6 Haziran akşamı AKM Opera Salonu’nda düzenlenecek açılış töreni ve konseriyle başlayacak. Festivalin açılışını 2019-2022 Festival Açılış Konseri Orkestrası olan, şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası yapacak. Tekfen Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirilecek konserin solisti ise Rus asıllı Amerikalı piyanist Kirill Gerstein olacak. Festivalin açılış töreni için sınırlı sayıda bilet satışı da yapılacak. Açılış konserinin yanı sıra festivalin ilk haftasında AKM’de gerçekleştirilecek konserler Beyoğlu Kültür Yolu Festivali çerçevesinde izleyiciyle buluşacak.

FAZIL SAY FESTİVALDE

Fazıl Say, ona 2013’te ECHO Klassik Ödülü’nü getiren ünlü ilk senfonisi İstanbul ile festivale konuk oluyor. 7 ayrı bölümden oluşan ve her biri farklı konu başlıkları altında İstanbul’un değişik bir yönünü anlatan İstanbul Senfonisi; her biri kendi sazlarının virtüözleri olan Aykut Köselerli, Burcu Karadağ ve Hakan Göngör’ün solist olarak yer alacağı konserde başarılı genç şeflerimizden Can Okan yönetimindeki Bilkent Senfoni Orkestrası tarafından seslendirilecek.

HAFTA SONU KLASİKLERİ ÜCRETSİZ

Festival kapsamında açık hava mekânlarında ücretsiz olarak düzenlenecek Hafta Sonu Klasikleri, müzikseverlerle buluşacak. Konserlerin ayrıntıları önümüzdeki günlerde İstanbul Müzik Festivali web sitesi ile sosyal medya hesaplarından açıklanacak.

MÜZİK ROTASI BU YIL KADIKÖY’DE

Borusan Quartet ve günümüzün önde gelen arp sanatçılarından Xavier de Maistre, 8 Haziran’da Süreyya Operası’nda bir araya geliyor. Konserde ömrünü arpa adayan Alvars, 19. yüzyılın şiirinin tüm derinliğini sunan Debussy ve romantik dönemin tutkulu bestecisi Çaykovski’nin yapıtları seslendirilecek.

Festivalin en özel projelerinden Müzik Rotası, İstanbul Müzik Festivali’nin 50. yılında Kadıköy’e çeviriyor. İzleyiciler, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu, Bahariye’de yer alan Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi ve Moda’daki Meryem Ana – Asompsiyon Kilisesi’nde Türkiye, İtalya, Avusturya ve İsrail’den müzisyenler Gülin Ataklı, Barış Büyükyıldırım, Paolo Tagliamento ve Duo Aliada’yı izleme fırsatı bulacak. 19 Haziran günü gerçekleştirilecek Müzik Rotası’nın sponsoru Meke.

Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu projesinin bu yılki kanaat önderi, henüz 20 yaşındayken Polonya’da Henryk Wieniawski Uluslararası Keman Yarışması’nı kazandığından bu yana dünyanın pek çok yerinde konserler veren, kuşağının en ilgi çekici müzisyenlerinden Veriko Tchumburidze olacak. Konser, 23 Haziran’da Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek.

 

Ayrıntılı program için: https://muzik.iksv.org/

 


ARŞİV