İstanbul Oyuncak Müzesi'nden bir başarı daha

05 Nisan 2012 - 11:27

Avrupa Müze Akademileri (EMA) ve Çocuk Müzeleri Birliği tarafından verilen, dünyanın en iyi müzesi ödül töreni 23 Mart günü, İtalya’nın Bologna kentinde gerçekleşti.

 On akademisyenden oluşan jüri, yaptığı değerlendirme sonucunda 9 ülkeyi dünyanın en iyileri olarak belirledi. Avusturya’dan Frida&Graz Çocuk Müzesi, Almanya’dan Berlin Labrynth Çocuk Müzesi, İngiltere’den Londra Çocuk Öyküleri Müzesi ve İsveç’ten Jamtli Müzesi gibi çocuk konusunda çalışma yapan dünyanın en başarılı müzeleri arasına İstanbul Oyuncak Müzesi Türkiye’yi taşımayı başardı.

İstanbul Oyuncak Müzesi dünyanın en iyilerinin davet edildiği finalde tek oyuncak müzesi olmasıyla da dikkat çekti. Sunay Akın, katıldığı ödül töreninde şunları söyledi: “İstanbul Oyuncak Müzesi’yle başlattığımız duyarlığı Antalya ve Gaziantep’e de taşıdık. Bu kentlerdeki yerel yönetimlerin çocuklara olan ilgisiyle oyuncak müzeleri kurmalarını sağladık. Kasım ayında bu kentlerde düzenlenecek toplantılarda (Toyco) sizleri ülkemizde görmek, Türkiye’nin müzeciliğe ve çocuk dünyasına verdiği öneme yerinde tanıklık etmeniz bizi onurlandıracaktır. Biz müzeciliği dört duvar olarak algılamıyoruz. Ülkemizin doğusundaki Van’da yaşanan deprem sonrasında, oradaki çocukların acılarını sağaltmak için müzemizin düzenlediği kampanyada yirmi kamyon oyuncak bölgeye ulaştırıldı. Barış ve sevgi dolu bir gelecek için yalnızca çocuklarımızın hayallerine ihtiyacımız vardır.”

Avrupa’da kurulan ilk çocuk müzesi olan Hollanda’daki Tropen Müzesi’nin büyük ödülü aldığı törende finalistlere sertifikalarını Lüksemburg Prensesi Sibilla verdi.

İstanbul Oyuncak Müzesi, 2011 yılında da, Avrupa Müzeler Forumu (EMF) tarafından kategori ayırımı yapılmadan düzenlenen yarışmada ülkemizi temsil etmiş ve finale kalan müzelerden biri olmayı başarmıştı.


ARŞİV