Kabare Dev Aynası'nın gençleri sınıfı geçti

Kabare Dev Aynası Topluluğu bu sezon bir özel tiyatro bünyesinde ilk kez sahneye çıkacak gençlere de yeteneklerini gösterme fırsatını tanıdı.

11 Kasım 2010 - 14:56

Kabare Dev Aynası Topluluğu bu sezon bir özel tiyatro bünyesinde ilk kez sahneye çıkacak gençlere de yeteneklerini gösterme fırsatını tanıdı.

 
Uğur KARAKADI

Kabare Dev Aynası Tiyatro Topluluğu, kurucusu Ali Erdoğan önderliğinde genç takımını kurdu.
2001’de kurulan topluluk, bugüne kadar Kadıköylü tiyatroseverlere, Ali Erdoğan’ın yazıp yönettiği İlişkime İlişme, Sansasyonun Kadar Konuş, Tıpkısının Aynası, Külahıma Anlat, Yolumuzu Bulalım, İnsanoğlu İnsan, Küçük Ama Önemli Bir Rol oyunlarını oynadı.
Bu oyunlarda yıllarını tiyatroya vermiş ustalara ara ara yarı profesyonel oyunculara kucak açan Kabare Dev Aynası Topluluğu bu sezon bir özel tiyatro bünyesinde ilk kez sahneye çıkacak gençlere de yeteneklerini gösterme fırsatını tanıdı.
Zeki-Metince, Hastane, Yasemince,B aşka Istanbul Yok gibi çok izlenmiş televizyon dizilerinde yazar-oyuncu olarak görev alan ve neredeyse ülkemizde kabare türünün tek savaşçısı olan Ali Erdoğan neden böyle bir şeye gerek duyduğunu şu cümlelerle özetledi:
“Bu güne kadar hemen hemen her oyunumdan sonra bana, ‘hocam kurs veriyor musunuz?’ diye sorar bir kısım seyirci… Sürekli bir mekânım ve yoğun televizyon çalışmalarıma kendimi kaptırıp zaman ayıramamaktan korktuğum için soranlara bunun bu şartlarda mümkün olamayacağını söylüyordum… Fakat bu yıl Kabare Dev Aynası Tiyatrosu’ nun genç takımını oluşturmaya karar verdim… Öteden beri sahneye çıkmak istediklerini ısrarla bana söyleyen heyecanlı gençleri, (Sibel Erkan, Merdan Kardan, Cihan Bektaş, Çağla Şadoğlu, Özgecan Kızıldağ) biraraya getirdim.Onlara önce kabare türünü anlattım. Sonra skeçler çalıştırdım. Amacım; onları çalıştırmak ve uygun bir tarihte de sahneye çıkmalarını sağlamaktı. Provalarda canla başla çalıştılar. Verdiğim görevi anında algılayıp hemen uyguladılar . Yani skeçleri beklediğimden daha kısa sürede ve iyi pişirdiler.
Provalardaki performans yüksek olunca ‘oyunlarını kendi başlarına oynayacakları o tarihi beklemesinler’ dedim… ‘Gençleri hemen sahneye çıkarayım…Yaptıkları işin reaksiyonunu sıcağı sıcağına seyirciden alsınlar’ diye düşündüm. Benim tek kişilik oyunumun arasına onların skeçlerini serpiştirdim… Çok başarılı olup alkışlandılar. Kendilerine güvenleri geldi… Şimdi tek başlarına oynayacakları oyunu n tarihini iple çekiyorlar.. Streslerini, korkularını attılar .Şimdi sadece çok heyecanlılar…
Bu adımı tiyatrom adına atmamın nedeni hem gençler rüyalarını gerçekleştirsin hem de tiyatrom gelecekte ana kadroya gözü kapalı alacağım isimleri kazansın… Gençlerle çalışmalarım başka çalışmalarla artarak her sezon devam edecek…”
Ali Erdoğan’a verdiği bu hizmetten dolayı teşekkür ederken Ali Erdoğan’ ın rol almadığı sadece gençlerin oynayacağı “Yolumuzu Bulalım” oyununa tüm tiyatroseverleri davet ediyoruz. Bizden söylemesi, sizden gidip gençlere alkışlarla destek vermesi… Unutmayın, onlara verdiğiniz destek tiyatroya verdiğiniz destektir.
Tiyatroya verdiğiniz destek çağdaş, uygarlık yolunu sanatla aydınlatmak demektir..
Yazımızı Ali Erdoğan’ın iki satırlık şiiriyle bitirelim
“ Tiyatroya gitmeyen toplumlar, sık sık oyuna gelirler”
Yolumuzu Bulalım oyununu, 26 Aralık Pazar günü saat 18.30’da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde izleyebilirsiniz.


 


ARŞİV