İstanbul tangoyla ısınacak

Dünyanın en büyük üçüncü tango festivali olan “TanGO TO İstanbul”, 5-10 Nisan günleri arasında şehrin çeşitli mekânlarını dans pistine çevirecek

04 Nisan 2022 - 11:40

 

Bu yıl 14.sü düzenlenen dünyanın en büyük üçüncü tango festivali “TanGO TO İstanbul” 5 Nisan’da başlıyor. Arjantin ve Fransa'da devlet tarafından düzenlenen festivalin Türkiye’deki organizatörü ise “İstanbul Tango” dans okulu. 14 yıldır düzenlenen festival kapsamında dünyaca ünlü dansçılar ve orkestralar İstanbul'a geliyor. Bu yıl da beş gün boyunca şehri tangoya doyuracak festivalin kapanışı,10 Nisan akşamı Atatürk Kültür Merkezi’nde Arjantin’den gelen konuk dansçılar ve Tango Bardo Orkestrası’yla olacak. Ayrıca Arjantin’in romantik sesi Roberto Minondi de bu özel etkinlikte sahne alacak.

İstanbul’u etkisi altına alan tango tutkusu ve festivale dair İstanbul Tango kurucularından Eşref Tekinalp ile konuştuk.

  • “TanGO TO İstanbul” şehrin uzun soluklu etkinlikleri arasına girdi. Bu festival fikri nasıl oluştu ve çıkıştan bu yana nasıl bir yol izledi, kısaca özetler misiniz?

TanGO TO İstanbul ilk çıktığında İstanbul’da iki adet büyük tango festivali yapılmaktaydı. Onlar gibi olmak yerine biz İstanbul’da gerçekleşen normal haftalık dans gecelerinde turistlere rehberlik etmek ve camiaya ufak bir katkımız olsun diye yola çıktık. O yüzden İlk TanGO TO İstanbul zaten her hafta yapılan dans gecelerinde gerçekleşti. Festival tanımına ikincisinden sonra biraz daha yaklaştık. Sanatçı kadromuz genişledikçe daha fazla insana ulaşmaya başladık. Her defasında daha çok canlı müzik, daha iyi ses ve ışık, İstanbul’un en gözde balo salonları ve daha çeşitli stillerde dansçılarla çalışmaya gayret ettikçe tüm dünyanın ilgisini çeken bir festival olmayı başardı. Pandemi öncesi 56 ülkeden 2 bine yakın tangoseveri ülkemizde ağırlamayı başarmıştık.

  • Tango ülkemizde oldukça ilgi gören danslardan biri. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Kültürel olarak sıcakkanlı bir yapımız var. Ritmik müziği, sosyalliği, birlikte eğlenmeyi çok seviyoruz. Müzikle hareket etmeyi, birbirimize kendimizi ifade etmeyi çok önemsiyoruz. Bu sayede dünya üzerinde Arjantin’den sonra bu dansı en iyi yapan, en yaygın dans edilen ülkelerden biriyiz.

  • Festival kapsamında neler var? Sizce festivalin en özel etkinliği hangisi?

Öncelikle dünyanın en iyi dansçılarının atölye çalışmaları var, dans geceleri var. Bu gecelerde yine bu özel dansçıların gösterileri, grup performansları var. Uluslararası DJ performansları ve sahne gösterileri var. TanGO TO İstanbul’u diğer festivallerden ayıran en önemli özelliği zengin kadrosu, en iyi orkestraları ağırlaması ve İstanbul’un en prestijli mekanlarında gerçekleşen dans geceleri diyebiliriz.

  • Tango dansı orkestrayla bir bütün. Ülkemizde bu müziği icra edenler var mı? İstanbul Tango olarak bu müzisyenlerle buluştuğunuz noktalar oluyor mu?

İyi müzik ve özellikle canlı müzik tangonun olmazsa olmazlarından. Ülkemizde de son 10 yılda bu işi gerçekten iyi yapmayı başaran orkestralarımız var. Üstat Necdet Koyutürk’ün oğlu Özdener Koyutürk’ün orkestrası OkoTango, yine son zamanlarda gündeme gelmeye başlayan Tangesta, Sexteto Maestros daha da zenginleşmeye başlayan tango kültürümüzün habercileri. Bu orkestralarımıza haftalık, aylık etkinliklerimizde, festivallerimizde yer vermek ve imkânlarımız dâhilinde destek olmak İstanbul Tango’nun en önemli misyonlarından biri.

  • Bu dans çok kurallı görünüyor hâlbuki ezbere figürlerle yapılmadığını biliyoruz. Bu dansı nasıl tanımlarsınız?

Kendinizi konuşmadan dünyanın her yerinde ifade edebileceğiniz bir dildir tango, kültürel ve yerel değerlerin çok ötesinde son 10 yılda kazandığı form ile yüzbinlerce kişiyi peşinden sürükleyen bu dans tamamen doğaçlama ve tamamen sosyaldir. Tangoyu uzun yıllardır yapan dansçılar şöyle der: “Tango, kendini ifade etmenin ve birlikte yaratmanın en güzel yoludur.”

  • Tango yapmak için neye ihtiyaç var; yetenek, çok zaman ayırmak? Hangisi daha baskın?

Eğer yürüyebiliyorsanız tango yapabilirsiniz. Çok az bir başlangıç bilgisi ile dans etmeye başlayabilirsiniz ancak içinizdeki daha iyi dans etme isteği durmaz, devamlı yeni şeyler öğrenmek istersiniz.

Festival Milonga (Dans Geceleri) Programı
5 Nisan (21.00-03.00) Warm-Up Milonga at Dedeman Hotel​
          Dj Halil Ertekin
6 Nisan (21.00-03.00) Açılış Milongası >  Dedeman Hotel
          Dj Burcu Iris Tekin
          Maestrolardan açılış dansı
7 Nisan (21.00-04.00) Milonga Istanbul > The Ritz Carlton
​          Dj Sabri Güleç
          Gösteriler:
          Facundo Pinero & Vanesa Villalba
          Carlitos Espinoza & Agustina Piaggio
8 Nisan (22.00-05.00) Milonga Buenos Aires > Swissotel The Bosphorus
​            TANGO BARDO Canlı Müzik
            Dj Geff Kim Taehwan
            Gösteriler:
            Juan Malizia & Manuela Rossi
            Giampiero Cantone & Julia Osina
9 Nisan (22.00-05.00) Gala Milonga > Conrad İstanbul Bosphorus
​            Dj Ramo&Gogo
            Tüm maestrolardan solo gösteriler
            Tango Infinity Show
10 Nisan (21.00-03.00) Kapanış Milongası >  Dedeman Hotel
​            Dj Cem Çınar
            Gösteriler:
            Javier Rodriguez & Fatima Vitale
            Dmitry Kuznetsov & Olga Nikola


ARŞİV