‘İstanbul'un Köyleri' kitaplaştırıldı

İl Özel İdaresi ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından birlikte gerçekleştirilen İstanbul’un köylerinin tanıtımını amaçlayan “İstanbul Köyleri Araştırması” kitaplaştırıldı.

12 Temmuz 2011 - 11:13

İl Özel İdaresi ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından birlikte gerçekleştirilen İstanbul’un köylerinin tanıtımını amaçlayan “İstanbul Köyleri Araştırması” kitaplaştırıldı. 8 araştırmacı tarafından 3 ay içerisinde gerçekleştirilen mülakatlar neticesinde ortaya çıkan çalışmada 17 kişi çalıştı.
Araştırmada, İstanbul il sınırlarında bulunan 151 köyün tanıtımı yapılırken bu köylerin sosyo-kültürel yapılarına ışık tutuluyor. Çalışma, aynı zamanda farklı açıdan ele alınan ilin kırsal özellikleri üzerine de yoğunlaşıyor.
İstanbul’un köy yerleşimleri açısından ciddi bir geçmişi olduğuna dikkat çeken araştırmada, özellikle Cumhuriyet sonrasında İstanbul köylerinin idari, sosyal, kültürel ve ekonomik yönden dönüşümleri üzerinde duruluyor.

KURULUŞ HİKÂYELERİ ANLATILIYOR

Araştırmada her bir köyün günümüzdeki durumlarına ek olarak kuruluş hikayeleri, geçim kaynakları, demografik yapıları ve yöre halklarının kültürel değerleri hakkında genel bilgilendirme yapılırken; özellikle 1950 ve sonrasında yoğunlaşan göç olgusunun köylerin genel durumuna olan etkisi de ele alınıyor.
Köylerin tarihi yönü ise ayrı bir makalede Osmanlı arşiv belgelerinden derlenen bilgiler ışığında inceleniyor. Bu kapsamda ulaşılan arşiv belgelerinden yola çıkılarak dönemin köylerindeki sosyal yapıya dair ipuçları ortaya çıkarılıyor.
İstanbul köylerinin Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüze gelen süreç içerisindeki seyrini gösteren tablo, araştırmanın en dikkat çekici özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor.
İstanbul köylerine dair derli toplu bir incelemeye ulaşmanın zorluğu göz önüne alınarak hazırlanan araştırma, bu köylere dair çok genel de olsa istatistikî bilgiler veriyor. Araştırma, il sınırlarındaki 151 köyü birlikte ele alan ilk proje olması nedeniyle özel bir önem taşıyor.


ARŞİV