Kadife'nin yeni kültür ‘Bina'sı

Kadıköy’de açılan ‘Bina’ adlı yeni kültür sanat mekânında, müzik, sanat, sinema, tasarım ve performans sanatları alanında birçok etkinlik olacak

27 Ekim 2016 - 15:45
Gökçe UYGUN
Başta Modalılar olmak üzere pek çok Kadıköylü bilir, Kadife Sokak’taki (Barlar Sokağı) Isis Bar’ı. Semtin 15 yıllık köklü mekânlarından olan bu mekânın isminin İngilizcesi’nin terör örgütü Işid ile benzerliği nedeniyle bazı tepkiler olduğu konuşulmuştu. Mekâna geçtiğimiz günlerde yeni bir tabela takıldı, ‘Bina’ adında. Biz de Bina’yı ziyaret edip, içerde neler olup bittiğini sorduk.
3 katlı bir Rum evi olan Bina’nın kurucusu ve ortağı olan Göktan Budakoğlu, kendisi de Moda sakini. Budakoğlu, “Isis neden kapandı?” sorumuza, “İsis, mitolojide annelik ve bereket tanrıçası. O isim benzerliği trajikomik bir durum! Ama burayı kapatmamızın bununla hiçbir ilgisi yok. Mekân artık miadını doldurmuştu. Değişmesi gerekiyordu. Biz de burayı yenilerken, sevdiğimiz ve ihtiyaç olan bir tarza büründürelim dedik ve Bina ortaya çıktı” yanıtını verdi. ‘Bina’ adını da “İçinde çok farklı etkinlikler olacak, o nedenle genel isim nötr olsun diye seçtik” sözleriyle açıklayan Budakoğlu, mekanı şöyle anlatıyor; “Bahçe ve giriş katımız kafe-bar. Biz zaten arkaoda’da müzik, sinema, tasarım gibi konularda etkinlikler yapıyorduk ama alanımız kısıtlı idi. Bunları burada, daha geniş alanda sürdürebileceğiz. Orta katımız, yıllardır birlikte işlere imza attığımız Bant Magazin’in alanı oldu. Orta ve üst katta farklı farklı kültür sanat etkinlikleri yapacağız.”
Budakoğlu’na “Kadıköy’de pek çok kültür-sanat mekânı açıldı son dönemde. Böyle bir yere daha ihtiyaç var mıydı sizce?” diye soruyorum, yanıtlıyor; “Bence böyle bir eksiklik vardı. Farklı sanat üretimleri oluyor elbette ama burası daha çok ‘bağımsız’ yönetmen, sanatçı, müzisyenlerle dayanışma içinde olacak.”

BİNA’NIN ‘HAVUZ’U…
Bina’nın orta katında ise, Moda merkezli kültür sanat dergisi Bant Magazin’in (Bant Mag) etkinlik alanı olan ‘Havuz’ bulunuyor. Aylin Güngör-James Hakan Dedeoğlu çiftinin kurucusu olduğu Bant Magazin’i hâlihazırda Moda Mektep Sokak’ta ofis, küçük bir galeri ve kafe olarak kullanılan bir yeri bulunuyor. Bundan böyle Bant Mag’in büyük çaplı etkinlikleri bu Havuz’da gerçekleştirilecek. Mekân, şu an duvarlarda bulunan, 32 sanatçının işlerinden oluşan NO.1 sergisiyle açıldı. Bant Mag’in Havuz’daki ilk etkinliği de geçtiğimiz günlerde yapıldı. Bant Mag’in 4 çizeri Ethem Onur Bilgiç, Furkan ‘Nuka’ Birgün, Sedat Girgin ve Sadi Güran, ‘Çizer Konuşmaları’ isimli ücretsiz bir seriye başladı. İlk konuk da DC Comics, Marvel, Image gibi dünya çapında yayınevleriyle çalışan çizer Yıldıray Çınar oldu.
Havuz’da konserler de oluyor, olacak. Caz Festivali’nin ‘Kadıköy Gece Gezmesi’ konser duraklarından biri olan mekânda, 12 Kasım’da Red Bull Müzik Akademisi’nin bir etkinliği olarak müzisyen Berke Can Özcan’ın dünyanın farklı yerlerinden davulcuları buluşturduğu doğaçlama serisi Big Beats Big Times sahne alacak. Çok fonksiyonlu bir mekân olarak kurgulanan Havuz’da, DVD Kulübü adı altında sinema etkinlikleri, paneller, stand up’lar, performanslar başta olmak üzere farklı türlerde etkinlikler yapılacak.
Sergi haftanın her günü 12:00 – 19:00 saatleri arasında gezilebilir

 

ARŞİV