Japonya’dan 2 ödülle döndüler

2019’u ‘Türk kültür yılı’ ilan eden Japonya, Türkiyeli iki ressamı ödüllendirdi. Kyoto’da yapılan “Art Quake Kyoto 2019” Yaratıcı Bienali’nden; biri Kadıköy biri Üsküdar’a olmak üzere toplam iki ödül geldi. Ödül kazanan Merve Kalelioğlu ve Ferda Erol gururlu ve mutlu…

25 Eylül 2019 - 15:11

Japonya’da 27 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde yapılan “Art Quake Kyoto 2019” Yaratıcı Bienali’nin Türkiye’den de iki konuğu oldu. Kozyatağı sakini ressam Merve Kalelioğlu ve Koşuyolu’nda yaşayan ressam Ferda Erol… Bienalden Türkiye’ye iki ödülle dönem ressamlarla görüştük.

Merve Kalelioğlu, emekli resim öğretmeni. 2006’dan yani emekli olduğu zamandan beri, -kendi deyişiyle- ‘kendisi için’ resim yapmaya başladı. Soft pastel boya kullanarak parmağıyla tablolar yapıyor. Şimdye dek 20’yi aşkın karma sergiye katıldı, kadınlar için resim kursları düzenledi. Eserlerinde genelde doğayı, hayvanları ve kişileri resmediyor.

Bir gün, Japon Bienali’nin küratöre Rowena M. Ulayan Tuzcuoğlu, Merve hanımın yeğeninin evine konuk oluyor ve orada Merve hanımın tablolarını görüp çok beğeniyor. Kendisini bieanele davet ediyor. Merve hanım da tabi büyük bir kıvançla kabul ediyor. Uluslar arası pek çok sanatçının iştirak ettiği bu etkinliğe, Kalelioğlu; Atatürk, Haydarpaşa Garı, İstanbul ve pekmez kaynatan kadın temalarındaki 4 tablosuyla katılıyor. Eserler Kyoto şehrindeki bienalde ilgiyle karşılanıyor. Hatta Merve hanımın anlattığına göre Japonların hemen hepsi Atatürk’ü tanıyor ve resme saygıyla yaklaşıyorlar. Sonrasında sinema, heykel, fotoğraf ve resim olmak üzere 4 dalda verilen “Mükemmellik Ödülleri”  açıklanıyor ve resim dalının kazananı Merve Kalelioğlu oluyor.

İlk ödülünü alan Kalelioğlu, “Ülkemi temsil ettiğim için, eve böyle bir ödülle döndüğüm için çok gururluyum. Bir şekilde bende emeği geçen herkese teşekkür ederim.” diyor. 

bornova escort

BİR ÖDÜL DE ÜSKÜDAR’A

Koşuyolu/Üsküdar’da yaşayan ressam Ferda Erol da  Art Quake Kyoto 2019 Bienal'ine Türkiye’den giden bir diğer sanatçı.  Aslında kendisi bir kimya mühendisi ve resimle ilişkisi teknik resimden öteye gitmiyordu önceleri. Fakat bir gün kızının boyaları eline geçti. Ve bir tablo yaptı. Bu resmi gören eşi ve kızının kendisine şövale hediye etmesiyle resme başladı. O gün bugündür yani 10 yıldır resimle uğraşıyor. Resim yapmayı çok seviyor. Evinin her odasını atölye, her duvarını da galeri olarak kullanıyor. Renkleri ve doğayı sevdiği için Bob Ross tekniklerini öğrenerek başlamış, özellikle çiçek resimlerine yönelmiş. Daha sonrasında farklı tema ve teknik deneyimleri olmuş. Değişik malzemeler kullanıyor, bunun için de gittiği her yerden malzemeler topluyor. 2012’den beri İstanbul’da 2 kişisel sergi açtı, 7 de karma sergiye katıldı.

Ferda Erol da tıpkı hobidaşı Merve Kalelioğlu gibi, bienale küratör Rovena hanımın davetiyle katılmış.  Kelebek simgesi ile Arapça Vav ve Elif harfleri temalı 4 eserini Japonların beğenisine sunan Erol, "Sanat aracılığı ile barışa katkı ödülü"ne layık görüldü.

Erol, “Kelebek, Uzakdoğu’da gençliği ve dinamizmi simgeler. Değişim ve özgürlük de kelebeğin öne çıkan iki özelliğidir. Bu nedenle bu sergiye üzerinde pek çok kelebek olan bir eserimle katılmayı tercih ettim. Ayrıca ‘insan vav şeklinde doğar, bir ara doğrulunca kendini elif sanır. İnsan iki büklüm yaşar, oysa en doğru olduğu gün ölmüştür’ ifadesinde geçen Vav ve Elif isimli eserlerim de bienalde yer buldu. Bienal, Kyoto Müzesi’nde yapıldı. Aynı anda binanın bir başka katında da ünlü ressam Katsushika Hokusai'nin ünlü Fuji dağı ve büyük Kanagawa dalgası eserinin de aralarında bulunduğu Japonya için çok önemli eserlerin sergilendiği ‘This is Japan’ sergisi  vardı. Bu bizim için ayrıca bir güzel tesadüf oldu.” açıklamasını yapıyor. “Sanat aracılığıyla barışa katkı ödülünü almak beni inanılmaz onurlandırdı, duygulandırdı ve gururlandırdı” ifadesini kullanan Ferda Erol, “Resim yapmaya 48 yaşında başladığımı dikkate alırsak, hiçbir şeyin yaşı olmadığını bir kere daha kanıtlamış olmak da ayrı bir keyif…” yorumunda bulunuyor.


ARŞİV