Japonya’dan karikatürler Karikatür Evi’nde

Türkiye Japonya ilişkilerinin 100.yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen serginin açılışı Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde yapıldı.

21 Kasım 2024 - 14:52

Türkiye-Japonya ilişkilerinin 100. yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen sergi, 16 Kasım Cumartesi günü Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde açıldı. İstanbul Japonya Başkonsolosluğu Kültür İşleri Sorumlusu Takeshi Nomura, karikatüristler, Japon tarihçisi Dr. Erdal Küçükyalçın ve sanatseverlerin katılımıyla gerçekleşen açılışta, Tokyo’dan gelen karikatüristler Yoshiaki Yokota ve Yu Kımura konuklara karikatürler hakkında bilgi verdi. 13 Japon sanatçının, 52 tane eserinin sergilendiği sergi 15 Aralık Pazar gününe kadar Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde ziyaret edilebilir.

“ONLARA MİNNETTARIZ”

Sergide konuştuğumuz Türkiye’nin önde gelen çizerlerinden Tan Oral “Japon arkadaşlarımla birlikte, Japon karikatürleri ilgiyle takip ediyorum. Böyle bir fırsatın olması da beni çok memnun etti. Sergiye çok yabancı değilim. Neler yaptıklarını neler düşündüklerini biliyorum. Onlarda benim ne yaptığımı, nasıl çalıştığımı biliyorlar. Bu da bizim ortak noktamız. İzmit depreminden beri ilişkimiz aralıksız devam ediyor. Deprem zamanında olan kayıplar için Japonya’dan desteğe geliyorlardı. Biz kendimizi toplayana kadar her sene geldiler. Bizi aradılar birlikte depremzedelere gittik ve bu yıllarca devam etti. Onlara minnettarız.” dedi.

“ZEKA İÇEREN ESERLER” 

Japon tarihçisi aynı zamanda Kadıköy’de 10 yıldır faaliyet gösteren Japon Sanat Merkezi’nin kurucularından olan Dr. Erdal Küçükyalçın sergi hakkında “Yogota Bey bizi buldu ve ziyarete geldi. Tercümanlık yapmamı istedi ve ben de gönüllü oldum. Kendisiyle daha önceden çok işbirliği yaptık. Sergiye gelenler burada farklı bakış açısı görecekler, esprili anlayış, alışılmışın dışında bir Japon dünya görüşü görecekler. Daha çok manga ve anime biliniyor. Bu çizgi türünün dışında kalan sergideki eserler ise, daha marjinal daha zeka içeren eserler. Japonlar Japonya’yı manga imparatoru olarak görürlerdi. Buradaki çizimleri gördükten sonra Türkiye, Japonlar için karikatür imparatorluğu oldu. Ayrıca dünyanın en çok satan karikatür dergileri bizdeydi ve son dönemlerde farklılaşmalar, dağılmalar ve ayrışmalar görüyoruz. İnşallah bu geleneği devam ettirebiliriz.” diyerek Türkiye’deki karikatüristlerin ve karikatürlerin önemini anlattı.

Sergi için Tokyo’dan gelen Dünya Karikatür Formu üyesi Yoshiaki Yokota Türkiye’nin zengin karikatür geçmişine hayranlık duyduklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Türk çizerlerle daha önceden tanışmışlığımız ve yakın dostluklarımız var. Bu sergiyi de bundan dolayı yapmak istedik. Kadıköy’de yaşayan karikatürist İzel Rozental bize Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’ni önerdi. Sevgili İzel benim kadim bir dostumdur. Ayrıca bu sergiyi Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında yapmayı hedeflemiştik. Maalesef Türkiye’de çok üzücü bir deprem oldu. Bunun yerine Türk Japon diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 100. yıldönümüne düzenlemeye karar verdik. Bu amaçla Tokyo’da da Türk karikatüristlerin ve çizerlerin işlerini sergilediğimiz bir sergi yaptık.”

Sergi için Tokyo’dan gelen bir diğer Japon karikatürist Yu Kımura “Türkiye’de böylesine derin ve uzun bir karikatür geçmişine ve tarihine sahip olduğunu bilmiyordum. Türkiye’de çok sayıda değerli karikatür sanatçılar var ve hayranlık duyuyorum.” sözleriyle duygularını ifade etti.

Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nde düzenlenen bir diğer etkinlik ise karikatür atölyesi oldu. Karikatüristler Yoshiaki Yokota ve Yu Kımura Kadıköylü 15 gencin katıldığı atölyede gençlerle birlikte çizim yaptı ve kullandıkları teknikler hakkında bilgi verdi

ARŞİV