İstanbul’da evrensel ezgiler

İstanbul önümüzdeki günlerde ezgilerin kardeşliğine tanıklık edecek. Uzun yıllar Türkiye’de yaşayan uluslararası sanatçılar Yinon Muallem ve Mor Karbasi, Cemal Reşit Rey konser salonunda dinleyici ile buluşacak

31 Mart 2023 - 08:27

Cemal Reşit Rey konser salonu 8 Nisan’da uluslararası sanatçılar Yinon Muallem ve Mor Karbasi konserine ev sahipliği yapacak. İsrail’de doğan ve uzun yıllar İstanbul’da ve Kadıköy’de yaşayan Yinon Muallem Yunus Emre’den, saray bestelerinden, farklı dinlerin birarada olmasından etkilenerek yaptığı beste ve albümleriyle biliniyor. 

Daha önce gazetemize konuk olan besteci, udi, yazar ve eğitmen Muallem “Sanat dalları coğrafya olarak hepimizi yaklaştırıyor. Türk müziğinin tarihçesi çok eski, bin senelik. Yahudiler elbette tarihte uzun zamandır var ama İsrail’in ülke olarak tarihi 70-75 senelik, çok yeni. Daha çok füzyon ve deneysel stiller öne çıkıyor. Yakınlarındaki Fas, Mısır gibi ülkelerin müziğinden etkilenerek yapılan farklı füzyon ve deneysel şeyler duymak mümkün” demişti. Muallem’in aynı zamanda “İstanbul-Tel Aviv”  isimli kitabı da bulunuyor.

Bugüne kadar aralarında Kudsi Erguner, Erkan Oğur, Göksel Baktagir, Derya Türkan, Tuluğ Tırpan, Elif Çağlar, Ömer Faruk Tekbilek, Ross Daly, Areti Ketime gibi farklı türlerde başarılı müzisyenler ile birlikte çalışan Yinon Muallem Cemal Reşit Rey konser salonunda gerçekleşecek konserde Ladino şarkıcısı ve söz yazarı Mor Karbasi ile sahneye çıkacak. Guardian tarafından “Dünya müzik sahnesinin en büyük genç divalarından biri” olarak gösterilen Karbasi hem kendi bestelerini hem de geleneksel şarkıları başarıyla seslendiriyor. 

Yinon Muallem ve Mor Karbasi’ye konserde usta Yahudi ve Türk müzisyenler eşlik edecek. Yinon Muallem’in Türkiye’de yaşadığı yıllarda yaptığı besteleri, bilinen geleneksel şarkılar ve  sanatçıların albümlerinde yer alan şarkıların seslendirileceği konserin konuk sanatçısı ChanCé olacak. 

“ÇOK MUTLU VE HEYECANLIYIM”

Yinon Muallem ve Mor Karbasi konsere dair duygu ve düşüncelerini gazetemize anlattı.

22 yıl Türkiye’de yaşadığını ve Türkiye’nin kendisi için çok önemli olduğunu söyleyen Muallem, “Türkiye’de çok uzun ve anlamlı yolculuklar yaptım. Çok müzisyenle çalıştım, orada aile yaptım. İsveç’e taşındık ama Türkiye benim için ev gibi. Türkiye’yi çok özlüyorum. Konser için de çok mutlu ve heyecanlıyım.” dedi.

Mor Karbasi ise şunları söyledi: “Türkiye'de, İstanbul'da performans sergilemekten çok mutluyum, müzik zevki yüksek, açık kalpli insanlarla her zaman harika bir deneyim. İnsanların diğer kültürlerden ve dünyanın her yerinden müziğe olan ilgisi şaşırtıcı ve her seferinde kalbime dokunuyor. Türkiye’de bu konseri bekleyen insanlardan çok sayıda güzel mesajlar alıyorum. Sevgili dostum ve müzisyen Yinon Muallem ile işbirliği yapmaktan da gerçekten çok mutluyum. Benim ve onun eserleri yanında güzel klasikleri çalacak ve söyleyeceğiz.”

Yeni albümü “Saat Arahman” için bir Türkiye'de turu planladıklarını da belirten Karbasi “Albümde Türk dinleyicisinin çok seveceğine inandığım birkaç şarkı var, onları kaydederken Türk hayranlarımı düşünüyordum.” diye konuştu.

“DEPREM ÇOK ÜZÜCÜYDÜ”

“Türkiye benim evim” diyen Muallem depreme de değinerek depremden çok etkilendiğini ifade etti: “Deprem gerçekten çok üzücü bir haberdi. Hem akrabalarım hem de arkadaşlarım var. İnşallah bu konser bize diğer insanlara biraz huzur verir. Hepimize iyi gelir” 

Mor Karbasi ise depreme dair şunları söyledi: “Depremden görüntüleri duyduğuma ve gördüğüme çok üzüldüm, acı çeken, ölen, sevdiklerini, evini ve geçmişini kaybeden insanları görmek tam anlamıyla kalbimi kırdı ve kırmaya devam ediyor. Kalbim, tüm zorluklara rağmen hayatlarını yeniden inşa etmek ve yıkımdan yükselmek için hayatta kalanlarla birlikte.

Uğruna yaşanacak ışık, hayat, aşk ve müzik var.”

 


ARŞİV