İsviçreli fotoğrafıçının 'Gizli İstanbul'u

​İsviçreli fotoğrafçı Françoise Caraco’nun ‘Gizli İstanbul’u sanatseverlerle buluşuyor

28 Eylül 2022 - 09:08

İsviçreli fotoğrafçı sanatçısı Françoise Caraco, geçtiğimiz günlerde “Gizli İstanbul” adlı sergi ve kitabının lansmanını gerçekleştirdi.

1905 yılında İstanbul’dan İsviçre'ye göç eden büyük büyükbabasının izini aramak için yola çıkan Caraco, birçok kez İstanbul'a geldi. Caraco -veya Karako- ailesini bilen ya da tanıyan veya en azından adını hatırlayan kişilerle görüştü. Bu, ona, yüzyıllardır Türk metropolünde yaşayan, ancak çoğu kişi tarafından görünmez olan Sefarad Yahudileri'nin kültürüne farklı bir bakış açısı kazandırdı.

Gizli İstanbul projesi, sanatçının yolculuğunun ve araştırmalarının çağdaş fotoğraflarıyla iç içe, İstanbul'un Yahudi toplumundan bazı sesleri, aile anılarını incelikle örüyor. Bu (oto)biyografik proje, Caraco'nun atalarıyla yeniden bağlantı kurmasına ve bugün topluma benzersiz bir bakış açısı sağlamasına olanak sağladı. 400 sayfayı aşan Gizli İstanbul kitabı, Schneidertempel Sanat Merkezi'ndeki serginin temelini oluşturuyor. Fotoğraflar, arşiv malzemesi görüntüleri ve görüşülen kişilerin ifadeleri, orijinal gazete kağıdına basılarak galerinin duvarlarına asılırken, İstanbul'un Yahudi yaşamını izleyen bir belgesel gibi yan yana sergileniyor. Sergide Kadıköy’den de fotoğraflar bulunuyor.

Sergi 2 Ekim’e dek Pazartesi hariç her gün 11.00 – 18.00 saatleri arasında Karaköy Bankalar Caddesi’ndeki Schneidertempel Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilir.


ARŞİV