İstanbul The Lights, Kadıköy’de sonlandı

İstanbul The Lights festivalinin kapanış projesi olan "Var Olmanın Yolculuğu" adlı eser için Kadıköy'de 19 metrelik dev led ekran kuruldu

08 Ocak 2021 - 11:00

Çağdaş İstanbul Vakfı tarafından düzenlenen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) desteğiyle yapılan İstanbul The Lights festivalinin kapanış projesi Kadıköy Rıhtım’da sanatseverlerle buluştu. Festival, 7 Aralık’ta başlamıştı ve Kadıköy de birçok sanat eseri ve etkinlikle festivalde yerini almıştı. Birçok ışık gösterisi, kurulan led ekranları, murallarla renkli gösterilere ev sahipliği yapan festival, VOID’in “Var Olmanın Yolculuğu” adlı eseriyle sonlandı.

Daha önce Paris’te sergilenmişti

Kadıköy Rıhtım’da yer alan çalışma ilk kez 1 buçuk yıl önce Paris’te e L'Atelier des Lumieres müzesinde sergilenmişti. Festivalin kapanış eseri olarak sergilenen eser için açıklamalarda bulunan VOID’in direktörü Hakkı Taylan Türkkan, “Bu kapsayıcı deneyimsel bir alan aslında. Bu sene İstanbul The Lights kapsamında Kadıköy’de sergilemek istediler. Biz de oraya uygun bir hale getirdik. 19 metrelik led ekran kuruldu, projeyi bu alana göre uyarladık. Proje, tasavvuf felsefesinden yola çıkılarak yapılmış bir proje. Ana iskeletini bu oluşturuyor. İnsanın kendi içine dönük yaptığı bir yolculuğu anlatmaya çalışıyoruz. Büyük patlamadan insana olan süreci insandan büyük patlamaya doğru götürüp, büyük patlamadan önce de vardı dediğimiz bir proje aslında. Yunus Emre’nin dörtlüğü de bize çok yol gösterici oldu.” dedi.

Projeye ilham veren, Yunus Emre’nin ünlü dörtlüğü:

"Çok cehd edip istedim,

Yeri, göğü aradım.

Hiç mekanda bulmadım,

Buldum insan içinde." 


ARŞİV