Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi'nin hazırladığı ve çizgi roman tutkunlarının sabırsızlıkla beklediği Kadıköy Çizgi Festivali, 27-29 Eylül tarihleri arasında Yoğurtçu Parkı'nda meraklılarıyla beşinci kez buluştu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da çizgi roman, manga, animasyon ve karikatür meraklılarını, genç-usta kuşağı çizerler ile buluşturan festival için İstanbul’un birçok ilçesinden çizgi ve karikatür tutkunları Kadıköy’e akın etti. İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği festival, çizerlerin imza günlerinden animasyon film gösterimlerine, söyleşilerden canlı çizimlere ve sergilere kadar gün boyu süren birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı. Çocuklar, gençler ve yetişkinler için de birbirinden renkli atölyelerin yer aldığı festival alanında çizgi roman, karikatür dergileri ve ürünleri de meraklısı ile buluştu. Ayrıca festivalin akşamında yıldızların altında 1985 ila 1990 yılları arasında Geleceğe Dönüş (Back to the Future) üçlemesinin gösterimi yapıldı. Genç yaşta hayatını kaybeden Kadıköylü sokak sanatçısı Burak Yurdakul'a (Rakun) adanan bir sergi de festivalde yer aldı. Rakun’un arkadaşları ile birlikte hazırlanan bu sergi aynı zamanda Karikatür Evi’nde sezonun ilk sergisi olarak devam edecek.
“ÇİZGİSEVERLERİ USTA İSİMLERLE BULUŞTURDUK”
Festivali ziyaret eden ve Kadıköylülerle sohbet eden Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, “Festivalimizin bu yıl beşincisini düzenledik. Kadıköylü komşularımızla, birbirinden değerli yazarlarımızla ve çizerlerimizle çok güzel bir ortamda bir araya geldik. Kadıköy’ümüzün birçok sokağında duvar resimleri bulunan duvar sanatçısı Burak Yurdakul’u da hazırladığımız sergi ile andık. Ayrıca bu yılki festivalin dikkat çeken önemli etkinliklerinden biri Belçika İstanbul Başkonsolosluğu ile birlikte düzenlediğimiz “Çizgi Roman ile Belçika Turu” adlı sergi oldu. Kadıköy Çizgi Festivali, üç gün boyunca İstanbul’un her yerinden gelen misafirlerine keyifli anlar yaşattı. Atölyeler ve etkinliklerle çizgiseverleri usta isimlerle buluşturduk. Seneye yeniden buluşmak dileğiyle” diye konuştu.
“ÇOK SEVDİĞİM BİR YERDE ESERİMLE”
Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları yazarı Melike İlgün de Çizgi Festivali’nde kitaplarını imzalamak için stantta yer aldı. Çocuklarıyla birlikte festivali ilk yıllardan beri takip ettiğini söyleyen Melike İlgün, “Çok sevdiğim bir yerde eserimle ve Kadıköy Belediyesi çatısı altında bulunmaktan çok mutluyum” dedi. Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkan çocuk kitapları Kubağa Kurbak ve Ella ile Bella’nın çizimlerinin Karikatür Evi tarafından kaleme alındığını kaydeden İlgün, “Kadıköy’de Sır Dolu Bir Serüven” isimli kitabının çizimlerinin de belediye personeli tarafından gerçekleştirildiğinin altını çizdi.
DOSTUMA DOKUNMA
Çizgi Festivali’nde beş yıldır yer aldığını söyleyen çizer Necmi Yalçın, “Her sene daha da güzelleşerek, zenginleşerek bir festival haline gelmesi çok güzel. Özellikle gençleri ve çizgiye meraklı kişileri burada bir arada görmek çizerler ve kitap okuyucuları açısından oldukça sevindirici. Belediyenin yapmış olduğu birçok güzel etkinlik gibi bu da özellikle biz çizerler için çok sevindirici” dedi. Tartışmalı Sokak Hayvanları Yasası için ‘Dostuma Dokunma’ adlı bir çalışma yaptığını söyleyen Yalçın, “Özellikle çizgi karakterleri ve hayvan dostlarıyla ilgili bu yasayı biraz da protesto etmek için oluşturduğum bir çizgi serisi var. Burada ‘dostuma dokunma’ diyerek bir mesaj vermeye çalıştım. Aynı zamanda ‘yasayı geri çek’ diyerek bunu pekiştirdiğimi düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Ressam Ömer Muz, “Çizgi Festivali her yıl olduğu gibi bu yıl da çok güzel. Kadıköy’ün potansiyel gençliği bu tip etkinliklere son derece aç. Buradaki sanatçıları, kitapçıları, çizerleri hiç yalnız bırakmıyorlar. Burada genç bir jenerasyon var dünyaya bakışları, hayatı yorumlayış şekilleri, sanata bakış anlamında çok değişik. Bu beni gelecek için umutlandırıyor” dedi.
“ÇOK GÜZEL BİR GÜN OLDU”
Çizgi Festivali’ne ilk kez gelen Tuana Uzun, “Tüm stantları gezdim, çok memnun kaldım. Benim için çok güzel bir gün oldu. Birçok çizgi roman ve manga gördüm. Birkaç tane de çizgi roman aldım. Festivalin Yoğurtçu Parkı’nda olması çok güzel, park geziyormuş gibi çizgi romanlara bakıyorum eğleniyorum. Tüm yaş gruplarına gelip çizgi roman ve manga almalarını öneriyorum” dedi.
Festivale iki oğluyla birlikte gelen Hande Çaksu, “Biz iki senedir festivale geliyoruz. Yeri çok güzel, evimize yakın. Stantlar çok iyi, özellikle iki oğlum çizgi romanlarda yeterli bilgiyi bulabiliyorlar. Aktiviteler çok güzel. Şu anda oğullarım bilgisayar üzerinde bir etkinlik yapıyor, küçük oğlum altı yaşında renklendirmeyi ve çizimini daha ileri götürmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Üsküdar Üniversitesi Çizgi Film Animasyon bölümüyle stant açan Nida Öztunç, “Çizgi Festivali çok eğlenceli, hareketli ve heyecanlı. Biz ilk defa geliyoruz, ilk defa stant açıyoruz gelecek yıllarda da geleceğime eminim. Stantları gezdim, alışverişimi yaptım. Kötü Kedi Şerafettin’in yazarı Bülent Üstün’e çizgi romanımı imzalattım ve beraber fotoğraf çektik” dedi.