Hayatı Moda’da başlayıp Moda’da sona eren dünyaca ünlü sanatçımız Barış Manço, Kadıköy’le bütünleşmiş yaşamıyla buradaki sokaklara, caddelere, evlere; şarkılarıyla, sesiyle, programlarıyla konuk olduğu odalarımıza adını kazımış bir usta. 81300 Moda deyince ilk aklımıza gelen isim… 7’den 77’ye her dinden, her cinsiyetten, her dilden insanla yaptığı doyumsuz sohbetlerle zihnimizden çıkmayacak bir ağabey… Anadolu topraklarından çıkan türküleri, rock müziğin o baş eğmez tavrıyla konser salonlarına taşıyan bir şarkıcı… Uzun saçları, parmaklarını dolduran büyük taşlı yüzükleri, sırtından eksik olmayan kaftanı ve ayağındaki çizmeleriyle farkını her zaman hissettiren bir ikon…
Barış Manço’yu tanımlamaya kalktığımızda bunun sonu gelmeyecek gibi görünüyor; çünkü o, çocukların da gençlerin de yaşı ilerlemişlerin de kendilerinden bir şeyler bulduğu, herkesle bağ kurabilen ender sanatçılardan biriydi. Bu nedenle de ölümünün üzerinden 12 yıl geçmiş olmasına rağmen unutulmuyor. Kadıköylülerse Kadıköy Belediyesi’nin müzeye dönüştürüp kapılarını açtığı Barış Manço Evi ve Barış Manço Kültür Merkezi ile O’nu her an anıyor.
BARIŞ MANÇO 68 YAŞINDA!
2 Ocak 1943 yılında doğan Barış Manço, her doğum gününde sevdikleri tarafından anılıyor. Yeni bir yıla yeni umutlarla girdiğimiz şu günlerde Barış Manço 7’den 77’ye Dolu Dizgin Barış ve Sevgi Derneği ile Genç Sanatçılar ve Sanatseverler Derneği, ustayı yine unutmadı ve 68. yaş gününü Kadıköy Belediyesi’nin sanatçının adını vererek ölümsüzleştirdiği Barış Manço Kültür Merkezi’nde kutladı. “İyi ki doğdun Barış Abi” etkinliği 2 Ocak Pazar günü “Barışseverler”in yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Dernek Genel Başkanı ve Barış Manço’nun kız kardeşi İnci Manço İlbay ile ağabeyi Savaş Manço’nun sağlık sorunları nedeniyle katılamadığı geceye Manço’nun eşi Lale Manço ile oğlu Doğukan da, küçük oğlu Batıkan’ın yemin törenine katılmak üzere gittikleri Erzincan’da olmaları nedeniyle gelemedi.
Barış Manço’nun menajerlerinden Melih Erdem ile Manço’nun yurt dışı konserlerinde birlikte çalıştığı Altın Çocuklar Orkestrasının Klavyecisi Turgay Yardımcıoğlu ise geceye katılanlar arasındaydı. Ayrıca gecede Manço’ya 14 yıl vokalistlik yapmış olan Özlem Yüksek, Barış Manço’nun ardından “Emir Allahtan Geldi” adlı şarkısını ona ithaf eden Zeynep, rock müziğin güçlü seslerinden Murat Kekilli, Manço Animasyon Ekibi ile genç müzisyenler Kağan Emirzeoğlu ve Grup Düşeş, Manço’nun şarkılarını seslendirdiler. Barış Manço’nun yaşamından kesitler sunan barkovizyon gösterisi ise duygulu anların yaşanmasına neden oldu.
Gecenin sunuculuğunu da üstlenen Barış Manço Derneği İstanbul Sorumlusu, Genç Sanatçılar ve Sanatseverler Derneği Başkanı Gökhan Karaduman, 1–8 Şubat tarihleri arasında Barış Manço’nun aramızdan ayrılışının 12.yılı sebebi ile Barış ve Sevgi Haftası Kapsamında bir dizi etkinlik düzenleneceğinin bilgisini verirken detaylı programa www.barismanco777.org uzantılı resmi web
sayfalarından ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.
DÜNYANIN KUCAKLADIĞI BİR SANATÇI
Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde, Rikkat ve Hakkı Manço çiftinin dördüncü çocukları olarak Moda’da dünyaya geldi. Annesi Rikkat Hanım, Türk Sanat Müziği sanatçısıydı. Aileden gelen yeteneğiyle özellikle ortaokul öğrenimini aldığı yaşlarda müzikle ilgilenmeye başladı. Lise yılları Galatasaray Lisesi’nde başladı.
Müzik hayatına Galatasaray Lisesi’nde adım atan Barış Manço’nun arkadaşlarıyla birlikte kurduğu ilk grubun adı “Kafadarlar”, ikincisi ise “Harmoniler”di. Daha sonra Şişli Terakki Lisesi’ne geçiş yaptı. Lise yılları bittiğinde Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde 1963-1971 yılları arasında resim, grafik ve iç mimari eğitimi aldı. Belçika’da “Lemistgrees” adında, Amerikalı, Belçikalı, İtalyan, Kuzey Afrikalı, İngiliz müzisyenlerden oluşan bir grupta yer aldı. “Lemistgrees”le çalışmalarının sürdüğü iki yıl içerisinde Paris Olympia’da konser verdi. 1966 yılında Paris’te iki 45’lik plak çıkardı.
1970 yılında Türkiye’ye döndüğünde Fuat Güner ve Mazhar Alanson ile birlikte “Kaygısızlar” adlı grubu kurdu. Aranjman şarkılara tepki göstererek Anadolu’dan beslenen pop folk tarzında müzik yapmaya başladı. Onuncu plağı “Dağlar Dağlar” ile büyük bir çıkış yaptı, albüm beş ayda 700 bin adet satışa ulaştı. “Dağlar Dağlar” çalışması, sanatçıya Altın Plak Ödülü’nü de kazandırdı. 1971 yılında Moğollar ile çalıştı. Aynı yıl Kurtalan Ekspres’i kurdu. İlk klibini 1973’te, “Hey Koca Topçu”ya çekti. 1975’te ilk albümü “2023”ü yaptı. 1978'de Lale Manço ile evlendi, Doğukan ve Batıkan adında iki erkek çocuğu oldu.
1980 yılında Altın Orfe’de “Nick The Chopper” ve “Ben Bir Şarkıyım” adlı Bulgar şarkısı ile de altın madalyalar aldı. Yurt dışında birçok TV programına konuk olarak katıldı, birçok ülkede konserler verdi. 1983 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’na “Kazma” adlı şarkısıyla katıldı, ancak elendi.
1988 yılının Ekim ayında TRT 1’de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7’den 77’ye” , 1998 Haziran ayında 370. kez ekrana gelerek Türk televizyonculuğunda ulaşılması zor bir rekora imza attı. “Ekvatordan Kutuplara” isimli programında ekibiyle birlikte beş kıtada 100’den fazla değişik yöreye giderek 600.000 km.’ye yakın yol kat etti.
Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/kaset ödülü kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Kürtçe, Japonca, İbranice, Fransızca ve İngilizce olarak yorumlandı. Müzik ve televizyon hayatında sayısız ödüller alan Barış Manço’nun 1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanı, yine aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Onursal Doktora unvanı, Uluslararası Teknoloji Ödülü, Japonya Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü, Belçika Krallığı Leopold II Şövalyesi Nişanı, Fransız Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen Türkmen Vatandaşlığı ödülleri var.
Barış Manço, 1 Şubat 1999 tarihinde Moda’da vefat etti.
Semra ÇELEBİ