İstanbul’da Japon tiyatrosu

İBB Şehir Tiyatroları Japonya’nın geleneksel tiyatrosu Noh’u 2 Temmuz 2024 Salı günü 19.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde İstanbul seyircisiyle buluşturuyor. Noh tiyatrosu, Türkiye'de ilk kez sahne alacak

28 Haziran 2024 - 15:16

İBB Şehir Tiyatroları; Dünya tiyatrolarının önemli oyunlarını seyircisiyle buluşturmak için yaptığı uluslararası işbirlikleri kapsamında,  geleneksel Japon tiyatrosu Noh "Bir Ruha Ağıt - Ruh Nereye Gider? Japonya'dan Dünya Barışına Bir Dilek" adlı gösteriyi ağırlıyor.

Gösteri, Japonya ile Türkiye'nin diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 100. yıl dönümü şerefine gerçekleşecek.  Japonya'nın Osaka şehrindeki en eski tiyatro olarak 1927 yılında kurulan Yamamoto Noh tiyatrosu tarafından sahneye konulacak oyunun ücretsiz davetiyeleri İstanbul Senin uygulaması üzerinden temin edilebilir.

NOH TİYATROSU HAKKINDA

 700 yıl önce doğan Noh, Dünya’nın en eski maske dramasıdır. Japonya’nın savaşçıları ve samurayları bu dramada yer almışlardır. Noh’un şarkıları Japonya’da kültürel olarak yaşamakta ve birçok kişi bu şarkıları ezberlemektedir. Noh, Şinto inancının tapınak unsurlarını içinde barındırır ve açık havada oynanır.

Noh tiyatrosunun özelliği çok özel yavaş ve stilize jestler yapan, çok az söz söyleyen maskeli oyunculardır. Sahne genellikle kare şeklindedir ve Şinto tapınağı gibi üçgen bir çatıya sahiptir. Seyircinin odağının oyuncular üzerinde kalması için çok az sayıda renkli sahne dekoru kullanılır.

 


ARŞİV