İstanbul NEFES alacak!

21 Eylül’de başlayacak Uluslararası Klarnet Festivali, klarnetin hüzün ve neşeyi birleştiren nefesini İstanbul’a taşıyacak. Kadıköy’de de metro ve vapur seferlerinde ücretsiz dinletiler olacak.

18 Eylül 2013 - 14:50

Gökçe UYGUN
 
Uluslararası Klarnet Festivali, 21–30 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Notist Müzik tarafından, Kral Medya ve Kültür Bakanlığı sponsorluğunda bu yıl ikincisi yapılacak festival, yurt içinden ve yurt dışından pek çok sanatçıyı İstanbullular ile buluşturacak. Konserler, resim ve fotoğraf sergileri, workshoplar, söyleşiler, şehir gezileri ve müzikli gösteriler gibi pek çok etkinliğin yapılacağı bir festival programı sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Kadıköy metro ve vapur seferleri, Tünel tramvay sahnesi, Ortaköy Meydanı da dâhil olmak üzere şehrin farklı noktalarında birçok etkinliğin olacağı festivalde, halka açık etkinliklere katılım ücretsiz olacak. Genç Yetenekler Klarnet Yarışması ve şehri renklendiren sokak etkinlikleri bu yıl da festival programında yer alacak.

KADIKÖY’DE SERGİ…
Festival kapsamında Şirket-i Hayriye Sanat Galerisi ‘’Aşk-ı Klarnet’’ sergisine ev sahipliği yapacak. Kendisi de bir klarnet sevdalısı olan akademisyen Ressam Şaban Tuncer’in gönül verdiği ses ve renklerin dansını kendine özgü üslubuyla nakşettigi eserleri 23-29 Eylül tarihleri arasında sanatseverlere sunulacak.
Festivalin öne çıkan etkinlikleri ise şöyle;
- Festivalin bu yıl en ilgi çekici etkinliklerinden biri ise açılış konserinin yapılacağı 25 Eylül’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen Ustaya Saygı başlıklı gece olacak. Ahmet Özhan, Emel Sayın, Gökhan Tepe, Gripin, Hakan Aysev, Linet, Melihat Gülses, Nurdan Torun, Öykü Gürman, Yavuz Bingöl, Yonca Lodi, Zara ve Ziynet Sali, klarnetin efsane ismi ve unutulmaz şarkıların bestekarı olan Şükrü Tunar ve klarnetin yaşayan efsanesi Mustafa Kandıralı için biraraya gelecek. Tunar’ın eserlerini seslendirerek büyük bir vefa örneği sergileyecek olan sanatçılara Şef Orhan Şallıel yönetimindeki orkestra ve klarnet virtüözü Serkan Çağrı eşlik edecek. Gecede Mustafa Kandıralı da klarneti ile izleyenleri geçmişe götürecek.
-26 Eylül akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Giora Feidman & Gitanes Blondes “Very Klezmer” konseri gerçekleşecek. Bu geceyi unutulmaz hale getirecek olan Klezmer müziğinin yaşayan efsanesi Giora Feidman’a Balkan ve caz müziğini ortak bir noktada buluşturan Gitanes Blondes eşlik edecek.
-27 Eylül Perşembe günü Göksun Çavdar Project İTÜ Mustafa Kemal Amfisi’nde bir konser verecek. Fransa’nın Vernon şehrinde dünyaya gelen klarnet sanatçısı Göksun Çavdar, küçük yaşlarda tanıştığı klarnette yarattığı kendine has üslup sayesinde Zülfü Livaneli, Sezen Aksu, Fahir Atakoğlu, Göksel Baktagir, Mısırlı Ahmet gibi pek çok müzisyenle aynı sahneyi paylaştı. Sayısız albüm ve film müziklerinde de imzası olan sanatçı, 2. Uluslararası Klarnet Festivali kapsamında yetenekleri sınırları aşmış müzik adamlarıyla aynı sahnede buluşacak. 
-Festival, 29 Eylül akşamı Cemal Reşit Rey konser salonunda verilecek Master Meeting konseriyle sona erecek. Nefes kesen performansı ile sınırları zorlayan klarnetin efsane ismi Ivo Papazov, Türk ve dünya ritimlerinin tanınmış ismi, vurmalı çalgılar ustası Okay Temiz, benzersiz yorumuyla tanınan akordiyonun önemli isimlerinden Neshko Neshev ve folk-caz müziğinin en güçlü seslerinden Yıldız İbrahimova ‘Master Meeting’ projesiyle aynı sahnede buluşacak.

ARŞİV