Kabartma resmin öncüsünden 50.sanat yılında sergi

‘Ev hanımı’ sıfatından sıkılıp kendi tekniğiyle resimler yapmaya başlayan ve böylece resimde kabartma sanatının öncüsü olan Türkel Türegün, 50. sanat yılını, CKM’de açacağı bir sergiyle kutluyor.

17 Ocak 2013 - 14:18
 
Semra ÇELEBİ
 
Kabartma resmin öncüsü kabul edilen Türkel Türegün’ün, 50. Sanat yılı şerefine hazırladığı “Benim Baharlarım Resim Sergisi”, 20 Ocak Pazar günü Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılıyor. Sanatçının 34 eserinin yer aldığı Performansbir Katı’ndaki sergi 30 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek. Eşi, Hürriyet Gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü Erol Türegün ve iki kızıyla birlikte 70 yıldır Kadıköy’de yaşayan Türkel Türegün, “ev hanımlığı”ndan sıkılınca başlamış resim yapmaya. Üstelik sıradan bir teknik kullanmak yerine, Moda Kız Enstitüsü’nde öğrendiği kabartma tekniği üzerine çalışıp bunu geliştirmeyi tercih etmiş. Kendi hazırladığı kimyasallarla, küçük resimlere uyguladığı bu kabartmalar bugün 2 metrelik tablolara dönüşmüş durumda. İlk sergisini 1971 yılında açan Türegün’ün resimleri sanat dünyasının hemen ilgisini çekmiş. Ressamların “kabartma mı yoksa rölyef mi?” diyerek yaptıkları teknik tartışmanın galibi kabartma çıkmış ve böylece Türegün kabartma resmin öncüsü olarak tarihe geçmiş. Türegün sonrasını söyle anlatıyor: “Hemen hemen her yıl bir sergi açtım. Ev hanımıydım, iki çocuk büyüttüm, ama bir an olsun resimden vazgeçmedim. Kuveyt Emiri bir tablomu görmüş, çok beğenmiş, beni ülkesine davet etti. Gittim ve orada bir ay kaldım, veliaht prensin ve emirin portrelerini yaptım. 1984’te Abu Dabi prensi Şeyh Zayed İstanbul’a geldiği zaman bakanlık kendisine bir tablomu hediye etmemi istedi. Şeyh Zayed tablomu çok beğenince 13 tablomu Abu Dabi sarayına aldırdı ve beni ülkesine davet etti. Bir ev hanımı olarak bunları yapmam çok heyecan vericiydi benim için. Türk sanatını yurt dışında tanıtmaktan hep gurur duydum.”
 
BİLD: ‘BU SERGİYİ KAÇIRMAYIN’
Almanya’da Türk Büyükelçiliği’nin davetlisi olarak da bir sergi açan Türkel Türegün, o gün Büyükelçi’nin uyarısını ve sonrasında yaşananları ise unutamıyor: “Büyükelçi, beni kenara çekip ‘Burada Türk düşmanlığı var, Bild gazetesinde aleyhinize bir yazı görürseniz şaşırmayın ve üzülmeyin’ dedi. Ertesi gün gazete geldi bir de baktım 4 sütuna koca puntolarla ‘Bu sergiyi kaçırmayın’ yazıyor.” Türegün, 50 yıllık sanat yaşamına sadece üç yıllık bir ara vermek zorunda kalmış, o da geçirdiği önemli bir rahatsızlık yüzünden… Hastalığının adını bile anmak istemeyen Türegün, o zor günleri de yine sanatla aşmış: “Çalışmalarımı hiç bırakmadım. Sadece büyük bir rahatsızlık geçirince 3 yıl ara vermek zorunda kaldım. Ama benim sağlığıma kavuşmamda yine tablolarımın, resim yapmanın çok büyük etkisi oldu. 14 yıl oldu bu hastalığı atlatalı. Sanat her zaman beni yaşama bağladı. Eşim ve iki kızımın da çok büyük desteği oldu tabii.”
 
KARDEŞİ VE KIZININ ESERLERİ DE SERGİDE
Türkel Türegün’ün 20 Ocak’ta CKM’de açılacak sergisinde iki kabartma tablosuyla, Osmanlı ve doğa tablolarından örneklerin olduğu 34 eseri yer alıyor. Türegün’e ağaç oyma sanatçısı kardeşi Atilla Önel beş oyma eseriyle eşlik ederken, tasarımcı kızı Filiz Süzer de annesinin resimlerini ev tekstiline uyguladığı eserleriyle sergiye renk katıyor. Türegün’ün bundan sonraki ilk hedefiyse Japonya’da bir sergi açmak çünkü Japonlar da kendisi gibi doğa ve çiçek hayranı…
 
 
 
 

ARŞİV